Minirůžičky - pěstování v záhonku?

dalmatinka2004 - (5) - 64.41 (?) 
5.5.2009 8:41, zobrazeno: 20949x

Dobrý den, vloni jsem si během léta a podzimu koupila 3 malé hrnkové růžičky v obchoďáku jako domácí. Někde jsem pak četla, že vyloženě domácí růže nejsou a že jim bude lépe v záhonku. Moje maminka již několik let pěstuje malé růžičky na záhonku a poradila mi, že je mám dát do věšího plastového květníku a ten celý zakopat, že růže nezplaní a budou víc kvést a budou kompaktnější... V jedné diskuzi zde jsem ale zase četla, že bude lešpí je vyndat a volně zasadit do hlíny, aby v zimě nevyschly. Zní to logicky, ale co když tolik nepokvetou, jak říkala moje maminka?  Jinak mi ty z loňska nasadily na květy a jsou pěkné, tak se těším, že pokvetou. Ani jednu jsem na zimu nepřikryla a v podstatě jsem je nestihla ani na jaře ostříhat - mám je zatím na parcele, kde budeme stavět a nejsem tam každý den... Jedna je bohužel napadená nějakou bílou plísní - asi padlí - tak ji zkusím nastříkat, jestli to zvládne.  Co si myslíte o tom, zda růžičky vyndat z plastových obalů? Děkuji za názory!

Katka*

host - 223.19 (?), 5.5.2009 23:07

Podle meho nazoru bych je vyndala z kvetinace a zasadila primo do zeme urcite jim tam bude lip. Kvect by mely stejne jestli v kvetinaci a nebo v zemi hlavne aby mely dost vody a hnojiva.Elina

host - 176.18 (?), 5.5.2009 23:27

Mám minirůži od jejího 2.roku normálně bez květináče v záhoně, kvete bohatě. Ošetřuji ji naprosto stejně jako jiné růže. Loni měla výšku asi 50cm (to jsem ji vždy jen tak o třetinu pokrátila), ale k podzimu mi ji kočičáci polámali, tak jsem ji letos zjara sestřhla až na 10cm a už zase bohatě obráží. Lída

host - 109.55 (?), 23.5.2009 23:38

Pokud necháte růžičky v květináčích, má to jedinou výhodu - začátkem podzimu je můžete přenést zpět domů a pokvetou ještě začátkem zimy. S ubývajícím množstvím světla se však budou vytahovat a dostanou světlejší barvu. Na jaře před vynesením ven je třeba zimní výhony hluboce seříznout - stejně by se listy na jarním slunci spalily. Případně seříznout už v zimě po odkvětu a přezimovat je ve sklepě n. garáži (velmi mírná zálivka!!) Alespoň si odpočinou. To, že volně zasazené v záhonu pokvetou méně, je dáno jen horší kvalitou půdy na zahradě než v květináči. Stačí přihnojit, přidat kompost, a je to. Ať se jim daří. Komár

host - 51.27 (?), 9.6.2009 16:35

Opravdu na záhonu více rostou a obráží než v nádobě, to mám vyzkoušeno. J.E.

host - 200.145 (?), 15.4.2010 17:30

Taky jsem si loni koupila jednu mini růžičku s tím, že ji budu pěstovat doma. Evidentně se jí v bytě na parapetu moc nelíbí (i když chladno má). Ráda bych ji tedy vysadila ven na záhonek. Zajímalo by mě, jaké stanoviště by bylo nejvhodnější. Je fakt malá, tak mám strach, aby neumřela. Díky, Nora.

Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 15.4.2010 18:33
Zdravím. Stanoviště jako pro každou růži - sluníčko, žádný stín, aby netrpěla padlím. Vyndat z květináče do volné půdy a kompostu. Máme takto vysazených osm růžiček. Rostou bujněji než v nádobě, zjara a po odkvětu potřebují dobrý sestřih, aby hodně kvetly. Než růžičku dáte ven z bytu, musíte ji otužit.Mimořádnou péči nepotřebuje a až se rozroste, bude moc hezká, uvidíte. Abych nezapomněla - na zimu je zakrýváme chvojím. MH

host - 200.145 (?), 16.4.2010 10:47

Děkuji, paní Marie, jste hodná. Letos se stěhujeme do domku se zpustlou zahrádkou, tak se tady budu postupně učit, jak jí dát nějaký tvar. Růže mám moc ráda. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu tu růžičku teď (ještě v květináči) seříznout (a kolik?), když už má nové výhonky. Ven bych ji nasadila začátkem června, dřív se k tomu bohužel nedostanu (státnice). Moc děkuji za cenné rady, Nora.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.4.2010 11:52
Než ji dáte ven do země na přímé slunce tak ji postupně otužujte! Mirek

host - 200.145 (?), 16.4.2010 12:27
Díky, to určitě budu. :-) Nora
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky >