Vážení přátelé,
nejprve bych si položil otázku co chci dělat. Jestli chci užitek nebo krásné prostředí (z části se to ale jistě musí snoubit). Pro mne by to byl jistě námět na skalku, ale to chce z počátku dost práce a jistě i nějaké ty znalosti. Řada krásných rostlinných rodů se před přímým sluníčkem ráda schovává (primula, některé saxifragy,... Myslím ale, že to by pro Vás zatím nebylo vhodné. Tedy pokud ale máte dost finančních prostředků tak si to můžete nechat uělat, není to ale žádná láce. Ten efekt ale, pokud se zadaří, je prostě nedostižný.
Protože nejsem milovník "užitečných " zahrad tak bych z toho doporučil udělal trávník s výsadbou dřevin nenáročných na světlo (některé konifery, rododendrony,...) Vypadá to vcelku dobře a není to náročné na údržbu. I zde bych se ale poradil s architektem. To co dnes vypadá dobře může za 10 let vadit a mnohé z toho co dnes vypadá nic moc dorostě do krásy. Věnuji se zahradě mnoho let a udělal jsem chyb na román. Ani po těch letech bych si netroufl udělat návrh se zárukou, tady se odborník opravdu vyplatí.
Pokud chcete ovocnařit, není to také neřešitelný problém. V této fázi bych se tedy nejprve rozhodoval o typu, tedy - užitek, "bezúdržbová" okrasná a nebo kytičky.
A ještě závěrem jeden osobní dojem. Věškeré folie a tkaniny na půdě trvale umístěné mi způsobuje pupínky. Je to takový fašizmus, funguje to, ale je to fujtajbl. Za tento názor ale asi sklidím kritiku, uvědomuji si, že na svahu začínat bez toho je vždy jen složitější. S přáním hodně zdaru zdraví JP..