Třešeň dvoják

host - 64.13 (?)
3.3.2015 9:01

Kolegovia záhradkári, vidím že väčšinou radíte odstrániť niektorý z dvoch ramien.  Ja som to riešil inak, asi pred 15. rokmi som využil dvoják z vtáčnice na navrúbľovanie dvoch odrôd: jedna je pre nás vzácna, nakoľko je skorá - začiatok júna (neznáma odroda od sestry) a druhá je veľká sladká chrupka (krajová odroda zo záhrady starej mamy) a rodí koncom júna. Prakticky celý mesiac jeme čerešne z jedného stromu a za spomienkami prichádza celá rodina, na zaváranie nezostane nič. Ešte sa mi nestalo, že by čerešne zamrzli a naviac sa asi aj vzájomne opeľujú. Obe ramená sú približne rovnako vyvinuté.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 10.7.2013 12:22

Tenhle dvoják rozhodně nepěstujte.Pro lepší zhodnocení stavu budete muset pořídit lepší foto.Nyní mi připadá, že vychovný řez bude lepší nechat u tohoto stromku na příští jaro, protože může být většího rozsahu.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.7.2013 12:01

Pane 64.137, já bych vám poradil ještě nyní v první polovině července vystřihnout jeden z dvojice dominujících výhonů a ponechat ten, který má výhodnější postavení pro terminál, to jest ten, který roste více vzpřímeně. A tento ponechaný výhon pomocí vhodné opětné tyčky, či hůlky, vyvažte do svislé polohy. Další řez, kterým založíte korunku, jak píše kolega, už nechte na jaro.

host - 64.13 (?), 3.3.2015 9:01

Kolegovia záhradkári, vidím že väčšinou radíte odstrániť niektorý z dvoch ramien.  Ja som to riešil inak, asi pred 15. rokmi som využil dvoják z vtáčnice na navrúbľovanie dvoch odrôd: jedna je pre nás vzácna, nakoľko je skorá - začiatok júna (neznáma odroda od sestry) a druhá je veľká sladká chrupka (krajová odroda zo záhrady starej mamy) a rodí koncom júna. Prakticky celý mesiac jeme čerešne z jedného stromu a za spomienkami prichádza celá rodina, na zaváranie nezostane nič. Ešte sa mi nestalo, že by čerešne zamrzli a naviac sa asi aj vzájomne opeľujú. Obe ramená sú približne rovnako vyvinuté.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.3.2015 9:22

Chcete-li pěstovat víc odrůd na jednom stromě, nemusíte udržovat dvoják či jiné patvary.  Můžete naštěpovat třeba terminál a z něj vypěstovat druhé patro (obvykle pozdnější odrůdou) nebo podle potřeby každé rameno jinou. Strom pak bude vypadat, jak má a nabídka čerstvých třešní bude taky delší. Je třeba jenom dodržet, aby růstová potence naštěpovaných odrůd byla zhruba stejná.

host - 239.40 (?), 4.3.2021 8:08
Dobry den mam stejny problem. Mam tedy jak radite vystrihnout jeden vyhon asi ten levy a ponechat jen jeden?? Diky

host - 91.196 (?), 4.3.2021 12:29

Já bych více vybral-vystříhal vnitřek koruny, zakrátil kost.větve-vrátil o rok zpět. Silný tlak mízy by pak nabudil pupeny poblíž kmene a z nabídky několika letos narostlých výhonů bych v roce příštím ponechal nejvhodnější coby terminální...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz