chryzantémy

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
18.11.2007 15:48

Chryzantémy jsou trvalky a při správném zazimování vydrží několik roků. Nejprve rostlinu seříznu a přesadím i s balem do připravené bedýnky, kterou doplním zeminou a dám na světlé stanoviště s teplotou okolo 8 °C, pokud možno suché. Na jaře (konec dubna, začátek května) přesazuji sazenice na záhon. Do zeminy přidávám trochu rašeliny, písku a hodně kompostu. První dva až tři dny zalévám hodně i přes listy. Později jen ke kořenům, ale zalévám tak, aby zem byla stále vlhká. V létě. když je velké vedro kropím i listy.  Zkoušela jsem chryzentémy i řízkovat a jde to skvěle, postupuji stejně jako u muškátů. Zakořeněné rostlinky pak přes zimu opět nechávám v chladu, minimálně zalévat - stačí malinko jednou za 4 až 5 týdnů a na jaře vše vysazuji ven.   Přeji hodně pěstitelských úspěchů - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 41.2 (?), 16.11.2007 13:36, zobrazeno: 21108x
Zajímalo by mě, jak se dají zachovat chryzantémy, které se kupují na dušičky, jestli to jsou trvalky nebo ne. Já je schovávám do sklepa, ostříhám je a na jaře nově vyraší, ale když je dám zjara na zahradu, tak se ztratí. Děkuji Verena

host - 19.30 (?), 18.11.2007 13:15

Ano, aj mna by zaujimalo, ci sa maju chryzantemy na jesen ostrihat... Nasi maju kopretinu vysadenu v zahone, krasne bohato kvitla, no nevieme, ci treba odstrihnut teraz len stonky s odkvitnutymi kvetmi a cely trs nechat tak do jari alebo ho treba zostrihnut na nejake 2-3 kolienka hoci je stale zeleny. dakujem za radu. Zuzana Nemeth, BA

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 18.11.2007 15:48

Chryzantémy jsou trvalky a při správném zazimování vydrží několik roků. Nejprve rostlinu seříznu a přesadím i s balem do připravené bedýnky, kterou doplním zeminou a dám na světlé stanoviště s teplotou okolo 8 °C, pokud možno suché. Na jaře (konec dubna, začátek května) přesazuji sazenice na záhon. Do zeminy přidávám trochu rašeliny, písku a hodně kompostu. První dva až tři dny zalévám hodně i přes listy. Později jen ke kořenům, ale zalévám tak, aby zem byla stále vlhká. V létě. když je velké vedro kropím i listy.  Zkoušela jsem chryzentémy i řízkovat a jde to skvěle, postupuji stejně jako u muškátů. Zakořeněné rostlinky pak přes zimu opět nechávám v chladu, minimálně zalévat - stačí malinko jednou za 4 až 5 týdnů a na jaře vše vysazuji ven.   Přeji hodně pěstitelských úspěchů - Daniela.

Marča - (44) - 50.90 (?), 18.11.2007 18:21

Chryzantém je několik druhů. Máme doma již několik let na záhoně vysoké chryzantémy asi 1metr, které jsme nikdy neuklízeli. Je pravda, že nám nikdy neutvořily tak krásný kulovitý trs, který koupíte v obchodě (také jsem je skoušela zaštipovat), ale jsou dobré k řezu do vázy. Letos jsem od příbuzných dostala krásné, které prý vytvoří krásný trs tak jsem je zazimovala ve sklepě. Také je pěstují celoročně venku. Někde jsem slyšela, že když si je koupíte v květináči na podzim, tak je lépe nechat je přezimovat ve sklepě a na jaře dát do volné půdy. Přes zimu by mohli vymrznout, protože nemají dostatečně prorostlý kořenový bal. Foto je u příbuzných a v pozadí jsou chryzantémy, (žluté a červené) které přezimují na záhoně.

chryzantémy
chryzantémy
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty