Usychá mi třešeň

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?)
17.11.2008 1:07

U prvního pisatele bych to na moniliový úžeh neviděl, nepíše že stromek kvetl, choroba se dostane do stromu jen přes květy. Spíš si myslím, že čerstvě vysazený stromek každodenním zaléváním  "utopil." Ve Vašem případě nevím, neviděl jsem, ale pokud je starší strom na odpis, vykopejte jej. Při vlhkém jarním počasí a teplotách okolo 12ti st. v době kvetení však počítejte s moniliovým úžehem, proto je lépe v takovém případě provést postřik do květů přípravkem Horizon. Nerozhoduje zda je strom 5 nebo 15ti letý.Při napadení je nutné všechny zasažené povadlé či usychající větvičky i silnější větve rychle odstranit, jak jste správně udělala. A pravda, některé odrůdy jsou méně nebo více k chorobě odolné.
Zdravím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 161.241 (?), 31.7.2006 12:12, zobrazeno: 11039x
Z jara jsem zasadil třešeň,krásně se obalila listim, vyhnala nové pruty s listím, nyní listy opadávají a usichají.Utvoří se na nich hnědé flíčky, které se dále rozrůstají, až celý list zhnědne a opadne.Každý den jsem jí zaléval.Poraďte co s tim.Děkuji.

host - 113.100 (?), 21.9.2008 21:09

Zrovna řeším stejný problém u dvouleté třešně (Karešova). V červenci mi v průběhu jednoho týdne téměř uschla - zelené zůstaly listy na konci 2 větví. Ostatní uschly. Všiml jsem si, že v kmínku jsou dírky - co by to mohlo být?

host - 164.129 (?), 17.11.2008 0:19

V případě hosta 113100 se domnívám, že vaše třešeň byla zasažena moniliovým úžehem peckovin. Letos jsem se poprvé s příznaky této choroby seznámila ve svém sadu třešeň Van asi 15 let, jakoby ožehnutá ohněm, vše ostatní okolo perfektně zelené. Zůstaly snad 3 větvičky zelené. Nahlédnutím do odborné literatury jsem zjistila, že je to moniliový úžeh. Částečně mi to poškodilo, ale jen zavadnutím málo větviček asi 5 leté višně a velmi málo meruňku. Literatura píše, že je podstatný rozdíl v napadení jednotlivých odrud. U mne Kaštánka a Napoleonova nezasaženy. U málo napadených stromů jsem větvičky ostřihala a 15 letý strom zlikviduji. Nelze tak velký strom stříkat fungicidy. Ty dírky ve vašem stromě asi provrtali brouci po oslabení-zaschnutí stromu.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 17.11.2008 1:07

U prvního pisatele bych to na moniliový úžeh neviděl, nepíše že stromek kvetl, choroba se dostane do stromu jen přes květy. Spíš si myslím, že čerstvě vysazený stromek každodenním zaléváním  "utopil." Ve Vašem případě nevím, neviděl jsem, ale pokud je starší strom na odpis, vykopejte jej. Při vlhkém jarním počasí a teplotách okolo 12ti st. v době kvetení však počítejte s moniliovým úžehem, proto je lépe v takovém případě provést postřik do květů přípravkem Horizon. Nerozhoduje zda je strom 5 nebo 15ti letý.Při napadení je nutné všechny zasažené povadlé či usychající větvičky i silnější větve rychle odstranit, jak jste správně udělala. A pravda, některé odrůdy jsou méně nebo více k chorobě odolné.
Zdravím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025