Bergenii mám na jednom místě desetiletí, vždy po mrazech vypadá na zajití - a v dubnu se listy zvednou. Fleky zatím neměla, ale hodně nezdravě vypadající listy bych kvapně ustřihávala, jsou-li ty fleky choroba, třeba se nerozšíří...
Na listech bergenie se mi objevují černé fleky od nichž list postupně usychá. Nevíte někdo zda je to nějaká choroba nebo třeba nedostatek živin a připadně co s tím?
Bergenii mám na jednom místě desetiletí, vždy po mrazech vypadá na zajití - a v dubnu se listy zvednou. Fleky zatím neměla, ale hodně nezdravě vypadající listy bych kvapně ustřihávala, jsou-li ty fleky choroba, třeba se nerozšíří...
mám už asi čtvrtým rokem vysázený záhon bergénií, po všechny čtyři roky byly vždy silné a krásně kvetly... letos jsem je tedy na jaře více obrala - moc nekvetly :-(ale hlavně - teď jsou i okousané listy - a to celkem dost - vypadá to jako kdyby vzal někdo nůžky se zubatým okrajem a každý list cikcak po obvodu celý stříhal... čím bych měla bergénie postříkat? za reakci děkuji..
Bergenii mám na 1 místě cca 40 let. Některé listy zežloutnou a ""rostlina putuje" směr slunce. Černé fleky myslím nikdy neměla. To by mohla být nějaká houbová choroba... I když je to divné, bergenie je klasická stínomilka.