Vysazujeme brugmansie do zahradní půdy

cz816463@tiscali.cz - (13) - 2.240 (?)
1.3.2009 16:36

Nikdy je nedávejte do stínu, na slunci se jim daří, ale vyžadují velmi časté zalévání. Je nutné sledovat vysychání půdy a též si pomoci mulčováním. Menší polostín je nejvhodnější.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

cz816463@tiscali.cz - (13) - 2.240 (?), 28.2.2009 14:28, zobrazeno: 6491x

Brugmansie lze vysazovat na záhon neboli
Brugmansie poněkud jinak

V posledních letech se staly populárními rostlinami brugmansie či
andělské trubky. Jsou příbuzné durmanům. Na rozdíl od nich mají trubkovité květy otočené směrem dolů a jsou vytrvalé. Pěstovat je můžeme nejen v bytech, ale též na terasách či jiných prostorách jako přenosné rostliny.
Další možností je výsadba přímo do zahradní půdy.
 Pětileté zkušenosti nás přesvědčily o tom, že přenesení rostlin ze sklepa a zasázení do volné půdy je výhodnější než pěstování v nádobách, jako je to běžné u většiny přenosných rostlin. Rostliny narostou mohutnější, protože mají možnost zakořeňovat ve větším prostoru půdy, a mají proto k dispozici více živin. Můžeme je pěstovat jako stromy prakticky trvale.
Nejsnáze se pěstuje brugmansie se žlutými trubkami /B.aurea/.
Celkem dobře se pěstuje brugmansie s bílými květy. Zajímavé jsou i brugmansie s růžovými a červenými trubkami.Jsou ale náročnější.

Přezimování je podobné jako u přenosných roslin v nádobách. Nádoba, do které umístíme rostlinu, nemusí být příliš velká, protože kořenová soustava při novém zasazení do půdy zregeneruje. Vhodný je sklep, který není příliš vlhký, aby nedocházelo k uhnívání. Rostliny mohou nebo nemusí shodit listy,  z kmene a větví vyrostou listy i výhonky nové.

Bohuslav Vlášek a Lenka Myslivcová

ÚRODA ANDĚLSKÝCH TRUBEK
ÚRODA ANDĚLSKÝCH TRUBEK
BRUGMANSIE JAKO DOMINANTA PŘED DOMEM
BRUGMANSIE JAKO DOMINANTA PŘED DOMEM
Bílá brugmansie
Bílá brugmansie

host - 163.74 (?), 28.2.2009 18:32

Jsou nadherne, ja je mela taky primo v zemi ale moc mi nekvetly, potrebuji velke mnozstvi vody a zivin, v kvetinaci si vody vzaly tolik, kolik potrebovaly.Asi je zalevate nekolikrat denne.Mate je na primem slunci, ci v polstinu?

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 28.2.2009 18:37

Pěstuji durmany ve volné půdě již několik let, hlavní problém je u mne v tom, že největší násadu poupat mají až na podzim, kdy už je musím vyrýt a uschovat do sklepa.

Pokud je vysadím ven po "zmrzlých", prvních květů se dočkám i při intenzívním zalévání a hnojení v srpnu. Jak je tomu u vás?

host - 163.74 (?), 28.2.2009 19:25

Taky mam stejnou zkusenost.Proto si myslim, ze v tom kvetinaci je to lepsi, mela jsem kvety velmi brzy, kdyz jsem je mela v kvetinaci. Kdyz byly rimo v zemi, byly neustale suche, voda protekla pryc nez se napily.Byly sice kosatejsi, ale na ukor kvetu.

host - 2.240 (?), 1.3.2009 14:14

Brugmansie jsou velmi náročné na dusík po celou dobu vegetace. Velmi účinným hnojivem je ledek vápenatý. Stačí dát malou hrsť do konve. Při přehnojení může dojít k popálení.Rostliny se sice vzpamatují, ale již jsou pozadu ve vývoji. Rostliny na ledek vápenatý reagují modrozelenou nebo tmavě zelenou barvou listů. Proto ledkem přihnojujeme při každém náznaku žloutnutí.Od srpna je třeba posílit tvorbu květů listovým hnojivem Kristalon Květ a plod. Hnojit na list je třeba 2x týdně.

cz816463@tiscali.cz - (13) - 2.240 (?), 1.3.2009 15:12

Brugmansie kvete i několikrát během vegetace, u mne vždy kvetla 3x. Předpokládá to mít pěkně vzrostlou sazenici. Sadbu jsem napěstoval z odebraných řízků začátkem října a po zakořenění v bytě dal na chodbu, kde nemrzlo. První kvetení lze očekávat v polovině července.

první květ v červenci
první květ v červenci
vysázená brugmansie může mít nažloutlé listy, přihnojíme dusíkem a zaléváme
vysázená brugmansie může mít nažloutlé listy, přihnojíme dusíkem a zaléváme

cz816463@tiscali.cz - (13) - 2.240 (?), 1.3.2009 16:36

Nikdy je nedávejte do stínu, na slunci se jim daří, ale vyžadují velmi časté zalévání. Je nutné sledovat vysychání půdy a též si pomoci mulčováním. Menší polostín je nejvhodnější.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz