O jaký druh křídlatek se jedná?

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 69.80 (?)
14.6.2011 21:57

Zatím jsem neměl velkou potřebu křídlatky takto podrobně určovat, ale kvůli "Vašim" křídlatkám jsem musel vytáhnout Klíč ke květeně České republiky. Křídlatku japonskou jste určila správně. Podle Vaší fotky velkolistou křídlatku však jednoznačně neurčím. Není dostatečně dobře vidět na tvar spodní části listu a samozřejmě z fotky ani není zřetelná velikost listů.

Opíši Vám tedy znaky, jimiž se křídlatka sachalinská a křídlatka česká vyznačují:

Křídlatka sachalinská má větší listy, čepel 25-30*20-25 cm a na bázi hluboce srdčitá.

Křídlatka česká má listy o něco menší - čepel 15-23*12-20 cm a na bázi jen mělce srdčitá (nebo "tupě klínovitá") - tedy přechodný typ mezi křídlatkou japonskou a křídlatkou sachalinskou.

Tak to snad podla toho určíte. Jen nevím, proč potřebujete takto přesné určení, když všechny tři typy jsou nepříjemně invazívními pleveli. (nebo plevely? - teď si nejsem jist, co je správně .

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Amálie - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 1.132 (?), 14.6.2011 8:25, zobrazeno: 5611x

Dobrý den,

myslím si, že na obrázku je křídlatka japonská, tu s většími listy nedokáži určit.

Předem děkuji,

A.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 69.80 (?), 14.6.2011 21:57

Zatím jsem neměl velkou potřebu křídlatky takto podrobně určovat, ale kvůli "Vašim" křídlatkám jsem musel vytáhnout Klíč ke květeně České republiky. Křídlatku japonskou jste určila správně. Podle Vaší fotky velkolistou křídlatku však jednoznačně neurčím. Není dostatečně dobře vidět na tvar spodní části listu a samozřejmě z fotky ani není zřetelná velikost listů.

Opíši Vám tedy znaky, jimiž se křídlatka sachalinská a křídlatka česká vyznačují:

Křídlatka sachalinská má větší listy, čepel 25-30*20-25 cm a na bázi hluboce srdčitá.

Křídlatka česká má listy o něco menší - čepel 15-23*12-20 cm a na bázi jen mělce srdčitá (nebo "tupě klínovitá") - tedy přechodný typ mezi křídlatkou japonskou a křídlatkou sachalinskou.

Tak to snad podla toho určíte. Jen nevím, proč potřebujete takto přesné určení, když všechny tři typy jsou nepříjemně invazívními pleveli. (nebo plevely? - teď si nejsem jist, co je správně .

Josef.

Amálie - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 1.132 (?), 15.6.2011 7:43

Dobrý den pane Josefe,

myslím, že to bude spíše křídlatka sachalinská. Přestože je křídlatka "plevel"  líbí se mi, jako plno dalších plevelů.

Správně je plevely (hrady). Děkuji, že vždy poradíte a obohatíte druhé o své znalosti.

A.

host - 49.39 (?), 15.6.2011 11:46

Plevel, bez plevele - stroj, bez stroje... : Příklad: mám v zahrádce plno plevele (koho čeho - 2. pád). Ale je asi možné říci mám v zahrádce plno plevelu (jako hradu...).

Tak jak je tO? Je tu nějaký češtinář? Nebo sem radějií nechodí, protože by se mu z úrovně obecné češtiny použité zde v příspěvcích zježily vlasy?

Josef.

host - 50.98 (?), 16.6.2011 11:53
Ale copak je tohle češtinářský web? :D: D

host - 49.39 (?), 16.6.2011 13:28

Jistěže není. Ale jistě jsou i mezi češtináři ti, kteří mají zahrádku a mezi zahrádkáři ti, co mají rádi češtinu.

Navíc bádám nad svým příspěvkem, abych jej napsal bez hrubek. Obvykle neopravuji gramatické chyby ostatních diskutujících.

Josef.

host - 49.39 (?), 16.6.2011 13:32

A přidávám foto listu křídlatky sachalinské: veliké listy, u řapíku hluboce srdčitě vykrojené.

Josef.

host - 17.146 (?), 16.6.2011 13:32

Obé lze:  7. pád mn.č. pleveli i plevely

Vlasy se někdy ježí spíš z úrovně "profesionálů" slova (rozhlas, televize, tisk, knihy,... Vévodí tomu Ústav pro jazyk český). To nemusíte ani na web.

JosefZ

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 110.70 (?), 16.6.2011 20:38

Díky za Vaši odpověď i odkaz na internetovou jazykovou příručku. Už jsem si ji dal do záložek.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025