Třešnička neroste
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?) 1.11.2017 10:23
Otázka na mě? Byl to jeden z prvních stromků, bez zkušeností, sice jáma byla celkem dobře připravená, půda dobrá, + dodán kompost, ale vysazeno na místě, kde jsem zrušil starou třešeň, která skomírala z důvody ztráty spousty kořenů během stavby domu (přípojky sítí). Patra se tvořila tak po půl metru, takže jsem vždy na jaře zrušil tyto výhony a zapěstoval o kus výš. Nyní již roste krásně, bujně, rány zhojené.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.73 (?), 1.11.2017 0:56, zobrazeno: 5977x
Zasadil jsem třešeň už před čtyřmi roky jako špičák, který jsem za šesti pupeny zastřihl. Příští rok vyrostly kolem čtyřI kosterní větvičky a od té doby má korunka v průměru asi 50cm. za celou tu dobu se téměř nezvětšila, do výšky neroste ani terminál.Na jaře vyraší normální zdravé listy, na podzim opadnou, ale přírůstek žádný!
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.241 (?), 1.11.2017 7:24
Také jsem na jaře zasadila kordii na gisele 5 roste s minimální přírůstky a dokonce ten samý rok kvetla, samozřejmě vše opadalo, pravděpodobně na malé přírůstky bude mít vliv podnož, to samé mám u summitu 4- letá krásně květe, plodí, ale s minimálními přírůstky. Oproti tomu keřová višeň carmine jewel, velké přírůstky, během 3- letá krásný keř, již 2x kvetla, letos by měla i plody, jarní mrazík to probral a poté to dokonaly mšice, úplně ty zelené plody vysály, musím to příští rok nějakým postřikem ošetřit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.217 (?), 1.11.2017 9:48
Ano, podpořit růst řezem, odstranit trávu z okolí, přihnojit Cerelit s Guánem (podzim) a později ještě listové hnojivo.
A dve roky nenechat plodit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.160 (?), 1.11.2017 9:55
Třešně na klasických podnožích jsou dle mého názoru a zkušeností nejméně náročným ovocným druhem na řez. Stačí jen základní povýsadbový a pak už bez zásahu rostou jak mají a není třeba je nijak krotit a vychovávat.
*
Ale jak se chovají na "nových" slabých podnožích netuším.
(Nicméně po mých velmi špatných zkušenostech s těmi obřími stromy které velmi rychle rostou a jen zabírají v sadu místo a velmi obtížně se sklízejí bych, kdyby ještě byla možnost, vysadil bych je znovu jen na co nejnižších možných tvarech a co "nejslabších" podnožích).
A to i když nízkému a krátkověkému ovocné stromoví jsem se vždy ve svých podmínkách a potřebách vždy důsledně vyhýbal...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?), 1.11.2017 10:23
Otázka na mě? Byl to jeden z prvních stromků, bez zkušeností, sice jáma byla celkem dobře připravená, půda dobrá, + dodán kompost, ale vysazeno na místě, kde jsem zrušil starou třešeň, která skomírala z důvody ztráty spousty kořenů během stavby domu (přípojky sítí). Patra se tvořila tak po půl metru, takže jsem vždy na jaře zrušil tyto výhony a zapěstoval o kus výš. Nyní již roste krásně, bujně, rány zhojené.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.127 (?), 2.11.2017 19:43
Třešeň by se neměla dávat po třešni z důvodu půdní únavy (nebo vyměnit zem ve větší jámě). Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|