Do kdy sázet trvalky - i v létě?

host - 6.215 (?)
21.6.2008 18:48

Trvalky můžete sázet od jara až do podzimu - neomezeně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Petra H. - (20) - 54.34 (?), 20.6.2008 22:17, zobrazeno: 17159x

Ráda bych se zeptala zkušenějších zahradníků, kdy je nejlepší sázet trvalky, resp. do kdy nejpozději se dají sadit?

Jsem dost nespokojená s mým vysněným záhonem, který na jaře kvetl nádhernými cibulovinami, pak jsem k nim přisadila pár trvalek, ale výsledkem je spousta odkvetlých tulipánů a narcisů, které mají teď dost nevzhledné listy a sem tam nějaká trvalka, která už zase nekvete anebo je malá na to, aby cokoliv zakryla. Mohu ještě teď dosadit větší trvalky, růže nebo pivoňky nebo jiné druhy, které by překryly cibuloviny? Nechci s listy nic dělat, aby příští rok zase vykvetly. Nemáte nějaké tipy na vhodné trvalky, které cibuloviny zakryjí a rychle se rozrostou?Mám záhon cca 1-místy 1,5m široký a dlouhý cca 3-4m.

Děkuji

host - 6.215 (?), 21.6.2008 18:48

Trvalky můžete sázet od jara až do podzimu - neomezeně.

host - 6.215 (?), 21.6.2008 18:51

Ještě připište, na jakou světovou stranu je záhon orientován. Těžko radit, co máte vysadit, když nemáme tuhle základní informaci. Je záhon na plném slunci, v polostínu, stínu???

host - 163.46 (?), 22.6.2008 0:08

již mám odkvetlé tulipány a narcisy ostříhány, neponechávejte nevzhledné listy na rostlinách

host - 67.226 (?), 22.6.2008 7:01

Listy narcisů a tulipánů můžete bezpečně, když už budete chtít postupovat učebnicově, po šesti týdnech po odkvětu ostříhat. Navíc tulipány by se měly každoročně minimálně po této době ze země výjmout, právě i kvůli kvetení v příštím roce.
Jinak nesouhlasím s názorem, že trvalky lze sázet kdykoliv. Tato doba je rozhodně tou nejméně vhodnou a pokud to nebudou sazenice v květináčích či kontejnerech, bude problém, aby se vůbec ujmuly.   Trvalky se často rozmnožují dělením trsů, což v plném růstu je čiré bláznovství. A taky si troufám tvrdit, že se postupuje zcela opačně vašeho uvažování. Cibuloviny se sázejí mezi trvalky, nikoliv obráceně.

Petra H. - (20) - 54.34 (?), 22.6.2008 12:22

Děkuji za rady. To jsem opravdu netušila, že už je můžu ostříhat, myslela jsem, že musí úplně zežloutnout, to jsou zatím jen některé. Jinak záhon je orientován na východ, asi polovinu dne na slunci, jinak stín. Pokud jsem zahájila špatně, věřím, že to není prohřešek, který se nedá zlepšit. Určitě půjdou dosadit trvalky i po cibulovinách. Aspoň se o to pokusím. Nakoupit chci kontejnerové trvalky.Děkuji a přeji krásný letní den a spoustu rozkvetlých kytiček:)

host - 6.215 (?), 22.6.2008 13:47

Pochopitelně předpokládám, že bude tazatelka trvalky kupovat, tudíž budou v kontejnerech. A podle mých zkušeností není nejmenší problém ani s výsadbou květin dělených z trsů... Velmi často si v průběhu celého léta přinesu z návštěv u známých odrýpnuté kousky trvalek a NIKDY se mi nestalo, že by se neujaly a nezačaly rychle rozrůstat. Čiré bláznovství je podle mě psát o něčem, z čím nemáte žádné zkušenosti... Petro H, nenechte si kazit náladu chytrolíny! Nic není samozřejmě ztraceno. Nakupte si nějaké kytičky, vhodné by vám měli v zahradnictví poradit a sesaďte je tak, abyste byla spokojená. Stejně to nebude definitivní, podle zkušeností většiny budete několikrát kytičky přesouvat, dolaďovat, doplňovat novými kousky... Přeju vám ať vám vše roste a prospívá!!!

Petra H. - (20) - 54.34 (?), 26.6.2008 10:40

Mockrát děkuji za povzbuzení, už jsem něco pokoupila a stávající trvalky přestěhovala, určitě to není konečná verze.), ale už se těším, až se začnou pěkně rozrůstat. Z kytiček mám radost a když kvetou a prospívají, je to krása na pohled:) Krásné léto všem nadšeným pěstitelům:)

host - 181.138 (?), 26.6.2008 15:28
Zdravím, prosím o radu! Včerejší průtrž mi nadělala špenát v osázených neckách.Mám tam plamenky, takový ty droboučký karafiatky, lomikámen a něco co kvete na podzim a ma modrooranžové kvítky. Vypadá to hrozně, mám je ostříhat, nebo když je vyndám a přesadím chytnou se,?Do necek dám něco jiného. poraďte prosím.(omlouvám se za formu popisu, ale zakoupím zasázím, někdy i označím, dvouletý synek s radostí cedulky devastuje tak že pak nevím co je co, začínám tak se to snad časem zlepší :o)) Díky Lucka

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 26.6.2008 21:22

Lucko je to můj názor třeba bude někdo mít jiný.Nepřesazovala bych jen odstranila to poškozené a vyčkala co se vzpamatuje.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz