Třešeň Van a její stříhání

host - 154.176 (?)
11.7.2009 8:12
Dobrý den, já bych se chtěl také zeptat na střih třešně.

Minulý rok jsem koupil třešeň KORDIA. Po zasazení jsem provedl výchovný řez. Letos mi udělala asi metrové přírůstky, které jsem musel asi o 1/3 pokrátit, jinak je vylamoval silný výtr (to samé jsem musel udělat i na višni). Chtěl bych se Vás zeptat, jestli můj zásah Kordii neublíží a jestli příští rok mám provést také výchovný řez, nebo jestli mám poslechnout souseda, který tvrdí, že se třešně nestříhají.

Díky za radu.  Ž.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 198.206 (?), 2.6.2009 9:15, zobrazeno: 20204x

Dobrý den,

prvně uvede že jsem docela slušný laik co se týče stříhání stromů. Sice se snažím, ale leckterý sadař by mě asi vyhnal ze zahrady. I když na druhou stranu - převzal jsem asi dvacku ovocných stronů před pěti lety o které se intenzivně starám, sbírám rady, čtu a zajímám se. Potěšením pro mne bylo, že letos mají všechny jabloně opět plody. Jindy tomu bylo vždy napřes rok.

Ale teď k třešni. Koupil jsem si před 3 roky t.VAN, ale nevím z hlavy na jaké podnoži. Asi nějaké malé, nechtěl jsem velký strom. Letos má poprvé asi 30 plodů velmi dobrého vzhledu a chuti. Zajímá mě ale její pěstování a střih. Viděl jsem vždycky, že třešně mívají dlouhé větve sklánějící se až k zemi a po celé jejich délce třešně. I tak jsem si myslel, že když Vanka bude mít dlouhé boční větve, pěkne zarodí. Jenže ouha. vidím, že ona má všechny plody přirostlé u středu koruny, všechny schované vevnitř, což mě nyní nevadí, ale k čemu jsou pak ty boční 180 cm dlouhé větve?? A co s nimi? Zastřihnout je? Kde bude plodit, na kterém dřevě? Nyní plodí na krátkých malinkých větvičkách těsně kolem větve, blbě se to vysvětluje. NA koncích prostě není nic. Je to druhem? Soused asi má taky Vanku a taky vidím, že třešně jsou schované uvnitř koruny, zvenčí není vidě téměř nic. On ji ale stříhá alá živý plot do kulatého tvaru, to se mě nějak nezdá správný. 

U jabloní už to jakž takž poznám, tady nevím nic.

Prosím předem omluvte mě a nesmějte se příliš mému hloupému dotazu, opakuji jsem laik, který se do své čtyřicítky o stromy nikdy nezajímal! Děkuji za pochopení a rady.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?), 7.6.2009 16:41

To, že Vám nerodí na dlouhých kosterních větvích není na závdu, ona zarodí ale dlouhé větve skloněné k zemi u 3letého stromku svědčí o faktu, že nebyl proveden po výsadbě správný výchovný řez nebo žádný. Na kosterních větvích asi ve vzdálenosti dvou třetin od kmene najděte výhon rostoucí vzhůru cca v úhlu 45-50st. a pod ním zbylou třetinu větve odřízněte.Tento výhon převezme úlohu vedoucího výhonu kosterní větve.Protože stromek nevidím, je to taková rada nerada na dálku, z toho důvodu je lepší si pozvat zahradníka. Van má krátký plodonosný obrost po celé délce větví což je vidět při kvetení, jednotlivé větve jsou krásné bílé  "nohavice."   A souseda neřešte,při takovém způsobu řezu zvláště u této odrůdy bude sklízet stále blízko kmínku.                             Zdravím

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 8.6.2009 11:57

Myslím, že se Vaše třešeň roste tak, jak má. Pokud jste po výsadbě neprovedl výchovný řez, hrozí jediné riziko - že stromek poroste málo. Což asi není Váš případ. Že na 180cm dlouhých větvích nejsou plody, je normální. Tyto "větve" zřejmě narostly v tomto, rersp. loňském roce. Na nich se budou květní pupeny teprve tvořit - pro příští rok. Na loňskyých letorostech třešně nekvetou. Na rozdíl od broskvoní, které kvetou pouze na loňském dřevě.
   Takže, jestliže třešeň vykazuje dobré přírůstky, není ji prakticky třeba řezat a není třeba mít obavy, že po obvodu koruny nebudou plody.

host - 154.176 (?), 11.7.2009 8:12
Dobrý den, já bych se chtěl také zeptat na střih třešně.

Minulý rok jsem koupil třešeň KORDIA. Po zasazení jsem provedl výchovný řez. Letos mi udělala asi metrové přírůstky, které jsem musel asi o 1/3 pokrátit, jinak je vylamoval silný výtr (to samé jsem musel udělat i na višni). Chtěl bych se Vás zeptat, jestli můj zásah Kordii neublíží a jestli příští rok mám provést také výchovný řez, nebo jestli mám poslechnout souseda, který tvrdí, že se třešně nestříhají.

Díky za radu.  Ž.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 12.7.2009 23:49

Váš zásah Kordii určitě neublížil. Výchovný řez se dělá mj. proto, aby se nadzemní část stromku podpořila v růstu, neboť přesazením přišel o většinu kořenů. Není obvyklé, že by stromek hned po zasazení vytvořil metrové přírůstky. Máte-li strach z příliš bujného růstu, tak příští rok zkraťte výhony jen trochu nebo vůbec.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz