vanilka
|
|
|
|
|
|
|
|
ivbara - (19), 7.5.2007 8:33
Také jsem si tam letos vanilku objednala,www.fuchsie.cz je to zahradnictví Petro.S tim přezimováním to chci zkusit ve vodě, jako řízek..
|
|
|
|
|
|
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498), 9.5.2007 12:17
Vanilla planifolia je orchidej a to je problém.
Najprv vyjdite na balkon a popozerajte sa, či to okolo vás vypadá ako tropický prales v Guatemale. Ak nie, tak ju vonku pestovať nemožete.
Popisuje sa, že celoročne sa dá pestovať v izbe, ale nie na priamom svetle. Teda filtrované svetlo. Poda by mala byť veľmi lahká - cca 30%humus + 70% sopečné tufy al. perlit, mletá pemza a pod. Potrebuje samozrejme oporu, ideálne živú. Údajne je na to najlepšia Dracaena, po ktoréj sa vanilla bude tahať. K tomu časté rosenie a vyššia vlhkosť.
A teda je dobré mať tropický skleník. Práve preto som si ju v Droždíne nekúpil.
Kvitnúť by mala piaty až šiesty rok. A keď kvitne, tak to trvá jeden deň. V tom momente to treba opeliť štetcom a máte úrodu.
:-))
Týmto som nechcel nikoho odradiť od jej pestovania, možno sa vám bude dariť. Ale jednoduché to asi nebude.
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.99 (?), 11.3.2008 12:24
Priatelia štetcom toho veľa nenaopeľujete.
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.231 (?), 11.3.2008 14:04
Vanilku máme několik let na okně v koupelně a už má asi 10m. nikdy s ní nebyl problém. Babička ji má v obyvacím pokoji a kvetla ji hned druhý rok.
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.139 (?), 24.8.2009 15:31
Otočník koupíte téměř v každém internetovémzahradnictví.Pokud myslíte pravou vanilku-orchidej, tak tu jsem cca před měsícem koupila na aukro.cz.Mám se k ní chovat jako k orchideji, zatím nemám s přezimováním zkušenosti.A.matýsková
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.28 (?), 9.5.2007 16:25
Ahojky lidičky,koupila jsem rostlinku vanilky,ale má drobné fialové kvítky. Můžete mi poradit,jestli je to opravdu nějaký druh vanilky a její využití. Děkuji předem
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1578), 9.5.2007 17:22
Rostlina s drobnými fialovými květy sice voní jako vanilka, ale to je jediné, co má s vanilkou společné.
Pravá vanilka je popínavá orchidej, Vaše rostlina se jmenuje Heliotropium arborescens, česky otočník, z čeledi brutnákovitých.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sidonicka - (17), 12.5.2007 13:59
jo, to je problém vzniklý z různého pojmenovávání rostlin, protože všude se o otočníku dočtete jako o vanilkovém keříku a lidi pak z toho mají hokej. Ještě že existují latinská jména, i když jsem účetní, umím už jich taky hezkou spoustu :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.206 (?), 13.8.2007 16:54
ahoj musím tě bohužel zklamat ale tato rostlina, kterou sis koupila není pravá vanilka nýbrž jen hezká květina která nádherně kvete a voní jako vanilka dlouhou dobu. Pravá vanilka je druh orchideje a vypadá jako lijána, která se plazí po nějaké opoře a má takové žluté květy, které nevydrží dlouho asi jen jeden den a hned odkvétá.mají ji v zahradnictví u Starkla teda tam sem jí aspoň sehnala já asi za 70 kč. "falešná vanilka" jak já neznalá říkám je o něco levnější a dá se koupit na hodně místech a je hlavně méňe náročná. Já sama se teď snažím vypěstovat tu pravou vanilku, ale nevím čím jí hnojit a jak přesně jí pěstovat, tak prosím o radu!
|
|
|
|
|
|
|
Marča - (44), 28.8.2007 16:31
Dobrý den ráda se podělím o informace ohledně vanilky. Obrázek rostliny s fialovým květen je tzv. nepravá vanilka neboli otočník peruánský a druhý obrázek je pravá vanilka. Mám ji několik let, ale je to taková chudinka. Chtěla by jiné prostředí jak už někdo psal výše, ale ráda se dozvím víc o té pravé vanilce.
|
|
|
|
|
|
|
|