Rododendrony, thuje, borovice - nemoci?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 192.21 (?), 29.9.2006 9:57, zobrazeno: 26452x
dobrý den,
téměř všechny naše rododendrony různého stáří mají letos od jara žluté a hnědé listy, které se kroutí a odpadávají. Několikrát jsme již aplikovali postřik, ale situace je stejná. Můžeme postřik dávat i nyní na podzim ? Nemůže být důvodem suché léto ? Rostliny hodně nyní zaléváme. Podobnou situaci máme s 20 let starou borovicí a thujemi. Od středu větévek jsou rezavé a usychající. Nyní je silně je zaléváme, děláme dobře? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.254 (?), 27.12.2006 23:33
Děláte jistě dobře, nemyslím si, že by to byl projev nějaké nemoci, léto bylo dost suché a celkově rok srážkově podprůměrný a mohlo se to na rostlinách podepsat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.174 (?), 5.2.2007 14:56
Prosychání thují - vyřešte jednoduše. V drogerii (i v supermarketech) koupíte hořkou sůl. Podle návodu uděláte roztok, který aplikujte na thuje. Je nutné začít na jaře a 1x měsíčně postříkat, nečekejte až budou thuje hnědé. Funguje to, mám to vyzkoušení na radu jednoho chytrýho zahradníka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.172 (?), 13.8.2007 20:18
S dovolením jsem si přečetl radu na prosychání thují, hořká sůl, to zkusím, jenom nevím, proč začaly prosychat teď, zálivku mají dobrou, jsou nově vysázené na jaře, celké cca 1,5 m a hnojené hnojivem na konifery, tak snad to pomůže.
Navíc začala prostřední v řadě a teď to chytá i jedna vedle.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.174 (?), 30.6.2007 12:35
Ty borovice, to může být houbová nemoc sypavka, chce to postřik proti houbovým nemocem. Co se týče rododendronů měli jsme s nimi taky velké a podobné problémy, protože máme na zahradě spíš zásaditou půdu. Letos jsem je všechny vyndal, odstranil 50 cm zeminy. Dolů jsem dal větší štěrk. Na něj smrkové větvičky a na to všechno zeminu pro rododendrony, která je kyselejší. Letos kvetly skvěle, mají pěkné přírůstky, listy se nekroutí, ani nehnědnou. Ale v našich podmínkách se to bude muset zase po pár letech asi opakovat. Všechny keříky máme v polostínu pod třímetrovou lískou. Chtějí kyselou půdu, dobrou zálivku ale ne přemokření /proto drenáž ze štěrku a větviček/.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.236 (?), 25.7.2007 10:06
Na zahradě mám již 3 roky zakořeněný rododendron. Letos byl obzvlášť krásný a na jaře měl 26 krásných vínových květů. Po odkvětu měl pěkné listy a byl úplně zelený, i nové narostlé listy byli dlouho pěkné. Během 14 dnů v červenci začaly listy opadávat, jsou postupně všechny svěšeny dolů a vůbec si nevím rady co s ním je. Zálivku má dobrou a půdu také. Může to být nějaká nemoc nebo je možné, nějaké cizí zavinění? Poraďte co se s ním mohlo najednou stát? Díky Ivana
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|