Neznámá rostlina

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?)
9.4.2012 17:07

Při bourání letitého přístřešku bůhví na co byla kromě utajené hromady výborného kompostu objevena tato lijána - víte, co to je? Teda... bylo?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 116.7 (?), 12.1.2012 9:11

Dobrý den, pane Jančo, díky za reakci - mohla by to být nakonec ona, je to tedy asi vzácný host, docela budu ráda, pokud vydrží do jara a zakvete. Jen mi vůbec není jasné, odkud se u nás vzala. Naše zahrada je vůbec zvláštní - roste nám tam třeba sám od sebe salát polníček, každý rok záhadně na jiném, dost odlehlém místě od předchozího výskytu, a je úplně skvělý, i teď ho sbírám. Zvláštní odrůda šalvěje a třezalky. Jahody trávnice, divoká rajčata. Jsme tu třetím rokem a stále mě něco překvapuje. Ještě jednou děkuji, Helena

host - 93.3 (?), 15.1.2012 14:50

a co maniok, není to on? mčr.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 215.172 (?), 15.1.2012 15:42

S maniokem (Manihot esculenta) sem pletete úplně jinou rostlinu, jiného vzhledu (např. listy úplně dlanitě dělené, ale lístky celokrajné), z úplně jiné čeledi (pryšcovité)... ale rodové jméno manioku (manihot) je pouze shodné s druhovým jménem ibišku manihotu.

• Abelmoschus manihot (také Hibiscus manihot), jak ho uvedl již kolega Janča, je jiná rostlina. Ocituji-li zahradnický slovník naučný: Bylinné druhy pro venkovní použití: Hibiscus manihot (Abelmoschus manihot) - vytrvalá rostlina, avšak citlivá na mráz; proto se používá jako letnička. Výška až 2,5 m, listy dělené do 5-9 dlouhých a úzkých laloků, na okraji zubaté. Květy žluté s purpurovým středem. Kultivary mají květy asi 15 cm široké a některé z nich nevyrůstají výše než 1 m. Pěstují se ze semene, výsev v únoru.Semenáče se nasázejí po třech do květináče 12-14 cm a předpěstují se podobně jako teplomilnější letničky. Po přechodu jarních mrazů se vysadí ven a během června začnou kvést. Nejlépe působí v malých skupinách. Pokud je rostlin málo, lze je před podzimními mrazy nasázet do větších nádob a pak přezimovat v bezmrazém prostoru...
  • Původně mne to taky mátlo, protože jsem věděl, že manihot je synonymum pro maniok a že se pěstuje v tropech pro jedlé hlízy. Musel jsem tedy hledat v odborné literatuře... Josef.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.1.2012 20:01

Jinak tady mám onu okru...

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 89.36 (?), 16.1.2012 0:36

Nedalo mi to a celý večer jsem poctivě postupně podle biolibu prohledával všechny slézovité rostliny, resp. podčeleď Malvoidae, protože jsem přesvědčen, že to některá z těchto rostlin bude. Dospěl jsem k názoru, že hledaná rostlina je slézovec stromovitý - Lavatera arborea. Na některých vyhledaných fotkách je opravdu velmi podobná té, kterou sem vložila zakladatelka vlákna Helena. Taky jeho popis (ne vícero nalezených stránkách) by celkem seděl, i jemnost listů (a tomu odpovídající jedna z možností jejich využití ;.)). Ovšem kde se vzal u Vás na zahradě, je asi nezodpověditelnou otázkou. Tak to po mně zkontrolujte a posuďte, jestli jsem to našel správně. Doufám, že nyní můžu jít klidně spát :-). Josef.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 178.81 (?), 16.1.2012 8:04

Pane Josefe, zřejmě je to tak. Jen mne mate, proč ta kytka v tak obří velikosti nevykvetla, na fotkách hojně kvetou i mnohem menší... yes

host - 116.7 (?), 16.1.2012 8:26

Dobrý den, pane Josefe - děkuji za Vaši námahu - určitě je to tato rostlina. Nevykvetla možná proto, že vyrostla poměrně dlouho, a také vyrostla v záhonu, který moc nezalévám. Zatím se drží, dnes ráno jsem se na ni byla (s baterkou) podívat, jak přežila -6 stupňů - má trochu svěšené listy, stále pěkně zelené. Měla bych ji třeba přikrýt? A jak by bylo nejlepší ji zabezpečit? Asi to stojí za to, když je to tak vzácný host... Děkuji všem přispěvatelům, Helena.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.1.2012 8:30

no myslim si, ze namlucovat ji muzete, stejne tak treba listi a klest by byly vhodne moznosti, rozhodne to stoji za trosku namahy ji zkusit zazimovat :)

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 9.4.2012 17:07

Při bourání letitého přístřešku bůhví na co byla kromě utajené hromady výborného kompostu objevena tato lijána - víte, co to je? Teda... bylo?

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 140.201 (?), 9.4.2012 17:17

Víme :-)

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty