dřevitá pivoňka - řez
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 2.200 (?), 8.2.2009 15:35, zobrazeno: 33873x
Mám dřevitou pivoňku, je stará už asi tak 40 let a její velikost už začíná omezovat náš pohyb na zahradě. Zároveň je ale odspodu velmi řídká nebo spíše holá. Chtěla bych ji nějak zahustit a zmladit. Kvete někdy více, někdy méně, podle počasí. Stím si hlavu nelámu, ale nerada bych jí ublížila, natož zahubila. Poraďte mi prosím někdo jak a kdy ji stříhat. Děkuji Zuzka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 169.25 (?), 16.2.2009 13:46
Již týden sleduji tento dotaz a vidím, že se do toho nikomu moc nechce. Hlavní příčinu bych viděl v tom, že se prostě staré pivoňky neřežou pokud to není opravdu nutné a každý si jí hýčká a je rád že má starou dámu v plné síle. Tomu zahustění a obrustání od spodu by snad pomohlo zastřižení vrcholů (tam to tedy také kvete a tak to bude v roce řezu bez květů). Osobně bych to asi zkusil takto. Pokud ji chcete opravdu zmenšit, a to jsem trochu na rozpacích, udělal bych to postupně a tak třetinu větví bych uřízl blízko zemně. Měla by obrazit. Přiznám se ale že jsem to nikdy nezkoušel ani neviděl. Tak hodně štěstí JP..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.226 (?), 3.8.2009 12:22
Mám stejný problém. Nevím ani jakou povoňku mám, ale jsou přenádherné. Každý rok před zimou je ořežu celé skoro až u země. Prostě když uklízím zahradu, uklidím i pivoňky. Zjara krásně odrazí a je z nich zase nádherný keř plný květů. Ty se však, jak jsou veliké, převracejí, takže je musím vázat. Nevím jestli to není tím razantním řezem před zimou. Možná, kdybych je nechala, tak ty stonky nějak zmohutní a velké květy udrží. Prostě bych chtěla vědět, jestli se pivoňky mohou napodzim ořezat nebo se zásadně neřežou. Moc děkuji za případné odpovědi.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.1 (?), 5.8.2009 21:26
K poslednímu dotazu. Domnívám se, že vaše pivoňka bude spíše bylinná než dřevitá. Bylinné se ostřihají, jedná se o již odumřelé části rostlin, Dřevité, jak slovo již napovídá, jsou vytrvalé dřevnatějící keře a kvetou na starém dřevě. Pokud by tedy byla ostřihána v lepším případě nepokvete. V tom horším po čase i "pá, pá pivoňko" JP..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.1 (?), 12.8.2009 11:18
Mírného ostříhání bych se nebála.Máme také dřevitou pivoňku, která je na zahradě už po předchozím majiteli a my tu jsme už skoro dvacet let. U nás se o zkracování starají psi, kteří pod ní v létě lehají a občas nějakou větev ulomí, nebo zkypří půdu protože sie vyhrabou díru. A i tak ji i já občas upravím. Pokud ji bude stříhat, podívejte se, i na zdřevnatělých větvích bývají už teď očka, ze kterých na jaře vyrazí nový výhon. Hodně úspěchů Jana
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 211.1 (?), 25.7.2010 6:55
Množení pivoňek je možné několika způsoby. Ty keřové (sekce Mountan, zpravidla Paeonia suffruticosa) se v zahradnické praxi množí roubováním na kořeny jiných pivoňěk, zpravidla na bylinné (Paeonia lactiflora), uvádí se al i roubování na P.delavayi. Tam kde rostlina vytváří semena (u plnokvětých kultivarů ale nebývá) lze množit generativně, tedy ze semen. Je to nádherné dobrodružství protože pokud máte více druhů pohromadě může dojít k samovolnému křížení. Ke kvetení se dopracujete až za řadu let, dle mé zkušenosti nejdříve za 3 roky, zpravidla ale později. Další metoda je dělení trsů, není to moc efektivní pro zahradníky, hlavní metoda je to ale mezi zahrádkáři. Zdánlivě podobné je řízkování kořenů některých druhů bylinných pivoněk (P. tenuifolia), u všech to ale nejde. Řízkovat lze i nadzemí části keřových druhů, neznám ale nikoho kdo by s tímto byl nějak významně úspěšný. U keřových pivoňěk lze ještě aplikovat hřížení, spolehlivá metoda ale opět vhodná pouze pro zahrádkáře. Přeji hodně zdaru a kuráže.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.25 (?), 1.4.2013 18:54
Snad už konečně bude jaro, raší mi pivoňka hnojit nebo nehnojit??
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|