Dobrý den,
prvně uvede že jsem docela slušný laik co se týče stříhání stromů. Sice se snažím, ale leckterý sadař by mě asi vyhnal ze zahrady. I když na druhou stranu - převzal jsem asi dvacku ovocných stronů před pěti lety o které se intenzivně starám, sbírám rady, čtu a zajímám se. Potěšením pro mne bylo, že letos mají všechny jabloně opět plody. Jindy tomu bylo vždy napřes rok.
Ale teď k třešni. Koupil jsem si před 3 roky t.VAN, ale nevím z hlavy na jaké podnoži. Asi nějaké malé, nechtěl jsem velký strom. Letos má poprvé asi 30 plodů velmi dobrého vzhledu a chuti. Zajímá mě ale její pěstování a střih. Viděl jsem vždycky, že třešně mívají dlouhé větve sklánějící se až k zemi a po celé jejich délce třešně. I tak jsem si myslel, že když Vanka bude mít dlouhé boční větve, pěkne zarodí. Jenže ouha. vidím, že ona má všechny plody přirostlé u středu koruny, všechny schované vevnitř, což mě nyní nevadí, ale k čemu jsou pak ty boční 180 cm dlouhé větve?? A co s nimi? Zastřihnout je? Kde bude plodit, na kterém dřevě? Nyní plodí na krátkých malinkých větvičkách těsně kolem větve, blbě se to vysvětluje. NA koncích prostě není nic. Je to druhem? Soused asi má taky Vanku a taky vidím, že třešně jsou schované uvnitř koruny, zvenčí není vidě téměř nic. On ji ale stříhá alá živý plot do kulatého tvaru, to se mě nějak nezdá správný.
U jabloní už to jakž takž poznám, tady nevím nic.
Prosím předem omluvte mě a nesmějte se příliš mému hloupému dotazu, opakuji jsem laik, který se do své čtyřicítky o stromy nikdy nezajímal! Děkuji za pochopení a rady.