Trvalky na slunné stanoviště

host - 102.120 (?)
10.6.2008 10:57

Já jsem si založila skalku loni, mám ji situovanou na jih a letos je neuvěřitelně rozrostlá. Daří se tam všem bylinkám, šalvěj a meduňka má na výšku skoro 80 cm a levandule tak 1,20 m. A to byla loni taková ta klasická rostlinka, jak prodávají v zahradnictví. Dál několik druhů tymiánů, nádherně kvetou. Dobře se daří i rozchodníkům. Nádherně kvete kosmatec a hodně se rozrůstá.  V loňském roce jsem musela i dost zalívat, ale letos už jsou zřejmě tak dobře zakořeněné, že zalívám tak jednou za týden až deset dní a bohatě to stačí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 23.1 (?), 4.6.2008 14:14, zobrazeno: 15109x

Ráda bych si založila okrasný záhonek, který je situován na jižní straně a je celý den na sluníčku.Ráda bych použila kvetoucí i nekvetoucí trvalky, nebo keře, různých výšek.Poraďte prosím které rostliny by byly vhodné na takovéto stanoviště.Děkuji

host - 41.2 (?), 4.6.2008 16:24

Myslím, že většina trvalek a keřů je vhodná pro slunná stanoviště, já mám dobré zkušenosti s yucou, také mám na slunci zahradní kopretiny, denivky, kosatce, nízké - růžové phloxy, řebříček, všechny netřesky a taky skalničky, různé zvonky, z letniček určitě tagetky, lilie a určitě mnoho dalších. Veruna

host - 102.120 (?), 10.6.2008 10:57

Já jsem si založila skalku loni, mám ji situovanou na jih a letos je neuvěřitelně rozrostlá. Daří se tam všem bylinkám, šalvěj a meduňka má na výšku skoro 80 cm a levandule tak 1,20 m. A to byla loni taková ta klasická rostlinka, jak prodávají v zahradnictví. Dál několik druhů tymiánů, nádherně kvetou. Dobře se daří i rozchodníkům. Nádherně kvete kosmatec a hodně se rozrůstá.  V loňském roce jsem musela i dost zalívat, ale letos už jsou zřejmě tak dobře zakořeněné, že zalívám tak jednou za týden až deset dní a bohatě to stačí.

host - 187.253 (?), 20.6.2008 19:56

já se taky chystám zakládat zahrádku, poraďte, mohu si některé rostlinky, trvalky aj. předpěstovat od ledna v baráčku a pak je na jaře vysadit, nebo jak to mám dělat? Teprve budeme zarovnávat terén a v říjnu vysázet rostlinky, mi příjde dost pozdě.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 20.6.2008 20:35

To víte, že můžete.Nebojte se toho.Od ledna najdete v obchodech na stojanech spoustu semínek trvalek, okrasných trav, letniček atd.Nebo zkuste některý internetový obchod, já letos něco málo objednala na osiva.cz - spokojenost.Některé květiny kvetou až druhý rok po výsevu, ale zas to uspokojení, že to já sama je fain. Tak s chutí do toho...

Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 114.199 (?), 21.6.2008 10:21

A pokud byste byla nedočkavá, myslím, že v říjnu na sázení trvalek ještě není pozdě - například pro růže je to ideální doba. Stejně tak i cibuloviny se sázejí na podzim. Přiznávám se, že trvalky brutálně přesazuji v průběhu celého roku až do půlky listopadu, pokud nemrzne, pokoj jim dávám snad jen v době kvetení, a málokdy se mi stane, že by něco nepřežilo - ale je pravda, že pěstuji spíše odolné druhy z tradičních venkovských zahrádek, které mají dost tuhý kořínek. Pokud si teď nějakou kytičku koupíte nebo dostanete od sousedů, zasadíte do většího květináče, přes léto budete opečovávat někde na zápraží nebo na balkóně, a až dokončíte terénní úpravy, vyklopíte i s celým kořenovým balem na zvolené místo, zalijete a na zimu pro jistotu lehce přikryjete chvojím, nemyslím, že se jí něco stane. Alespoň tak budete mít jistotu, že vám napřesrok něco pokvete, ze semínek mi trvalky prvním rokem kvetly málokdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz