Žloutnutí listů u oleandru

Raisová - (1) - 158.238 (?) 
21.5.2009 12:06, zobrazeno: 77179x

Dobrý den.

Prosím o rady jak na pěstování oleandru. Dostala jsem ho od babičky, je už dost starý (víc jak 10 let), je ve velkém květináči, přes zimu přezimoval v garáži a od dubna je venku na zahradě. Květináč jsme zapustili do země, aby ho neporazil vítr na jižní straně domu. Má nasazeno na květ skoro na všech větvích, ale začaly mu žloutnout a opadávat od spodu listy, takže už má dole holý kmínek a holé větve. Nevím čím to je, zda ho moc nebo naopak málo nezalévám (názory i tady v diskuzích se dost různí). Také jsem zde četla, že se má přesadit a má se mu radikálně ořezat kořenový systém. Pokud je to pravda, mohu to udělat hned teď? Potřebuje hnojivo? A jaké konkr.?

Moc děkuji za informace, názory a rady.

Stáňula

host - 63.215 (?), 26.6.2009 8:17

Mám stejný problém. Taky mně začaly žloutnout listy. Prosím o radu. Moc děkuji. Věra. lukasvindis@seznam.cz

host - 143.205 (?), 29.6.2009 7:34

Myslím, že bude asi mít málo živin, proto kvete a přitom shazuje listy, snaží se přežít za každou cenu. Já bych ho přesadila a uvidíte...

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 18.8.2009 14:13

No vidíte já je letos všechny přesadila, hnojím pravidelně a taky jsou parádně vyholené.Zůstaly jen zelené vršky s poupaty a květy.Spousta známých, kteří pěstují oleandry si na to letos stěžuje.Sice oleandr shazuje listy na starém dřevě, ale mě opadal i ten který byl vloni na jaře zmlazen radikálním řezem, kvete,ale vypadá jak rozcupované koště.Škůdce či náznak nemoci jsem neobjevila.Tak co s tím???

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 18.8.2009 16:23

Myslím si, že příčïnou žloutnutí listů oleandrů je nedostatek vody. Oleandr je taková středomořská vrba, je mu nejlépe, když má v misce pod květináčem stále vodu. Letošní horké léto rychle vysušuje zem v květináči a oleandr snižuje odpařování vody shazováním starších listů.

host - 237.16 (?), 20.4.2010 19:00
Dobrý den, mám oleandr krátce, teprve loni mi zakořenili.Přivezla jsem si je z Itálie, kde zrovna ořezávali živý plot z oleandrů a věnovali mi ty ořezané větvičky.Zakořenili celkem dobře, jen jeden z nich začal žloutnout a opadávat. Jsou na stejném místě a zatím to sleduji jen u jednoho. Škůdce jsem hledala, ale nic jsem neobjevila. Zálivka je u všech stejná. Je to divné.

host - 97.179 (?), 25.8.2012 11:45

... no a mi začal zhazovat isty od spodu, když měl zase moc vody. pozoruji to, že když má pořád misku plnou vody, tak shazuje listy.. potřebuje mit mokro, ale tak ako rát..

host - 4.182 (?), 26.8.2012 11:27

Dobrý den, vloni měly všechnymoje oleandry flekaté listy, žloutly a opadávaly. Nakonec jsem objevila na nich i puklici. Nechala jsem je přes první mrazy venku a pak je oholila až ke kořenům. Nad mojeočekávání se na jaře vzpamatovaly a po přihnojení cereritem jsem se dočkala na jednom z nich i pár květů. Už je mám taky několik let a tak vždy na jaře vyklopím květináč a seříznu kořeny na polovinu a přidám novou hlínu. Žloutnutí listů může být i z mála živin. Při letošních vedrech jsem je zalévala ráno i večer a jsou pořád krásně zelené.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz