Třešně - jak chránit před špačky?

host - 2.73 (?)
21.7.2015 14:00

Víte co nechápu? Jak může být takový hnusný uřvaný pták chráněný. Dělá jen škody na vinicích a třešních, řve to hnusnými skřeky. Za mých mladých let u babičky byly obrovské stromy třešní a jak vypadá špaček jsem vlastně ani nevěděl. Letos mi tady nad poli létaly stovky těchto šmejdů a jejich řev byl neskutečný. Problém je asi v ochranářském způsobu - nemají přirozeného nepřítele, tak se přemnožují a dělají jen škody. O jejich užitku, pokud něco jiného než třešně a bobule žerou velmi pochybuji. Kdyby alespoń žrali slimáky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 195.53 (?), 29.6.2015 4:42

zahrada bez starosti

zahrada bez starosti
zahrada bez starosti

host - 157.239 (?), 29.6.2015 5:47

...aneb-když se chce, všechno jdeyes. S.P.,Ch.

host - 224.73 (?), 27.8.2015 19:07

Takže ta síť musí být i ze spoduaž po kmen aby ji ptáci nepodleteli, nestačí jenom tak jako deštník ze zhora a na boky, je to tak?.??

To by ale muselo být hodne síte, na prumer koruny 4m, síť 10krát 10m.

host - 239.8 (?), 11.6.2015 15:58

S odpuzovačem mám špatné zkušenosti - pořídili jsme plašič na principu ultrazvuku od f. Deramax. Špačkům, kosům, vrabcům je k smíchu. Prý mohou být v hejnu jedinci hluší, kteří na něj nereagují, takže z hejna vrabců u nás neslyšící není ani jediný. Dále firma uvádí, že z touhy po potravě jsou schopni nepříjemnost působením ultrazvuku překonat.

host - 2.73 (?), 21.7.2015 14:00

Víte co nechápu? Jak může být takový hnusný uřvaný pták chráněný. Dělá jen škody na vinicích a třešních, řve to hnusnými skřeky. Za mých mladých let u babičky byly obrovské stromy třešní a jak vypadá špaček jsem vlastně ani nevěděl. Letos mi tady nad poli létaly stovky těchto šmejdů a jejich řev byl neskutečný. Problém je asi v ochranářském způsobu - nemají přirozeného nepřítele, tak se přemnožují a dělají jen škody. O jejich užitku, pokud něco jiného než třešně a bobule žerou velmi pochybuji. Kdyby alespoń žrali slimáky.

host - 147.46 (?), 27.8.2015 20:07

Proč musí být takový hnusný uřvaný pták chráněný. No proto, aby na Apeninském poloostrově měli hoteliéři a restautéři obrovský kšef při jejich tahu na jih. Aby se plnily jejich kapsy financema, tak tam, kde ty potvory hnízdí se musí takzvaně chránit. Jiný důvod v tom není

host - 98.229 (?), 11.3.2016 14:58

Já teda zírám, je vidět, že o ptácích nic nevíte a jde Vám jen o to mít co nejvíce pro sebe. Proč by špaček neměl mít právo žít jako ostatní ptáci? To vaše rozdělování na "škůdce" a "užitečné" je vážně vtipné. Špačci při výchově mláďat zlikvidují velké množství hmyzu, a zabraňují tak jeho přemnožení a likvidaci stromů. (housenky atd.) Proč je podle většiny zahrádkářů sýkorka užitečná, protože krmí housenkami mladé, a špaček ne? Když jimi krmí mladé taky? Protože Vám žere třešně že, tak už je špatný no jasně. Ale kdyby Vám vinice a sady nečistili od "škodlivého" hmyzu, tak by jste neměl ani listy. Že nemá přirozeného nepřátele je pěkná blbost, kde jste na to přišel? Špaček je součástí naší přírody, a na vrcholu potravní pyramidy není. Loví je třeba krahujci, kuny vybírají hnízda.. atd. Pokud Vám dělají takové problémy s ničením úrody, měli byste se zamyslet co je asi špatně. Když se dnes všechny divoké dřeviny s bobulemi vesele kácí, ptáci potom nemají co žrát a stahují se do zahrad kde jedině najdou potravu. Člověk ničí a potom je jednoduché svést vinu na ptactvo. Za to, že je přirozená rovnováha narušená člověkem, ptáci nemohou. Je zajímavé že u nás je zahrada pojata přírodně, bez chemie atd. a problémy nemáme. Mám 2 staré třešně a třešní každý rok máme spoustu, a to mám v korunách pro špačky i budku, kde každoročně hnízdí. Sežerou nějaké třešně, ale žádné devastující účinky nemají. To, že nechápete proč jsou chránění a že prý "hnusně řvou", radši už ani nekomentuji. Běžte si k dálnici poslouchat krásný řev automobilů, hlavně že ten Vám nevadí. Pěkný den.

host - 246.55 (?), 11.3.2016 18:58

Dobrý den. Pozorně jsem četla celou diskuzi. Čekala jsem, kdo napíše o radě, kterou jsem někde už četla. Že se má do koruny stromu umístit budka pro špačka. Ten prý si strom uhlídá před jinými, před hejnem. A sám celý strom nesežere. Nemám odvahu si budku do stromu umístit. A tak si počkám, jestli se přece jenom někdo s touto zkušeností tady nepodělí. Tereza

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 11.3.2016 19:21

Řekl bych, že v tuto dobu se třešeň před špačky dá uchránit dobře. S budkou i bez ní.

host - 98.229 (?), 11.3.2016 22:57

Dobrý den, jak jsem psal výše mám budku na třešni a není problém. Domácí pár špačků si to tady pohlídá. Budka je tam 5 let a každoročně ptáci hnízdí, a každý rok jsme měli třešní mraky. Špačci jsou ale společenští, pokud by bylo více budek vedle sebe tak je více páru obsadí a budou spolupracovat. Na zkoušku klidně pověste jednu budku, nemáte co ztratit. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz