No souhlasím, že letos je to opravdu pro ovoce dosti podivný rok. U nás je toho docela dost, bude i kiwi, pepino, maliny, jablka, meruňky, broskve, byly třešně, kamčatské borůvky (lonicera), muchovník olšolistý (amelicharova borůvka) jsou i višně prostě pohoda. Ale ve vyšších polohách byla místa kde krásně stromy odkvetly, ale kolem toho 15. května přišel mrazík až -5°C a zmrzly holičky (založené plůdky). Ty jsou totiž daleko náchylnější na zmrznutí než vlastní květ - ten je chráněn korunou a nektarem, takže v závislosti na odrůdě vydrží i teploty pod nulou (např. nejodolnější višeň je odrůda Favorit a ta snese jak udává literatura a já to mohu z vlastní zkušenosti potvrdit teplotu v květu minus 2,3°C bez poškození. Mám s tím dosti velké zkušenosti (19 let se tomu intenzivně věnuji a sleduji to). Pokud člověk správně zvolí odrůdy, pak i v takovýchto letech kdy sousedi okolo všichni doslova brečí, tak jsem v pohodě a plodů mám plnou zahradu. Jenomže je pravda, když si vezmu kolik úsilí mne stálo ty informace získat a pak ještě větší úsilí ty odrůdy sehnat!!! Mám např. meruňky,které spolehlivě rodí i v letech kdy v Lednici v univerzitních sadech , kde jsou i šlechtitelé , tak jsem před 3 lety (tedy myslím ono to hrozně letí) procházel a celé sady byly bez meruňky a pouze 2 stromy (odrůdy) byly osypané. To je ta správná zkouška co která odrůda vydrží,když jsou všechny na jednom místě. No zkuste si sehnat odrůdu meruňky LEALA. Vždyť to tady v ČR vlastně nikdo nemnoží. To si pracně musíte sehnat roub a pak si stromek udělat sám. A tak je to skoro se vším. To co je opravdu odolné proti chorobám, mrazu a ještě to musí mít skvělou nebo alespoň velmi dobrou chuť, toho je pomálu. Jsou to odrůdy často pod číslem, protože mají vždy nějakou "nectnost" proč se to komerčně nemnoží. Např. kratší stopka - ta totiž neumožňuje mechanizovaný sběr, ale zahrádkáři by to nevadilo... Jenže dneska to je komerce - hlavně prodat! A ať to dlouho nežije, pak si to koupí lidi zase! Moc se neradí, lidi co prodávají téměř nemají ponětí o podnožích - a ta je pro spoustu věcí stejně zásadní jako zvolená odrůda!!! Papír snese všechno a tak kdekdo píše články a vychvaluje... Otevírá se mi z toho kudla v kapse, když to čtu a porovnávám s mými zkušenostmi. Já jsem se např . podle článků nadchl do odrůdy hrušky DIANA. Opravdu popis je úžasný, fotky také a tak jsem to tenkrát (1991) jako novinku opravdu pracně sehnal. Pak jsem po úspěšném naroubování čekal 6 let! než zakvetla - ona má totiž tu vlastnost, že později vstupuje do plodnosti. No a pak jsem zjistil, že u nás ve velice nepříznivých podmínkách - mrazová kotlina, která spolehlivě prověří každou odrůdu, extrémně trpí strupovitostí. Ty plody byly tak zdeformovány, že se nedaly ani pozřít. Čekal jsem ještě další 3 roky abych odstranil extrémní výkyvy počasí a když to bylo v " dobrých " letech, tak jsem to vyhodil a 9 let života jsem ztratil. Dneska si do zahrádky už jen tak něco nedám a co nemám opravdu osobně prověřeno a ochutnáno, to ani nedoporučím, protože je to opravdu risk. A tento postup se mi opravdu vyplácí. Dělám a navrhuji zahrady mým známým a kamarádům, stále se vzdělávám a získávám zkušenosti a je to fakt znát. I v tokovýchto letech kdy okolo nic není si naprosto nemohu stěžovat a musel jsem dělat někde i probírku plodů. I ořechů je docela dost a to byly všechny okolo úplně černé po mrazíku. Jo jo, když se zvolí odrůdy, které raší o 14 později, tak tomu uniknou a plodí. Opravdu jde to, jen si správně zvolit odrůdy a podnože.
Jiří Kamiš, george.kamis@seznam.cz