Van a Regina
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 14.3.2014 9:18
Zřejmě červíci - nebo spíš jejich kladoucí rodiče - nejsou blbí a vyberou si to, co jim víc chutná.
Jinak ale každoročně, když stratifikuji semena podnožových dřevin - jaderničky, plané hrušky, ptáčnice, myrobalány s jiné peckoviny, se s červavými planými plody setkávám. U jádrovin spolehlivě, u ptáčnic jen některých, ty měkší černé zrají brzy, takže vrtuli uniknou, ty lepší - bělokoré se světlejšími plody občas červiví. Je pravda, že na červivé myrobalány si nepamatuju, na žilienky ano.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 13.3.2014 15:23
Chuť červivého plodu je pozměněná, řekl bych "nakvašená". Takže fuj i se zavázanýma očima.
To je pravda, ale platí to až po čase, kdy plody začnou přezrávat a ty červivé kvasit a hnít. Když natrháme třešně na kompot (a z jiných než pozdních chrupek kompot tak dobrý není), pečlivě je přebereme. Potom zalijeme vodou s k. citronovou, většinou ještě pár červíků vyplave i z napohled (i chuť) netknutých plodů.
Jinak nakvašenou chuť mívají i plody nečervivé, jen napíchnuté savým hmyzem. Přezrálé Kaštánky o tom mohou povídat...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 14.3.2014 8:37
Když už jsme zavítali do světa červíků a červivých plodů, zamýšlím se, odkud se vlastně ti všemožní nežádoucí ovocní červi v našich končinách vzali? Neuvědomuji si, že bych někdy zahlédl, či pozřel červivý plod ptačinky (plané třešně) a třeba i trnky. Planá jablka jsem sice nikdy moc neochutnával, takže u nich si potenciální existencí červíků v plodech moc jistý nejsem, ale třeba taková Moravská jadernička, jako prastarý druh jablka, červivá nebývá, neuvědomuji si to. Proto si myslím, že na původních druzích peckovin (i jádrovin), rostoucích v našich zeměpisných končinách se parazitičtí červi snad nikdy nevyskytovali, doufám že se nepletu. A dál. Člověk domorodý, se intenzivněji zabývá šlechtěním a vylepšováním kvalit pěstovaného ovoce na úzeních střední Evropy řekněme nějakých ± 2000(?) let. A tudíž v průběhu této doby se zde, u nás, museli objevit i ony nepopulární druhy hmyzu. A ptám se: pokud zde původně nežily, musely se sem buď přesunout z jižních teplejších zemí (Středomoří, Malá Asie) kde jsou zimy bezmrazé a musely se proto u nás adaptovat na zdejší drsné klima s dlouhým bezvegetačním obdobím roku anebo musely během této relativně krátké doby kulturního šlechtění změnit své potravní a vývojové návyky a přeorientovat se na ušlechtilé ovocné druhy z původně jiných plodů rostlin, což se mi zdá málo pravděpodobné. Nebo že by se k nám tito nežádoucí hmyzové dostali z jiných kontinentů zpoza oceánů, podobně jako byli nedávno importovány například všechny hlavní patogeny i škůdci révy vinné ze severní Ameriky?
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 14.3.2014 9:18
Zřejmě červíci - nebo spíš jejich kladoucí rodiče - nejsou blbí a vyberou si to, co jim víc chutná.
Jinak ale každoročně, když stratifikuji semena podnožových dřevin - jaderničky, plané hrušky, ptáčnice, myrobalány s jiné peckoviny, se s červavými planými plody setkávám. U jádrovin spolehlivě, u ptáčnic jen některých, ty měkší černé zrají brzy, takže vrtuli uniknou, ty lepší - bělokoré se světlejšími plody občas červiví. Je pravda, že na červivé myrobalány si nepamatuju, na žilienky ano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.60 (?), 15.3.2014 13:01
Také jsme si koupili třešeń Reginu na podnoži P-AVINH.Můžete mi někdo říci, jestli jsme udělali dobře.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|