Díky, je to přesně ona. Já hledala stále mezi rozchodníky, nalézti jsem nemohla. Klejichu mám doma, oranžovou, hrnkovou, co musí na zimu domů a podoba květenství mne nenapadla. Elena
AK - (5) - 216.203 (?),29.5.2010 23:08, zobrazeno: 7426x
Dostala jsem tuto rostlinu a marně pátrám ve všech herbářích po jejím názvu. Nevín jak se jmenuje a tak si nemhu zjistit nic o jejím pěstování. Kvete právě teď a je asi 20 cm vysoká, listy jsou spíš jako u nějaké miniaturní traviny.
Jedná se o Sisyrinchium angustifolium (badil úzkolistý). Ač se to na první pohled nezdá, je řazen mezi Iridaceae - kosatcovité rostliny. Také jsem jej měl, někdy se pěstuje jako skalnička.
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1578) - 48.243 (?),30.5.2010 12:03
Ano, je to Sisyrinchium, mám jej léta na skalce. Neinvazívně se šíří samovýsevem, hezká kytička. Prodává se i žlutě kvetoucí S. californicum, ale to není tak odolé, přes zimu vyhnívá.
Elena - Bronzový Zahrádkář (55) - 183.242 (?),10.7.2010 11:03
Prosím, nevíte jak se jmenuje tato rostlina, cca 120 cm vysoká, voní, líbí se včelám, dlouho vydrží ve váze, našla jsem ji na poli, bylo jí tam mraky. Děkuji.
Díky, je to přesně ona. Já hledala stále mezi rozchodníky, nalézti jsem nemohla. Klejichu mám doma, oranžovou, hrnkovou, co musí na zimu domů a podoba květenství mne nenapadla. Elena