Vychovny rez ceresne Burlat

host - 205.204 (?)
16.5.2017 8:02

Ake mate skusenosti s obrastanim/tvorbou novych vyhonov na Burlate? Mam ju 2-rocnu na vtacnici. Prvy rok zapestovana korunka vo vyske cca 150cm, s tym, ze vyrasili okrem terminalnelneho letorastu len dalsie 4 v oblasti do 20cm pod terminalom(tj. vyska 150-170cm), nizsie uz nic. Letorasty dosiahli dlzku cca 60-70cm, takze som ich tuto jar ani neskracoval. Zrejme to ale kvoli silnej apikalnej dominancii bola chyba, lebo okrem terminanych pukov ziadne ine netvoria letorasty, iba listove ruzice. Pred pucanim som robil na niektorych miestach aj zarezy nad pukmi na kmeni, chcel som vybudit letorast na severnej strane, kde zatial chyba, ale aj tam sa vytvorili len listove ruzice.

Rovnako stara Kordia na vtacnici posadena vedla obrasta pekne, hoci to bude asi tym, ze celkovo rastie slabsie.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 205.204 (?), 16.5.2017 8:02

Ake mate skusenosti s obrastanim/tvorbou novych vyhonov na Burlate? Mam ju 2-rocnu na vtacnici. Prvy rok zapestovana korunka vo vyske cca 150cm, s tym, ze vyrasili okrem terminalnelneho letorastu len dalsie 4 v oblasti do 20cm pod terminalom(tj. vyska 150-170cm), nizsie uz nic. Letorasty dosiahli dlzku cca 60-70cm, takze som ich tuto jar ani neskracoval. Zrejme to ale kvoli silnej apikalnej dominancii bola chyba, lebo okrem terminanych pukov ziadne ine netvoria letorasty, iba listove ruzice. Pred pucanim som robil na niektorych miestach aj zarezy nad pukmi na kmeni, chcel som vybudit letorast na severnej strane, kde zatial chyba, ale aj tam sa vytvorili len listove ruzice.

Rovnako stara Kordia na vtacnici posadena vedla obrasta pekne, hoci to bude asi tym, ze celkovo rastie slabsie.

stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 19.4.2012 16:25

To je samozrejme na pestiteli, ale ja radsi budu sklizet ze zebriku, nez aby mi kazdorocne poskodil kvety mraz na prizemnich vetvich. Jak znamo studeny vzduch se drzi u zeme. Je zajimave po jarnich mrazicich sledovat nektere stromy, kde je doslova vyznacena hranice, kam az dosahoval prizemni mrazik a tam samozrejme takrka nic neprezije. Toto vidim jako jednu z nejvetsich vyhod vysokokmenu.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 19.4.2012 17:05

Důležité je vědět jaká podnož to je a jak vysoký tvar z toho se dá udělat. Ten stromek jasně ukazuje, že nebyl do něj udělán správný zásah ve správný čas a proto se "vykašlal" na to spodní patro a založil si výše druhé a pak se to ještě může pohoršit, že bude soupeřit do výšky dvoják. Je potřeba udělat zásadní rozhodnutí a vytvořit buď kurunku nízkou a pak to nahoře musí pryč, nebo vyšší a pak to dole musí pryč. Kosterní větve se zakládají v jedné rovině. Pokud tam ještě nějaká do počtu chybí, tak se to zakrátí na postranných kostrových silně a ono něco vyraší do počtu. Jakmile se tyto radikální kroky neudělají, nikdy nevzvikne z tohoto tvaru symetrická a vyvážená koruna.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika