velkokvěté americké ibišky mám již třetí zimu¨,
nechávám je venku. Kupovala jsem je od zahradníka v Lipníku nad Bečvou. Nechávám je přes zimu venku a zazimuju je přesně tak, jak mi řekl zahradník - seříznout na 10-20 cm (stejně by jinak umrzl), přikrýt netkanou textílií a zahrnout hlínou a listím. Předtím se musí rostlina dobře zalévat (jako rododendron). Zahradník garantuje bez problémů přežití rostliny do -20C. Já mám sytě červený a bílý s rudým okem. Jsou opravdu nádherné- největší květ byl tmavě červený a měl 25 cm v průměru - neskutečné! Ten červený má již 2 roky po sobě tak cca 150-180 květů. Výška keře 1,40cm. Celé jaro hnojím a pravidelně zalévám.
Ten bílý se teprve "rozjíždí!, protože jsem ho přesadila - měl jen ranní sluníčko a to je pro tento ibišek málo. Potřebuje sluníčko celý den!! Kvete později než červený, a má květny "jen" 20 cm v průměru.
Ještě malý poznatek - koupila jsem růžový i naší sousedce, která měla rodinné problémy a neměla čas se o zahradu starat, takže ibišek nezalévala a nepřikryla na zimu. Vypadalo to, že úplně zašel, ale najednou se rozrostl a je úžasný - má květy jako talíře .
S množením nemám zkušenosti, ale slyšela jsem, že není problém užíznout vrchní větvičku, dát do vody zakořenit a potom do květináče. Příští rok to zkusím!