vadnoucí clematis

hespa - (4)
7.7.2005 17:36
Milý hoste. Děkuji za uklidňující zprávu. Udělám co jste mi poradil.Jen ted nevím jestli jsem neudělala další botu,když jsem z tohoto uvadlého keře odebrala několik řízků. Snažila jsem se si ho uchovat.No uvidím jestli se vůbec ujmou. Ještě jednou děkuji. Helena
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

hespa - (4), 5.7.2005 11:57, zobrazeno: 11451x
Prosím o radu.
Na jaře jsem si zasadila clematis k dřevěnému plotu, na jihozápadní stranu. Kořeny jsou chráněny vzrostlou denivkou,zálivky měl také dost.
Včera,při tom hrozném teple jsem si všimla,že clematis má úplně svěšené květy i poupata. Myslela jsem,že je to tou teplotou,tak jsem se moc nevzrušovala,ale večer při zalévání zůstaly zvadlé a dnes při tom ochlazení i dešti se opět nevzpamatovaly. Nevíte prosím někdo, kde se stala chyba? Mám starost abych o něj nepřišla . Díky předem za pomoc. Helena

host, 6.7.2005 19:56

Někdy se stane, že je plamének stižen jakousi mrtvicí a druhého dne celý zvadne a již se nevzpamatuje. Jedná o druh houbové choroby. V tom případě nesmíte propadnou panice ze strachu před možnou nákazou sousedních kultivarů a nesmíte uvažovat o likvidaci keře. Jen jej ořežte až u země, všechny větve spalte a uvidíte, že příštím rokem obrazí v plné kráse. Zmíněný kolaps rostliny se jmenuje nemoc plaménků a je známa mnoho let.

hespa - (4), 7.7.2005 17:36
Milý hoste. Děkuji za uklidňující zprávu. Udělám co jste mi poradil.Jen ted nevím jestli jsem neudělala další botu,když jsem z tohoto uvadlého keře odebrala několik řízků. Snažila jsem se si ho uchovat.No uvidím jestli se vůbec ujmou. Ještě jednou děkuji. Helena

host - 93.229 (?), 31.7.2006 9:07

Podobná příhoda se ni stala též a clematis to po nějaké době rozchodil tak, že bjakoby posílen a krásnější.

Můj problém je však s podobným stavem u zimolezu obecného. U téže rostlinky se mi tento stav opakuje po několikáté. Nejprve jsem usoudil, že ho sousedovic psi očurávají a proto zahynul. Pokusil jsem se jej přesadit, ale stalo se pak totéž. Po přesazení se rozrostl, vykvetl, přišly nějaké mšice, postříkal jsem a tyto zahubil, po nějakém čase uschly květy, pak listy a opět to vypadá tak, že je po něm. Psi ho ale určitě neochcávali. Celá rostlinka vypadá jako tabák usušený. Může mi někdo sdělit co je špatně a proč?

Děkuji  Lubomír.

Zaorallubos@seznam.cz

host - 208.21 (?), 10.7.2013 9:21

Nám nyní uvadl plamének, který krásně kvetl a měl spoustu poupat. Den před tím jsem stříkala mospilanem mšice na břečťanu a postřik trochu stekl i na listy clematisu. Nevím, jestli zde může být nějaká souvislost s podobně postříkaným a uhynulým zimolezem p. Lubomíra (viz příspěvek níže). Vedle máme vysazený ještě jeden plamének a ten je v pořádku. Skon našeho pláménku jsem také přisuzovala možnému nalomení stonku, protože jsou velmi křehké. Je pravda, že nedávno mi takto odešel jiný clematis, po sestřihnutí, ale znovu obrostl. Jedná-li se o houbové onemocnění, postačí tedy rostlinu seříznout a kořeny ponechat, ty napadené nejsou? Často se zde píše, že se situace: vadnutí - nové obražení, opakuje rok co rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz