Cim zpevnit jilovity svah

host - 13.192 (?)
21.7.2011 16:14

Dobrej,  skalník je ideální rostlina ale jak přeroste vypadá úděsně, Pokud by se Vám do toho chtělo vystavěl bych si tam opěrné suché zídky nebo alespoň opřel pár vetších kamenů, ten větší svah bych rozdělil chodníkem, kolem něho dal kameny... rostliny, chce si to trošku s tím pohrát kameny určitě nejsou zadarmo ale na druhou stranu vaše zahrada dostane šmrnc, bu´d si s tím můžete hrát sami nebo si pozvěte nějákého zahradníka...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 240.131 (?), 28.3.2010 15:01, zobrazeno: 19121x

Prosim o radu, pripadne skusenosti. Za domem se nachazi svah, puda je snad cisty jil. Je potreba spevnit svah, ale nechceme tam travu nebo pod., protoze vzhledem ke sklonu svahu by bylo seceni velice narocne. Ma nekdo radu, cim spevnit tento svah - slunecny je odpoledne a vecer, zeme brutalne jilovita. Idealne neco minimalne udrzbove, ale aby rostliny pokryly celou plochu zeme a koreny drzeli pudu na miste. Prostredi je vesnicke, t.j. neni zadouci exotika, spis neco klasickeho, poloha stredni - ani Znojmo, ani Krusne hory.

Dekuji predem za rady. adri

planek
planek
pohled1
pohled1
pohled2
pohled2

host - 209.212 (?), 29.3.2010 0:15

Tady je dobrá rada drahá. Podobný svah se mi podařilo zpevnit kakostem - je to jednak nezmar, jednak to není "pěst na oko" - žádný exot. Doporučuji např. Geranium x cantabrigiense (poměrně nízké, do cca 20 cm) nebo Geranium macrorrhizum (trochu vyšší - do 30 cm). Dobře narůstají a hluboko koření, přitom to ale není žádný plevel, který by se rozlezl po celé vesnici. Kromě toho krásně, bohatě a dlouho kvetou. Magda

host - 163.39 (?), 3.4.2010 22:31

Stejný problém jsme řešili na chalupě v Beskydech před pěti lety- jílovitý svah bez humusu.

Osvědčily se nám skalníky. Utvořily během asi tří let souvislý pokryv. Jsou nenáročné, není je třeba ani přihnojovat ani zalévat. Svah bezpečně zpevnily, vypadají docela pěkně. Kvetou drobnými bílými kvítky, ze kterých se udrží celou zimu pěkné, červené kuličky.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 3.4.2010 23:56

Já se přidávám taky ke skalníkům myslím, že na zpevnění svahu je skalník opravdu ideální. Kytky (bylinné) jako třeba kakost jsou sice taky pokryvné, ale svah nezpevní. Na to jsou stromy a keře. Někde jsem četla, že taky habr je na zpevnění svahu ideální dřevina. Nevím, jak vysokou výsadbu si v tom svahu představujete, ale já bych se po pár,,zpevňujích" ještě poptala a stromovo-keřové patro tam vytvořila. a doplnit by se to už dalo i nějakýma trvalkama... Já sama už ze svahem bojuju léta (dobře mi tak, sama jsem si ho tam vymyslela  )Nejhorší na tom je, že tam nedrží mulčovací kůra a tak než svah zaroste (jde to pomalu, je tam velký úpal a vysychá) je permanentně hnusně zaplevelený   Existují na to nějaké mulčovací rohože, ale je to v tomhle množství poměrně drahá záležitost...

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 240.131 (?), 4.4.2010 11:05

dakujem zatial vsetkym za rady - nemohli by ste mi poskytnut fotky konkretnych porastov (nakolko ste ten problem uz sami (samy? :)) riesili), t.j. ako ten porast na Vasich svahoch vyzera? dakujem, adri

host - 13.192 (?), 21.7.2011 16:14

Dobrej,  skalník je ideální rostlina ale jak přeroste vypadá úděsně, Pokud by se Vám do toho chtělo vystavěl bych si tam opěrné suché zídky nebo alespoň opřel pár vetších kamenů, ten větší svah bych rozdělil chodníkem, kolem něho dal kameny... rostliny, chce si to trošku s tím pohrát kameny určitě nejsou zadarmo ale na druhou stranu vaše zahrada dostane šmrnc, bu´d si s tím můžete hrát sami nebo si pozvěte nějákého zahradníka...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz