Hortenzie - prosba o radu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 231.195 (?), 28.9.2007 16:27, zobrazeno: 12053x
Již několit let úspěšně pěstuji hortenzie... letos se mi však vyskytl problém s níž si nevím rady. Moje hortenzie se "zbláznily" a mají obří květy cca 25 - 30 cm v průměru, což je nádhera, ale... co s nimi na zimu? Každý rok stříhám květy až na jaře aby neomrzly vršky, ale letos se bojím, že květy se pod tíhou květů ohnou a rostlina se rozláme... co by jste radili? Ostříhat a napřesrok být bez květů, nebo riskovat, zničení rostliny? Případně nějak ochránit? Díky za každý názor.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.244 (?), 2.10.2007 18:59
Dobrý den. Zkusil bych pokud říkáte, že jsou květy až tak těžké, můžete ke stonkům připevnit dřevěnou tyčku, např. bambusovou, koupíte v obchodě a nebo můžete ke květům zapíchnout dělší již zmíněnou bambusovou tyčku a zapíchnout jí do země. Květy se udrží.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.214 (?), 7.10.2007 23:53
Dobrý den, neporadím vám, jen vám tiše závidím.Co já bych za to dala, kdyby se mi hortenzie zbláznily a vykvetly velkými květy. Už se je snažím i hypnotizovat, ale nic. Uklidnilo mě, když jsem slyšela v televizi mluvit takového květinového mága jakým je pan doktor Větvička a řekl, že mu hortenzie taky nekvete. Na jiných stránkách píše pěstitelka z nadmořské výšky 850 m, že se jejím hortenziím daří. To by v tom musel být čert, aby ty vaše tak krásně kvetoucí zimu nepřežily.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.195 (?), 15.10.2007 17:34
Ona Vám vykvete, já jim dopřávám jen pár věcí, polostín, jsou zasazené v mixu rašeliny a hrabanky z lesa a zasypány borkou, na jaře přihnojím hnojivem na rodendrony a 2 x denně hodně zalévám, to je celé kouzlo...jsem asi v 700m/nm... moje zkušenost... voda, voda, voda... vždyť i v názvu má hydro... :o)
|
|
 |
|
 |
 |
|
jana - (9) - 22.97 (?), 2.5.2008 11:25
Dala by se hortenzie zasadit do zeminy na rododendrony a azalky?Děkuji vám za odpověď?Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.107 (?), 2.5.2008 12:11
Ano, samozřejmě... i když hortenzie na rozdíl od rododendronů snese i zásaditější půdu, tak daleko lépe se jí povede v kyselejší...
|
|
 |
|
 |
 |
|
jana - (9) - 22.97 (?), 2.5.2008 13:31
Díky za odpověď.Jakou zeminu by jste mi doporučil zakoupit v obchodě, protože já mám na zahradě velmi těžkou a jílovitou zem.Bez zakoupení zeminy tam máloco zasadím Jana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.107 (?), 2.5.2008 17:36
Stačí klasická rašelina na vylehčení a okyselení jílovité půdy, hodilo by se i trochu říčního (ne stavebního, je zásaditý s vápnem) písku...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.79 (?), 15.10.2007 20:43
Květy klidně ostříhejte, tím kvetení v dalším roce neovlivníte, jen nesmíte výrazně zkrátit výhony - to udělejte až na jaře podle toho jak hluboko zmrznou. Odkvetlý květ přes zimu nemá pro hortenzii žádný význam, semena se stejně nevytvoří a to proto, že většina velkokvětých hybridů je ani nenasazuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.195 (?), 16.10.2007 17:19
Děkuji za radu, já stále žiji v doměnce, že květy se mají nechávat, aby neomrzly vršky (pupeny) a tím se nesnížil počet květů..Teď mohu zabít 2 mouchy jednou ranou, ostřihat květy a nepřijít tak o výhony a zároveˇpřátelům rozdat květy o které "žebrají" rok co rok na dekoraci do bytu...Ještě jednou děkuji a budu rád za jakékoli tipy a fígle na pěstování těchto nádherných rostlin... Martin
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|