Rychlokurz zahradničení
|
|
|
|
host - 130.20 (?) 13.11.2008 11:03
Občas mne zaujme starší příspěvek, jako třeba teď. Vůbec nevím, zda paní, která žádala rychlokurs, bude toto ještě číst, ale třeba to někomu pomůže. Snažím se vždycky vžít se do kůže toho druhého a zkusit vysvětlit, jak bych na to šel já - což má určitě k dokonalosti daleko. Pokud to někomu pomůže, budu moc rád. Tak trochu na přeskáčku pár myšlenek.
- Agresivní diskutéři a sebevědomí odborníci Vás spíše odradí než poradí. Nikdo není ve Vaší kůži, nechte si všechno projít hlavou, zásadní rozhodnutí mohou trvat pár týdnů, než pod polštářem uzrají. To, co jednou vykácíte, ale i zasadíte, není na chvilku, je třeba, aby i po deseti létech jste měla jistotu, že je to tak, jak to má být.
- Navazuji: mluvím o koncepci zahrady z pohledu dnešních i budoucích potřeb. Myslete na vjezdovou komunikaci, kout pro posezení, místo na parkování auta či aut, prostor kolem domu pro jeho údržbu, totéž kolem plotů, případné budoucí přístavby, garáže, dílny... nebo i přestavbu baráku.
- Rychlé potěšení bez větších následků přinesou květiny a růže, rychlý užitek možná zelenina, ale kdekdo ji už raději kupuje. Já pěstuji jahody na černé textilii, pro sebe i pro děti.
- Více práce, ale i více užitku a také místo pro zahřátí dá skleník. Rajčqta a okurky už jinak nepěstuji. A když už, tak větší, mám 3,5 x 7,5 m..
- Pokud je místo, nebo alespoň existují jinak nevyužitelná místa např. na severu, mám rád jehličnany - jen je nedejte blíže jak 5m k domu. Doplní je i rodendrony.
- Když dáte zahradnímu architektovi sám nevím kolik, asi nebudete litovat. Neuděláte chyby, které se později špatně napravují.
- Já bych nemohl být bez jabloní, broskví, švestek i problémových meruněk. Ale rozhlédněte se kolem, co u Vás jde.
ze@klikni.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.20 (?), 13.11.2008 11:03
Občas mne zaujme starší příspěvek, jako třeba teď. Vůbec nevím, zda paní, která žádala rychlokurs, bude toto ještě číst, ale třeba to někomu pomůže. Snažím se vždycky vžít se do kůže toho druhého a zkusit vysvětlit, jak bych na to šel já - což má určitě k dokonalosti daleko. Pokud to někomu pomůže, budu moc rád. Tak trochu na přeskáčku pár myšlenek.
- Agresivní diskutéři a sebevědomí odborníci Vás spíše odradí než poradí. Nikdo není ve Vaší kůži, nechte si všechno projít hlavou, zásadní rozhodnutí mohou trvat pár týdnů, než pod polštářem uzrají. To, co jednou vykácíte, ale i zasadíte, není na chvilku, je třeba, aby i po deseti létech jste měla jistotu, že je to tak, jak to má být.
- Navazuji: mluvím o koncepci zahrady z pohledu dnešních i budoucích potřeb. Myslete na vjezdovou komunikaci, kout pro posezení, místo na parkování auta či aut, prostor kolem domu pro jeho údržbu, totéž kolem plotů, případné budoucí přístavby, garáže, dílny... nebo i přestavbu baráku.
- Rychlé potěšení bez větších následků přinesou květiny a růže, rychlý užitek možná zelenina, ale kdekdo ji už raději kupuje. Já pěstuji jahody na černé textilii, pro sebe i pro děti.
- Více práce, ale i více užitku a také místo pro zahřátí dá skleník. Rajčqta a okurky už jinak nepěstuji. A když už, tak větší, mám 3,5 x 7,5 m..
- Pokud je místo, nebo alespoň existují jinak nevyužitelná místa např. na severu, mám rád jehličnany - jen je nedejte blíže jak 5m k domu. Doplní je i rodendrony.
- Když dáte zahradnímu architektovi sám nevím kolik, asi nebudete litovat. Neuděláte chyby, které se později špatně napravují.
- Já bych nemohl být bez jabloní, broskví, švestek i problémových meruněk. Ale rozhlédněte se kolem, co u Vás jde.
ze@klikni.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 13.11.2008 23:35
Pro paní v úvodu - hlavně když Vás to baví, to jde všechno líp. Kdybych o zahrádkaření nic nevěděla a získala zahradu, 1.) bych si koupila nějakou stručnou příručku, kdy co dělat. 2.) poohlédla bych se v okolí po někom, kdo má zahrádku a domluvila bych se s ním, aby mi občas poradil, jak co dělat. Většinou jsou lidé ochotní a poradí. Ale knížkám nebo jiné literatuře se stejně časem nevyhnete, zatím by to chtělo něco pro začínající zahrádkáře, kde je to psané jednoduše a "po lopatě" - nebojte... Když se hrabu v knížkách, už vidím tu rozkvetlou zahrádku před sebou :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 22.12 (?), 16.11.2008 9:51
Uff..skoda, ze v takychto temach sa obcas riesi aj to co by sa nemusela..ale teraz k veci:
Mam len malu okrasnu zahradku - a aj ked uz zahradnicim vysse 20r. stale sa mam comu priucit... Aj ked som prestudovala uz kopec knih a casopisov(myslim ze bez toho sa to ani neda..), rada navstevujem zahradkarske internetove fora kde sa da tiez vela dozvediet od skusenejsich zahradnikov (... a vobec neberiem tragicky, ze nie vzdy s kazdym a so vsetkym suhlasim..)...
Ale zacinajucim zahradkarom by som poradila, ze velmi vela informacii sa da ziskat aj v TV... napr. na kanali Deko- ten poskytuje naozaj siroku skalu zahradnickych programov, obcas nieco dava aj Spektrum...
Napr. serial BBC "Ako sa stat zahradnikom" s Alan Titchmarshom - to je nieco uzasne... jednoduchou prijatelnou formou radi ako postupovat pri zakladani zahrady, ako sa o nu starat... atd...Tento serial uz viackrat opakovali..Niekedy sa dalo pozriet aj niektore diely na nete, ale teraz uz neviem... Ale na strankach BBC ma Titchmars stale svoje "okienko"..
---
Ale po pravde vsetky informacie, ktore clovek takouto formou ziskavava, treba brat len ramcove - lebo fakt kazda zahrada je ina, ina poda, poloha..atd. - ako to tu uz bolo mnohokrat spomenute. Takze sa neda uplne brat doslovne, to co nam ponukaju prave zahradnici z primorskych krajin - aj mnohe knihy su prave preklady takychto autorov... ..Takze nieco ine je teoria a casto nieco ina prax... tym sa kazdy zahradnik musi preluskat vlastne sam a aplikovat na vlastne pomery len to, co sa da... Ale aj v tom je caro zahradnicenia... Prajem vsetkym vela uspechov! J.
|
|
|
|
|
|
|
helena721 - Bronzový Zahrádkář (78) - 255.95 (?), 17.11.2008 12:57
Mám zahradu už velmi dlouho, ale učim se stále. Ve Všem případě bych poradila následující:
teď je třeba zahradu uklidit. potřebujete hrábě, rýč se také hodí, pohrabat trávník hlavně pod ovocnými stromy, možná kousíček zrýt a rychle nasadit pár česneků - hloubka asi 8 cm, stroužky od sebe asi 10 cm, pozor nekupovat česnek v krámu ale v zahradnictví a zeptat se zda je podzimní nebo jarní - ten se sadí až na jaře. Pokud tam je rozvedená voda - vypustit, bečky vybrat. Nevím zda znáte rostliny - pokud tam jsou ty, které i v zimě jsou zelené - zalít, doporučuje se zalít i stromky a keře rybíz, angrešt... Růže zakrátit asi o třetinu a "nakopčit", t.j. zasypat hlínou, listím, chvojím, kůrou - prostě co je.Okrasné trávy nestříhat - až na jaře- vysoké druhy svázatat - já používám elektrikářskou izolační pásku, jde to rychle.To by tak zhruba bylo, jistě mě i někdo doplní. Až to budete mít sedněte si doma do tepla, půjčte si nebo kupte knížky a zjistěte, jakou zahradu vlastně chcete mít a co to obnáší. Zatím bych řekla, že na práci máte už málo času. Zdraví Helena
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.242 (?), 17.11.2008 19:34
Vážená paní, rychlokurz na zahradničení neexistuje, to by Vám vyšel jen zmatek to si musíte "osahat" - rady, že musím zahradu povápnit, vyhnojit atd. jsem zažila, povápnila a zničila rododendrony, vyhnojila a česnek zničila. Dnes po 30 letech se dá na zadradu koukat, dělá radost celé rodině, a to je 5000m2, chce to představivost jak by měla asi vypadat a nezapomenout, že to roste tak dát rostlinkám - hlavně keřům prostor. Odborné literatuře se asi nevyhnete. Hodně trpělivosti a zdaru Vám přeje Jarmila
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|