Třešeň Kordia - polokmen

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 250.10 (?)
5.4.2008 22:23

Definitivně dána je výška kmene nikoli koruny. Kmen již neroste, jen sílí, strom přirůstá jen na konečcích.
   Takže u stejné podnože a odrůdy budou koruny čtvrt- a polokmenu stejně velké, u polokmenu pouze o půl metru výš nad zemí.
   Že se podaří udržet výšku dřeviny pouhým zastřihováním, může fungovat u živého plotu, ale u třešní to tak jedenoduché není.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 215.26 (?), 4.4.2008 23:30, zobrazeno: 18280x

Zakoupil jsem třešeň Kordia. Byla mi nabízena jako čtvrtkmen a jako polokmen.Ten jsem nakonec koupil. Můžete mi poradit, jak správně na ní? Jaké výšky asi dorůstá, resp. jak vysoko ji nechat růst, aby dobře rodila? Za jak dlouho asi rodí? A jaký by byl rozdíl, kdybych ji koupil jako čtvrtkmen?Co je vhodnější?

Děkuji za odpovědi, Niraj

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 250.10 (?), 5.4.2008 12:03

Pokud byly oba tvary prodávány na stejné podnoži, budou se stromy lišit pouze výškou kmene. Ta je definitivně dána již při koupi sazenice výškou, ve které je založena korunka. 
   Výsledná velikost stromu, životnost i nástup do plodnposti budou výrazně ovlivněny použitou podnoží, polohou, kvalitou a hloubkou půdy, výškou spodní vody. 

host - 215.26 (?), 5.4.2008 19:32

Omlouvám se za laický dotaz, ale je-li dána výška stromu již výškou založené korunky sazenice, jak je to myšlené? Když je korunka sazenice řekněme ve výšce 160 cm, tak přeci může vyrůst jak 2m, tak metry 3, 4, 5... Nechci přehánět, ale to je přeci variablní. Když ji zastřihnu v určité výšce, tak by se měla začít košatit, a výš už by nerostla. Nebo se mýlím. Prosím, šlo by to, pro mě, coby laika a zašátečníka, trošku přiblížit?

A když by se tedy jednalo o stejnou podnož, a všechny ostatní podmínky stejné, dá se zhruba říct, jaký je cca rozdí ve výškách u čtvrtkmenu a polokmenu. Třeba na konkrétním příkladě?

Mockrát děkuji za odpověď a za trpělivost. Niraj.

host - 215.26 (?), 5.4.2008 21:17

... jde mi hlavně o to, jestli jsem zvolil zprávně, když chci sice trošku větší strom, ale zase nechci běhat s 10-ti metrovým žebříkem a lovit třešně v oblacích.

Niraj

host - 215.26 (?), 5.4.2008 21:20

Správně je samozřejmě SPRÁVNĚ (překlep) :o)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 250.10 (?), 5.4.2008 22:23

Definitivně dána je výška kmene nikoli koruny. Kmen již neroste, jen sílí, strom přirůstá jen na konečcích.
   Takže u stejné podnože a odrůdy budou koruny čtvrt- a polokmenu stejně velké, u polokmenu pouze o půl metru výš nad zemí.
   Že se podaří udržet výšku dřeviny pouhým zastřihováním, může fungovat u živého plotu, ale u třešní to tak jedenoduché není.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz