lithodora - pěstuje ji někdo?

host - 204.34 (?)
8.7.2008 20:12

Kamejnička je celkem bez problémů. Nepřikrývám, roste. Hlavně spíše suché místo, slunce. Blankytná modř jejích květů je opravdu jedinečná.

I v zahradnictvích je občas vidět, nejen v katalozích zásilkových služeb.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 41.2 (?), 8.7.2008 15:41, zobrazeno: 7994x

V různých katalozích mě zaujala trvalka lithodora, má být stálezelená a má modrá kvítečka. V žádném zahradnictví jsem se s ní dosud nesetkala. Uvažuji o tom, že bych si ji objednala, ale chtěla bych nejdříve vědět, jestli se dá pěstovat v běžných podmínkách, jestli se může nechat v zimě na zahradě a zda vykvete. Budu ráda za nějakou vaši zkušenost. Děkuji. Veruna

host - 204.34 (?), 8.7.2008 20:12

Kamejnička je celkem bez problémů. Nepřikrývám, roste. Hlavně spíše suché místo, slunce. Blankytná modř jejích květů je opravdu jedinečná.

I v zahradnictvích je občas vidět, nejen v katalozích zásilkových služeb.

Josef.

host - 41.2 (?), 9.7.2008 15:35

Děkuji za rychlou a optimistickou odpověď, modrá barva mi na zahradě chybí, většinou mám žlutou, takže se na tuto rostlinku zaměřím, snad ji seženu v zahradnictví,  docela mě zaujal název, jak jste rostlinku označil, pokusím se ji hledat tedy i podle tohoto názvu. Ještě jednou děkuji. Veruna

host - 71.174 (?), 12.5.2009 11:34

Chybí Vám modrá barva? Zkuste jarní hořec, je krásný a nenáročný:), rozkvétá velkými zvonkovitými květy. Jana

host - 49.39 (?), 12.5.2009 12:16

Když už Jana nakousla toto starší téma, pak přidám jen pár poznámek:

1. Kamejnička - Lithodora mi letošní zimu nepřečkala v dobrém stavu. Žije jí jen část z dříve pěkného trsu, zrovna má několik světle modrých květů.

2. Její příbuzná kamejka modronachová - Lithospermum caeruleum  (myslím že aktuální botanický název je Buglossoides anebo tak nějak) - je naprosto otužilá; je to naše domácí rostlina; trochu vyššího vzrůstu - asi 40 cm vysoký porost, který se rozšiřuje do okolí. není to tedy (na rozdíl od kamejničky) rostlina trsnatá, ale výběžkatá, hodící se spíše pro podrost pod keři apod. Zrovna taky kvete. Ale k dostání bývá ještě řidčeji, než Lithodora.

Abych se moc nerozepisoval, končím.

Josef.

host - 82.2 (?), 12.5.2009 13:25

U nás zase tak bezproblémová není-nemá rada vápenaté půdy-do substrátu se musí přidávat rašelina a taky je nutno zabezpečit dobrou drenáž-nesnáší delší vlhko. Na zimu se pak musí zakrýt.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz