Sloupovitá třešeň Sára
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 171.155 (?), 7.5.2010 22:14, zobrazeno: 26041x
Letos jsem spíše z rozmaru koupil sloupovitou třešeň Sáru.Je vysoká nyní asi 60cm a pěkně raší téměř ze všech oček. Máte již někdo s touto odrůdou zkušenosti? Ať již se jedná o zastřihování, ale i chuti, termínu zrání, množství úrody...
děkuji za odpovědi Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.182 (?), 20.5.2011 20:48
Také jsem si Sáru koupila a vůbec nevím, jak ji mám stříhat. Překvapilo mě, že má ustřižený terminál a z boku rostou větvičky. Co by bych s tím měla dělat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.182 (?), 16.6.2011 12:47
Mám stejný problém, překvapil mě zastřižený terminál, boční větve rostou jak šílené, nevím, jestli je můžu teď zastřihnout. Může někdo poradit???
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 16.6.2011 14:30
Zastřižený terminál není problém.Zasilatelské firmy, nebo školky toto dělají, aby se jim stromek vešel do obalu.Dělám to tak, že nejbližší vhodnou větev, nebo výhon vyvážu nahoru, z toho se vytvoří terminál.Dělám to i u stromku, který se mi zlomil.Vyvážu nahoru jeden, až dva nejslabší, když není, tak i jeden silnější.I v tuto dobu zaštipuju bujně rostoucí větve.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.212 (?), 7.8.2011 0:36
Tak Sáru mám již třetí rok..roste bujně, to je pravda, jenže neplodí, letos snad ani nekvetla.. ale to přičítám pozdnímu mrazu. Měla by být samosprašná, což patrně není, takže k ní pro příští rok hledám opylovače. Další věc, zastřihování. Nedělám snad nic jiného, neustále nasazuje nové a nové boční větve, jestli je tohle vlastnost sloupovitého stromku? Pokud bych to nechala být, vyroste klasický strom s korunou, což se asi stane a mě už je to jedno. Jen té úrody bych se chtěla dočkat..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.140 (?), 6.12.2011 12:10
Já se přikláním k tomu, že sloupovité třešně jsou docela rafinovaný podvod. V jisté ovocné a okrasné školce je prodávali, Śára to nebyla, byly to jiné odrůdy(Sylvia), hrnkované, dovoz z Německa. Byly to špičáky, a na popisu drovným písmem napsáno, že je za vegetace nutno 2-3x provést zaštípnutí a probírku postranního obrostu. Bývají naštěpené na slabších podnožích-typu Gisela, popř. Piku 1. Zajímá mne, co se stane, nechají.li se volnému vývinu postranního obrostu.Zdalipak neobrostou ve druhém roce květními pupeny a v dalších letech naroste z terminální části normální korunka? U jabloní a hrušní sloupovité odrůdy jsou dané geneticky, a rostou tak. U slivoní, třešní a meruněk to zatím považuji za klam, zde jsou sice odrůdy vzpřímeně rostoucí, ale ne sloupovitě, jako např. jabloně. Rád bych takovou odrůdu viděl, ale zatím všechno vyšlo jako triky obchodníků.david
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář (60) - 85.231 (?), 11.1.2012 11:42
Zdravím. Bohužel má p.David pravdu. Ptal jsem se na toto téma p. Nesrsty ze zkušebny odrud a bylo mi řečeno, že sloupovité a to i geneticky jsou pouze jabloně. U peckovin a hrušně to má za úkol zakrslá podnož s přídavkem letního zaštipování bočního obrostu. Když se nechají tzv. sloupovité stromky rust bez zasahu tak se z nich stanou obyčejné zákrsky. U hrušně se toho zneužívají odrůdy spurtipového růstu a to naše odruda DEKORA. Která normálně stojí 100Kč a jako balerínu jí prodávají za 600Kč. Když se podrobněji podíváte na fotky z katalogu tak zjistíte, že je to fotomontáž. Dnešní tzv. sloupovité stromky se pěstovaly už v roce 1930 jako svislé kordony, ale se starými odrůdami. Pouze jabloňové baleríny jsou opravdové novinky sloupovitého rustu a jediná třešeň sakura FASTIGIATA.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|