Hortenzie
|
|
|
|
|
|
|
|
Jenda - (8), 13.4.2001 15:24, zobrazeno: 56176x
Patří do čeledi Saxifragaceae. Ve světě je dnes známých asi 90 druhů. Jako hrnkové rostliny se pěstuje řada kultivarů, lišících se hlavně velikostí a barvou květů. Hlavní období kvetení je od února do června. Záleží na způsobu pěstování a době, kdy je chceme přivést do květu. Hortenzie dříve patřily mezi tzv. velikonoční květiny. Rostliny se v interiéru pěstují především pro velká, krásná květenství, ke krátkodobé dekoraci. V létě po odkvětu se všechny výhony zkrátí na dvě očka a rostliny se přesadí do čerstvé zeminy, kterou připravíme ze směsi pařeništní zeminy, rašeliny a písku v poměru 2:1:1. Zemina nesmí obsahovat žádné vápno. Rostliny se po přesazení zapustí i s květináčem na záhon v zahradě. Před příchodem mrazů se přenesou do chladné místnosti, kde za teploty 5-8 °C a omezení zálivky přezimují. V únoru až březnu je přeneseme do teplé místnosti blízko okna a začneme je vydatně zalévat a hnojit. Hortenzie se rozmnožuje řízky v červenci. Máte-li zahradu, můžete hortenzii vysadit na chráněné slunečné místo, kde se během několika let rozroste v krásně kvetoucí keř.
|
|
|
|
|
|
|
host, 5.4.2003 18:48
nedari se mi udrzet modre vybarveni hortenzie, pokazde mi zmeni barvu na ruzovou, prosim poradte
|
|
|
|
|
|
|
host, 16.5.2003 12:23
Někde jsem četla, že barva závisí na ph půdy. Ale už nevím, zda kyselá nebo zásaditá půda znamená modrý květ. Snad poznáte, co by hortenzie potřebovala změnit ve složení zeminy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.6 (?), 16.11.2006 15:18
Hodnota pH má být 5,5 až 6,0, pouze modré hortenzie vyžadují pH 3,5 až 4,2. V substrátu modrých hortenzií má být dostatek volných iontů hliníku, proto se přidává kamenec amonohlinitý (4 kg na 1 m3 substrátu). - to se mi zda moc vedecke - staci zalevat roztokem kamence z drogerie ... Ale taky staci k rostlince zapichovat do hliny kazdy rezavy hrebik, ktery najdete, vazne! :-)
|
|
|
|
|
|
|
host, 11.7.2003 9:10
Aby byla hortenzie modrá, je potřeba mít v půdě hliník!!!
|
|
|
|
|
|
|
host, 3.3.2004 16:46
Kupte si v drogerii kamenec (používá se na čištění střev při zabíjačce) a jeho roztokem hortenzii zalijte - bude modrá napořád.
|
|
|
|
|
|
|
host, 28.4.2004 16:25
Do pody treba pridat hliník, napr. vo forme sypkého síranu hlinitého, ktorý som zohnala v predajni s chemikáliami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.242 (?), 13.2.2007 12:45
Zalezi to na druhu zeminy.Vapenita zemina,kvety jdou do modra.Kozlikova
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.247 (?), 2.3.2007 1:39
Agro vyrábí hnojivo na modré hortenzie Floria. Mám ho vyzkoušené, funguje.
|
|
|
|
|
|
|
petraslavek - (9), 6.3.2007 13:57
Modřidlo od Agry funguje perfektně, mám ho také odzkoušené.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|