Když jsem v květnu stříkal proti mšicím a podobným škůdcům, na cesmínu a vedlejší ruži jsem zapoměl. Cesmína je ožraná nejvíce, už to začíná i na růži. Co to je? Dřepčík? A co s tím? Postřk: Decis, Sanium Ultra, Mospilan?
Mně to vykousání dokulata připadá spíš na lalokonosce a těch se těžko zbavuje (aspoň to píší, zkušenost nemám). Radí sbírat brouky a jelikož vajíčka kladou ke kořenům, larvy ožírají kořenový krček. Chemie prý moc neúčinkuje, doporučují hlístice... Lída
Děkuji i Lídě. Na lalokonošce jsem taky dostal typ, hlístice prý jsou řešení - ale lalokonošci mají (prý) škodit jen v kořenech, pod zemí. Tak že to zkusím stříknout nějakým Decisem a když to nepomůže a budou žrát dál, tak objednám a použiju hlístice. Dám vědět
Teď jsem si teprve všimla - vy to máte zasazené v nějakém květináči (truhlíku)?. Napadlo mne totiž, jestli by nejjednodušším řešením nebylo vyndání keříku z půdy, osprchování kořenů (vajíčka, larvy) a zasazení do nové zeminy. Lída
Přesadit a osprchovat kořeny mi nepomůže. V květináči jsou jestě další kytky, další napadená růže je metr od květináče, okousané jsou už i kamčatské boruvky vzdálené 20 metrů. Tak objednám hlístice a teď hned nastoupí Decis. Jirka