Jak přesadit pivoňky?

host - 130.45 (?) 
6.3.2009 12:33

Dobrý den paní Regino,

již několik let jsem pátrala jak sehnat žutou pivoňku, kterou jsem viděla v časopisu,,naše krásná Zahrada,, no letos před týdnem jsem ji konečně zakoupila v zahradnickém centru Chládek, Praha 6. Je to peona tree, krásná žlutá /dle obrázku/ a mají i žluté s oranžovým středem, temně fialové, dva odstíny, zkrátka je to oživení těchto už tak krásných květin, cena 395.-kč. Doporučuji návštěvu Chládkova z. centra, které je letos zase rozšířenější a krásnější, je patrno že Chládkovi žijí jen pro zahradu.

Hodně štěstí přeje Naďa V.,Praha 5

host - 169.25 (?), 7.3.2009 7:51

Milá Naďo, vždy mně potěší když potkám někoho kdo má rád pivoňky a nechci Vám kazit radost. Přesto si dovolím pár poznámek.  Stále se pivoňkám u nás nevěnuje pozornost kterou by si zasloužily. To vše na vzdory tomu, že u nás žijí skuteční odborníci na pivoňky jako např. J.J. Halda, Pavel Sekerka a možná i další. Vedle těchto kapacit ale existuje bohužel šedá zahradní praxe. Ta je poměrně chudá a smutná. Časy kdy např. koniferové školky Žehušice nabízely široký sortiment kvalitního materiálu jsou již jen vzpomínkou pro pamětníky. Pěstování pivoněk v našich podmínkách a pro náš trh, ukazuje se býti ekonomicky docela problém a tak vlastní produkce je u nás velice chuďoučká. Řada obchodníků se pokouší tuto mezeru vyplnit dovozy. Převážně si ale počínají jako obchodníci a né jako zahradníci. Jejich obchodní činnost se nenamáhá dost často ani s tím aby rostliny byly řádně popsány jménem druhu a případně kultivaru.Připouští se při tom v podstatě jméno národní (tedy české) a jméno botanické (tedy latinské), u kultivaru pak dle autora šlechtění. Těch údajů múže být i více (např poddruh, atd) . Jednoznačné označení je tedy základ bez kterého by se rostlina neměla dostat vůbec na trh. Co však je "vaše"  peona tree?: Je to anglické označení pro keřovou, dřevitou (né tedy bylinnou) pivoňku. Jinak nic, Co je to za druh? Je to kříženec ale čeho? A jaké je její kultivarové jméno? Vždyť to je chráněno zákony jako každé jiné autorství. Dnes již sotva se někdo spokojí s tím, že si jde koupit maso a nezajímá ho jaké je(vepřové, kuřecí, přední zadní,..). U pivoněk se ale obchoduje tak, že podle obrázku to vypadá jako svíčková a mnohdy je to bůček. Občas potkávám u obchodníků rostliny označené jako ta vaše a oni zpravidla ani netuší od kud pochází. Pivoňka je ve většině svých druhů rostlina velice nenáročná a odolná. Máte tedy velikou naději že přežije i v našich podmínkách a určitou naději že vykvete tak jak je to na obrázku. Já bych si ale takto mizerně označenou rostlinu prostě nikdy nekoupil na vzdory tomu, že je to docela slušná cena (tedy pokud je to opravdu k životu). Přeji Vám aby Vám pivoňka dělala jen radost, nenechte se odradit kritiky mého typu, nenechte jí osamocenou a pokuste se hledat tak, abych Vám příště nekazil radost poučováním. Dle toho, co jsem si přečetl ve vašem příspěvku, Chládkovi žijí jen pro obchod, Pokud tedy, jak uvádíte,  žijí pro zahradu tak to určitě není zahrada jejich zákazníků JP..

host - 185.138 (?), 7.3.2009 21:42

Vzhledem k nesnadnosti množení pivoněk to dělá Čína. A pak se nedivme.

host - 169.25 (?), 12.3.2009 8:05

Na vzdory tomu s čím se setkáváme v ostatních oborech bych nepovažoval Čínu za značku nekvality. Spolu s Japonskem patří mezi největší producenty pivoňek na světě a navíc je zde obrovská tradice (snad i více než 2 tisíce let). V době kdy pračlověk Janeček proháněl po Moravském krasu mamuty, Číňani šlechtili pivoňky. I tam ale je několik oblastí (podnebních) a z některých se prostě pivoňky k nám nehodí. Navíc si myslím (a podařilo se mi vyzvědět od některých prodejců),  většina toho co se k nám dováží pochází z Evropských zahradnictví např z Itálie. JP..   

host - 135.99 (?), 24.5.2009 22:47

Pivoňky jsem přesadila bez problémů, kvetou mnohem víc než v minulých letech, květy jsou nádherné, velké. Ale má to jeden háček, kterému nerozumím. Přesadila jsem pivoňky červené a po přesazení jsou květy sněhobílé, některé keříky nepatrně narůžovělé. Nedovedu si to vysvětlit, snad jim chybí nějaký chemický prvek? Prosím, poraďte, čím to může být.

host - 143.205 (?), 25.5.2009 10:28

Podle mne jste si stačila poplést přesazované oddenky, nic ve zlém, je to nornální.

host - 93.80 (?), 27.5.2009 13:07

Moje zkušenost s pivoňkami: Začaly rok od roku, kvést čím dál méně. Chyba byla u mě. Dělal jsem navážku na zahradě, čímž jsem hlízy pivoněk utopil asi 20cm od povrchu. Vykopal jsem je, přidal trochu kvalitnější zeminy a usadil do hloubky asi 5 cm a už zase bohatě kvetou.  Petr

host - 135.99 (?), 2.6.2009 16:28

Tuto námitku bych samozřejmě bez urážky akceptovala, pokud by alespoň pár keříků zůstalo červených. Na popletení oddenků, cibulek  (i jiných "věcí") máme všichni nárok, jenže pivoňky jsou teď bílé všechny !!!  Přesazovala jsem proto, abych docílila barevného sladění na zahradě, takže jsem se snažila skutečně nic nepoplést.  Ptala jsem se už i odborníka a také neví, co si o tom má myslet.

host - 109.55 (?), 2.6.2009 23:56

Zdravím, mám s pivoňkami stejnou zkušenost. Přesazoval jsem tři trsy tmavě červených, až do fialova (žádné jiné na zahradě ani nebyly), dva změnily barvu na světle růžovou s občasným tmavším žíháním, jeden zůstal v původní barvě.Zasazeny jsou asi metr od sebe, takže podmínky i půdu by měly mít stejnou. Pátral jsem po příčině kde se dalo, dozvědel jsem se, že nic takového se stát nemůže :)) Tož taká rada odborníka...

host - 6.15 (?), 12.5.2010 22:54

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co s pivonkami, které nekvetou? Koupili jsme dům se starou velmi dlouho zanedbavanou zahradou. Je tu spousta pivoněk, ale jen několik jich kvete. Oproti těm kvetoucím mají ostatní rostliny velmi tenké a slabé listy.  jelikož jsou ty naše kvetoucí opravdu nádherné, jsou bílé, jedna temně růžová a bílá s temně růžovým lemem, chtěla bych zachránit i ty ostatní chudinky a vidět, jak vlastně pokvetou. Předem děkuji za radu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz