Co s cuketami?



Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 114.199 (?) 
2.7.2008 18:55, zobrazeno: 190643x

Letos se mi urodilo nějak moc cuket. Už teď je nestačím zpracovávat, a to je začátek sezony. Poraťe, dá se to nějak zavařit? Ideálně tak, aby se vzniklý polotovar dal kuchyňsky využít, např. pro výrobu cuketové polévky apod. Vím jen, že se cukety nakládají jako okurky, ale to nám moc nechutná. Prosím, napište mi nějaký dobrý recept, nebo mě rodina těmi cuketami za chvíli umlátí!

  
   
host - 50.225 (?), 2.7.2008 19:18

Poradím... vytrhat a nechat jen jednu rostlinu, jinak bude vaše rodina do smrti nenávidět cokoliv s cuketou spojené :-)))

      
host - 57.71 (?), 2.7.2008 19:52

Babičky vždy zavařuje lečo s cuketami a když bylo více cuketa, tak se ono lečo povětšinou jen cukety a trochu rajčat s paprikami (někdy i běz) používalo jako podklad klidně i polévky atd... normálně syrové kostky cuket a rajčat zalila horkou osolenou vodou a zavařila.

Jinak souhlasím s předchozí radou - my budeme cuketami asi i letos zásobovat restauraci mojí maminky, jinak bychom si to opravdu znenáviděli.

         
host - 162.128 (?), 2.7.2008 22:42

ja jsem je jen krajela na kostky a davala do mrazaku. Delali jsme tak i okurky, nastoruhat na platky a zmazit. V zime jsme meli z okurek relativne dobre salaty, u cuket to bude fungovat takzy. Mrazene kousky cuket jsem davala i pod maso spolu s jinou zeleninou.

Otazkou jen kapacita mrazaku.

Pripadne muzete zkusit uvarit tu polivku a zmrazit ji. To je taky docela dobry napad a usetri to misto.

            
host - 162.128 (?), 2.7.2008 22:46

jeste pridavam recept na buchtu nebo babovku z cukety, kdysi davno mi ji upekla kamaradka, a cuketu v tom fakt po chuti vubec nepoznate. Babovka byla nadychana a krasne vlacna:

35dkg nastrouhane cukiny, 30 cukru, 30 polohrube mouky, prasek do peciva, 2 vejce, 2 lzice oleje, pripadne kakao (obarvit pulku testa). Zamichat, upect 3/4 hodiny (teplotu muj 20 let stary recept neuvadi).

               
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 5.7.2008 15:51

Pokud vám ještě zbyly mladé hubené zelené cukety, zkuste polotovar na ratatouille. Do hrnce dejte na velké kousky pokrájenou cuketu i se slupkou, rajčata, masité papriky a cibuli, to vše s olejem orestujte a pomalu a spíš déle poduste, aby zelenina změkla, ale nerozpadla se. Kořenit se dá solí, česnekem, bylinkami dle názoru kuchaře. Hotové jídlo má zahoustlou šťávu a dá se jíst hned, s pečivem, samotné, pak i studené... A určitě se dá nacpat horké do šroubovacích lahví a schovat na zimu.

Zralé cukety dávám taky do letní domácí pizzy. Ale je nepěstuju, tak musím počkat, až někomu zase přerostou přes hlavu. H.

                  
host - 91.21 (?), 5.7.2008 20:11

Zkuste ještě slepice.

                     
host - 194.39 (?), 5.7.2008 21:26

ja zavařuji cuketu s paprikami, cibulí,mrkví.Ještě se do toho dává kečup, worčestr,sul, cukr.davám to pak pod maso, ke špagetám nebo na topinky.

                     
Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 114.199 (?), 5.7.2008 21:42

Díky za všechny rady, i když jste mě tedy moc nepotěšili. Mrazák mám bohužel maličký a s ratatouille bych doma nepochodila: manžel i děti mi totiž cuketová jídla celkem ochotně a rádi jedí, jen v tom ty cukety nesmějí být vidět. Problém není, co z nich uvařit, znám dost skvělých receptů, které dané kritérium splňují (zrovna dneska jsem dělala cuketové mufinky a návštěva se jen olizovala), jen je, celkem pochopitelně, nechceme jíst každý den. Takže otázka skutečně zní, jak cukety zavařit, abych ta dobrá jídla mohla dělat i v zimě. Doufala jsem v nějaký jednoduchý postup typu nastrouhat, prosolit, napěchovat do sklenic a zavařit - jen jsem chtěla vědět, jestli to má někdo vyzkoušené. Vloni jsem totiž udělala neblahou zkušenost s dýňovým pyré - vybuchovalo.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 6.7.2008 11:26

Nezoufejte. Dýňové pyré bouchalo, je to logické. V půdě žijí mikrobi - např. anaerobní clostridia, jejichž spory na vzduchu vydrží teplotu varu. Sterilujete-li varem zeleninu, která mohla přijít do kontaktu s půdou (což dýně i cuketa může), spory za nepřístupu vzduchu vyklíčí. Vegetující bakterie znehodnotí potravinu, produkují plyn a taky jed - patří k nim i známý "klobásový jed" botulin.
   Řešení je několik. 1. Přídavek kyselin - v octovém nálevu se spory likvidují i za běžných sterilačních teplot. 
2. Sterilovat v autoklávu, podomácku v papiňáku. Teplota 120 o obvykle stačí i na spory. 
3. Vysterilizované konzervy varem přesterilizovat po 48 hodinách znovu. Vyklíčené bakterie již tak odolné teplu nejsou.
První případ asi nepoužijete - to je vlastně okurkový nálev. Ty další 2 jsou osvědčené. Hodí se pro bezpečnější konzervaci obsah nepatrně okyselit (třeba k. citronovou) tak aby to nevadilo chuti, případně přidat malé množství (menší než doporučované) kyseliny sorbové.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika