Výchovný řez třešně

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
11.4.2010 23:26

Myslím si, že stromek byl expedován jako špičák a ty dvě "ramena" jsou neplánovaný předčasný obrost. Pokud odstupují v žádané výšce, lze je na zapěstování použít.
   Pro micurince: 15tiletou třešeň  bych neřezal vůbec nebo pouze z důvodu plánovaného zmenšení koruny, a to po sklizni.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 11.4.2010 23:26

Myslím si, že stromek byl expedován jako špičák a ty dvě "ramena" jsou neplánovaný předčasný obrost. Pokud odstupují v žádané výšce, lze je na zapěstování použít.
   Pro micurince: 15tiletou třešeň  bych neřezal vůbec nebo pouze z důvodu plánovaného zmenšení koruny, a to po sklizni.

host - 229.105 (?), 12.4.2010 18:53

Dobrý den,
prosím o radu při řezu třešně. Pročetl jsem celé forum a nejsem z toho moudrý (jsem začátěčník).
Mám odrůdu Těchlovan, podnož-semenáč (sázeno dnes)
Mám všechny tři výhony zkrátit na čtyři očka směřující z koruny? Nebo větev vpravo nechat jako terminál a větve vlevo na čtyři očka?
Chtěl bych raději nižší kmen... Fotografie zde a zde.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 12.4.2010 19:03

Předně upevněte stromek ke kůlu.
Pokud byste jeden výhon vyvázal dokolma jako terminál, zbyly by jen 2 ramena a to je málo. Spíš bych zakrátil všechny výhony v jedné rovině (tedy ten pravý nejvíc) a terminál zapěstoval z kolmého výhonu, který nepochybně vyroste z pupenu směřujícího vzhůru poblíž kmínku

host - 229.105 (?), 12.4.2010 19:37

Ok. díky moc za radu! Zítra na tom zapracuji.
PS: kůl jsem nestihl... vyhnal mě silný déšť

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 21.122 (?), 13.4.2010 18:56

Odrůdu stejnou jako Vy na G5 jsem dovezl z nejmenované plzeňské firmy..., výhon vysoký skoro 180 cm s jedním bočním výhonem dole(byl poslední tak ber nebo ne..), zakrátil jsem terminál na zhruba 70 cm, pod pupenem z kterého poroste terminál jsem 1-2pupeny   odstranil, boční výhon odstřihl, fotka viz níže ,ale foceno dnes, takže žádná velká kvalita.Pupeny hodně dole jsem odstranil - neboť pod stromy udržuji půdu bez trávy a mezi stromy sekám sekačkou a větve bych stejně ulámal, až vyraší nový boční obrost, tak mám přichystány kolíčky na prádlo a nad rašící novou větev dám kolíček, který tlačí na rostoucí letorost, takže vyroste a do podzima zdřevnatí zhruba kolmo k terminálu , na podzim odstraním, samozřejmě je nejlepší kupovat stromky viz foto 2 a3 a tam je úprava snadnější, tyto však měli boční obrost příliš stlačen dolů, tak pro zesílení volím přizvednutí těchto větví.  Terminál zastřihnu zhruba 30 cm nad rozvětvením na opačný pupen, pod ním dva vylomím a dále viz výše, toto zopakuji zhruba 5 x a mám hotový strom, co se týká zakracování bočních výhonů zkouším asi dvě varianty a uvidíme co bude lepší. Pokud necháte výhon bez úpravy, nemá na slabě rostoucích podnožích moc snahy se rozvětvovat a tvoří květy po délce výhonu s tím, že stárnutím ubývá květů, takže nyní zkouším zakrátit zhruba na 40 cm na spodní pupen, vyroste 4-5 výhonů, z toho většinou 1 až dva v nevhodném postavení a ty v době květu odstraním nebo ohnu.Další možností úpravy Vašeho vyfoceného stromku je ze silnějšího bočního výhonu vytvořit terminál, zbytek odstříhnout a nový terminál vhodně zakrátit (pokud je dostatečně dlouhý) a další úprava viz výše. Pokud ne tak nejdříve zapěstovat delší terminál, ale spozdí se o min. rok růst stromku.           

obr1
obr1
obr2
obr2
obr3
obr3
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024