Neznámá rostlina

host - 220.54 (?)
11.1.2012 21:39

A patří ten list k tomu stromku? List má dužnatou stopku, stromek má u listů šťopičky slabé, i tvarivě mi tam připadají jiné... Stromek vypadá přesně jako Malva zebrinus, co se mi vysemenil porůznu po zahradě, jen jsem měla postranní větvičky hned odspodu, bez kmínku a kvetl celé léto. Jestli by měl teď listy, nevím, udělala jsem z něj k podzimu 30cm bonsai  :-))           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 116.7 (?), 10.1.2012 14:38, zobrazeno: 17636x

Dobrý den, prosím znalce, zda by mi pomohli určit rostlinu, která nám na jaře, aniž by ji kdo sel či sázel, vyrostla v záhonu s liliemi. Je vysoká asi 1,80 m, odolává stále počasí, jen ji od léta trochu opadaly spodní listy. Děkuji, Helena.

celkový pohled
celkový pohled

host - 116.7 (?), 10.1.2012 14:39

Tak to se popsalo obráceně, toto je detail listu a zde je celkový pohled. Díky, Helena

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 11.1.2012 13:14

Stále nikdo nic? Je ta Adéla bylina nebo má dřevnatý kmínek? Můžete vyfofit vegetační vrchol a pokud je to bylina, měla nějaké květy? Zatím tápu... sad

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 249.116 (?), 11.1.2012 15:20

Pane Jiří, jsem na tom stejně, jako Vy - tápu. Pokud se snažím zařadit to do některé čeledi, tipuji slézovité: nějaká topolovka, proskurník, ibišek jedlý (okra) - Abelmoschus esculentus, bavlník... Ale vůbec si tím nejsem jist. Je list jemně plstnatý či drsný?Samostatný list vypadá spíše jako nějaký meloun, anebo dokonce jako papája :-) Předpokládám, že květy rostlina ještě neměla, že je nestačila za naše vegetační období vytvořit. List vypadá taky trochu jajo juvenilní list bruzonécie - Broussonettia papyrifera z čeledi morušovníkovitých (a příbuzenstva fíkovníku smokvoně), kterou mám na zahradě.... Budu tápat dále :-) Josef.

host - 220.54 (?), 11.1.2012 21:39

A patří ten list k tomu stromku? List má dužnatou stopku, stromek má u listů šťopičky slabé, i tvarivě mi tam připadají jiné... Stromek vypadá přesně jako Malva zebrinus, co se mi vysemenil porůznu po zahradě, jen jsem měla postranní větvičky hned odspodu, bez kmínku a kvetl celé léto. Jestli by měl teď listy, nevím, udělala jsem z něj k podzimu 30cm bonsai  :-))           Lída

host - 220.54 (?), 11.1.2012 21:46

Ty listy na tom stromku po zvětšení vypadají takhle :

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 11.1.2012 23:11

Paní Lído,

trošku jsem si pohrál s původním obrázkem ve fotoeditoru a přpadá mi,  že ty listy souhlasí.  Kdyby to byla ta Malva, tak by snad tazatelka nepřehlédla její nápadné květy... Takže zase nevím.

host - 220.54 (?), 11.1.2012 23:27

No já jsem také dělala výřez z toho stromečku - ale na té fotce toho samotného listu z 10.1. ve 13:38 mi ty zářezy opřipadají hlubší a stopka silnější. Ale co to je?!?!         Lída

host - 116.7 (?), 12.1.2012 7:46

Dobrý den, zdraví vás a děkuje zadavatelka dotazu - tak tedy, stonek není dřevnatý, je, jak je vidět i na fotce, dost robustní -  rostlina dobře odolávala vichřici, která se u nás prohnala. List je měkkoučký, jakoby sametový, příjemný na dotek. Kytka nestačila vykvést, začala vyrůstat až někdy v květnu. Je to záhada, kde se tam vzala. Mohl semínko vytrousit nějaký pták, třeba trusem, poté, co se vrátil z jihu? Nevím, jsem zvědavá, zda přežije tuto zimu-nezimu. děkuji za názory, pokud jeětě zjistíte něco bližšího, dejte vědět. Hezký den, Helena

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 12.1.2012 8:03

Pani Heleno,

koukněte se na obrázky Abelmoschus esculentus, myslím že listy jsou velmi podobné té Vaší neznámé, jen ty stonky mi tam nějak nesedí...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz