Ibišek ze semínka

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 60.2 (?) 
1.3.2011 12:51

Dobrý den, chtěla by se zeptát, za jak dlouho vyklíčí semena ibišku bahenního?Zasela jsem do propářené výsevní zeminy asi před 14dny, jedno semínko vyklíčilo před 4dny a ostatní ne.Mám vyseté 3druhy po pěti semínkách, musela jsem folii shora sundat, začíná plíseň na zemině.Výsevní misku mám v obývaku u okna, kde je teplota kolem 25st.,ráno kolem 21st.,myslím si, že teplota je dostačující.Prosím poraďte, kdo máte zkušenosti s výsevem ibišku bahenního, jestli jsem v něčem udělala chybu nebo mají ještě čas na vyklíčení nebo to vyrostlé není ibišek, ale něco jiného vylezlo?Děkuji za informace, Marie.

host - 49.39 (?), 1.3.2011 15:31

Myslím, že by to ibišek mohl být. (A myslím, že mají ještě pár dnů čas.)

Proti plísni a padání klíčních rostlin kupte Previcur a podle návodu jej aplikujte.

Zdá se mi Vaše teplota až příliš vyoká.

Josef.

Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 181.66 (?), 1.3.2011 17:11
Paní Marie, moje informace vás asi moc nepotěší, ale myslím si, že ty semínka zplesnivěla. V té druhé řadě. Jestli chcete zachránit alespoň ty v první řadě kde není ještě vidět plíseň tak to urychleně postříkejte Previcurem naředěným podle návodu, tak jak píše p. Josef. Mě se toto stalo někdy předloni. Ten igelit chce alespoň jednou denně sundat asi na půl hodiny. Já to dělám ráno i večer. Já místo igelitů používám ty plastové misky co v tom prodávají kiwi nebo kg rajčat. Ta výsevní miska musí být ale menší aby to ta otočená miska celé přikryla. Je to rychlejší než igelit. Ty dirky jsem přelepila průhlednou izolačkou. Jestli ta rostlinka je ibišek vám neporadím, já jsem si ho koupila již jako sazenici. Já preventivně stříkám Previcurem všechny semínka co vyseju i vícekrát. Držím palce ať alespoň něco vyleze..

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 1.3.2011 18:58

i ja se podelim.. nedavno jsem vysel take semena a z 50ti jich vzeslo asi 42(cca) teplotu mam podobnou-kolem 24st, jak uz zde bylo napsano, tak dulezite je u takto drahych semen(co si budeme rikat levna nejsou) po vysevu zalit Previcurem, jinak vysel jsem do vysevniho propareneho substratu s perlitem.

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 60.2 (?), 1.3.2011 19:24

Děkuji za vaše příspěvky! Zapomněla jsem napsat, že jsem po výsevu zalila taky Previcurem, mám to ještě znovu zalít tím Previcurem?Možná, že jsem naředila moc slabý roztok, jen jsem kapla do kelímku s vodou, nevěděla jsem, jak to odměřit.Vespod mísky mám perlit, na tom výsevní substrát.Možná, že ještě něco vyleze, ale je to divné, že jedna rostlinka je tak velká a jinak není nic.Za jak dlouho vám semena vyklíčily?Aspoň příbližně kdyby jste napsal.Děkuji! Marie

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 1.3.2011 20:44

mne teda vylezly asi za tri dny, ale znamemu dost stridave-pravdepodobne nizsi teplotou v pocatku, ale spis si myslime, ze nebylo kvalitni osivo... takze i to je mozne...

Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 181.66 (?), 2.3.2011 10:26
Previcurem to postříkejte vícekrát. Já si přidávám Previcur do postřikovače a celé to postříkám tak aby to bylo vlhké. Nevím jak jste to měla mokré, ale já než semínka vylezou jen stříkám. Aby ta zemina nebyla moc mokrá.Ten roztok po námíchání je narůžovělý. Ráno není moc času tak sundám ''poklop'' jen na chvilku, ale večer to nechám dýchat déle. A znova to stříkám, až když zemina na povrchu je už oschlá. Nesmí to být ani moc suché ani moc mokré. Stačí vlhko. Stříkám to tím namíchaným roztokem asi 3x až 4x. Mě se toto stalo s darovanými semínky stříbrného vodopádu a zachránila jsem asi 2 rostlinky z celé vaničky. Některá semínka vylezou bez problémů, ale některé se opravdu musí opatrovat jak ve vatičce. Tak jako vlhko je důležité i to větrání.

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 60.2 (?), 2.3.2011 12:39

Děkuji paní Bohunko, jdu si najít nějakou odměrku na Previcur, myslím,že jsem měla v garáži od sunaru a zkusím ještě postříkat tím roztokem Previcuru.Moc by mě mrzelo, kdyby byly semínka vyhnilá, těšila jsem se na ty ibišky a čím víc jsem si na tom výsevu dávala záležet, tím horší to mám.Hodně to odradí od dalšího pěstování něčeho, co mi je neznámé.Teď mám víc času na pěstování květin a věnování se zahrádce, mám ji jen malou a chtěla jsem vyzkoušet nějaké novější rostlinky a hned takvý nezdar.Myslím, že jsem ten roztok namíchala moc slabý, bylo to zas strachem o ty semínka aby je nepoškodila.Marie

host - 40.135 (?), 23.3.2011 15:06

Mohu se zeptat kde jste sehnala semínka ibišku bahenního? Za odpověď děkuje Maja

silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 60.2 (?), 24.3.2011 19:27

Dobrý den, našla jsem si na internetu nějakého dodavatele semen, ale nevím už kde.Další jsem si objednala u pana Basíka, spolu s objednávkou trvalek.Od Basíka mi vylézly 4ks a z té první objednávky od toho dodavatele semen, mi vylézly ze 3druhů po jedné rostlince, tak nevím v čem byla chyba, jestli ve mě nebo v těch semenách, myslím si, že když vylezly 3rostlinky z 15semen, že to ve mně nebude, ale v tom semenu.Dost mě to zklamalo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz