zasychání větviček višní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 96.13 (?), 22.1.2009 9:42, zobrazeno: 13534x
Máme na zahradě 3 stromky višní. V posledních 3 letech po odkvětu začnou konce větviček u 2 stromků zasychat a tvoří se na nich kleotok. Zaschlé větvičky pravidelně odstraním a spálím.I když stromky bohatě kvetou, úroda je mala.Další rok se vše opakuje.Pouze u jednoho stromu, který je asi z pecky, protože višně jsou malé a kyselejší, se toto neděje.Poraďte jestli se dá pro ozdravění něco udělat nebo musíme stromky vykopat a spálit. Děkuji Nekolová
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.103 (?), 22.1.2009 10:36
Váš problém, bohužel, důvěrně znám a válčím s ním už mnoho let. Jedná se pravděpodovně o moniliovou spálu peckovin, která se u višní objevuje ve větším rozsahu. Podle odborníků je jedinou pomocí postřik fungicidem (netroufám si zde napsat jeho název, aby nebyl příspěvek smazán), v každém specializovaném obchodě vám poradí, který je vhodný. Důležité je dodržet termín postřiku - na začátku kvetení a pak znovu na konci kvetení. Pokud se v průběhu vegetace znovu objeví zvadlé větvičky, pak odstřihněte a spalte! Postřik v pozdější době, než v době květu, už nemá význam.
Přeji vám, aby se podařilo stromy zachránit. Zuzana V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.29 (?), 21.2.2009 4:00
Dobrý den, máme stejný problém. Na vzrostlých asi dvacetiletých višních. Problém pozoruji asi 3 roky, ale snížení úrody nebo nějaké strádání stromu se nekoná. Přesto by mě zajmalo jestli se jedná o problém trvalý, až do dosloužení stromu (což odhaduji na takových aspoň ještě 10 let, ty stromy jsou i přes svůj jinak naprosto zdravé a vitální), a nebo jestli se toho jde spolehlivě zbavit. I přesto, že to stromům výrazně nevadí, je to minimálně nevzhledné. Dovedu si představit vzít si třeba dva roky po sobě velký žebřík a tyto asi pěti metrové stromy něčím postříkat. Opakovat to ale každoročně, musím rovnou přiznat, že se na to nemám. Děkuji za odpověď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 21.2.2009 9:35
Zdá se, že s přibývajícími novošlechtěními u višní a meruněk přibývá i náchylnosti k chorobě se kterou není lehké se vypořádat(nehledě na šarku, která hrozí u meruněk).Jsem rád, že jsem nevykácel všechny staré odolné a samosprašné odrůdy višní.Neodolné nové typy asi hlouběji postupně zakrátím a do mladého obrostu naroubuji odolnou odrůdu.I za cenu nižší plodnosti.Vizáž stromů napadených monilií je ostudná.A platí, že "někdy méně znamená více".Postřiky u vyšších stromů nevidím jako východisko.Nic přijatelnějšího mě, bohužel,nenapadá. Zdraví AB
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|