Sloupovitá třešeň Sára

host - 57.182 (?)
20.5.2011 20:48

Také jsem si Sáru koupila a vůbec nevím, jak ji mám stříhat. Překvapilo mě, že má ustřižený terminál a z boku rostou větvičky. Co by bych s tím měla dělat?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 171.155 (?), 7.5.2010 22:14, zobrazeno: 26041x

Letos jsem spíše z rozmaru koupil sloupovitou třešeň Sáru.Je vysoká nyní asi 60cm a pěkně raší téměř ze všech oček. Máte již někdo s touto odrůdou zkušenosti? Ať již se jedná o zastřihování, ale i chuti, termínu zrání, množství úrody...

děkuji za odpovědi Lucas

host - 57.182 (?), 20.5.2011 20:48

Také jsem si Sáru koupila a vůbec nevím, jak ji mám stříhat. Překvapilo mě, že má ustřižený terminál a z boku rostou větvičky. Co by bych s tím měla dělat?

host - 57.182 (?), 16.6.2011 12:47

Mám stejný problém, překvapil mě zastřižený terminál, boční větve rostou jak šílené, nevím, jestli je můžu teď zastřihnout. Může někdo poradit???

host - 151.38 (?), 16.6.2011 14:30

Zastřižený terminál není problém.Zasilatelské firmy, nebo školky toto dělají, aby se jim stromek vešel do obalu.Dělám to tak, že nejbližší vhodnou větev, nebo výhon vyvážu nahoru, z toho se vytvoří terminál.Dělám to i u stromku, který se mi zlomil.Vyvážu nahoru jeden, až dva nejslabší, když není, tak i jeden silnější.I v tuto dobu zaštipuju bujně rostoucí větve.

rostislavik

host - 54.212 (?), 7.8.2011 0:36

Tak Sáru mám již třetí rok..roste bujně, to je pravda, jenže neplodí, letos snad ani nekvetla.. ale to přičítám pozdnímu mrazu. Měla by být samosprašná, což patrně není, takže k ní pro příští rok hledám opylovače. Další věc, zastřihování. Nedělám snad nic jiného, neustále nasazuje nové a nové boční větve, jestli je tohle vlastnost sloupovitého stromku? Pokud bych to nechala být, vyroste klasický strom s korunou, což se asi stane a mě už je to jedno. Jen té úrody bych se chtěla dočkat..

host - 183.140 (?), 6.12.2011 12:10

Já se přikláním k tomu, že sloupovité třešně jsou docela rafinovaný podvod. V jisté ovocné a okrasné školce je prodávali, Śára to nebyla, byly to jiné odrůdy(Sylvia), hrnkované, dovoz z Německa. Byly to špičáky, a na popisu drovným písmem napsáno, že je za vegetace nutno 2-3x provést zaštípnutí a probírku postranního obrostu. Bývají naštěpené na slabších podnožích-typu Gisela, popř. Piku 1. Zajímá mne, co se stane, nechají.li se volnému vývinu postranního obrostu.Zdalipak neobrostou ve druhém roce květními pupeny a v dalších letech naroste z terminální části normální korunka? U jabloní a hrušní sloupovité odrůdy jsou dané geneticky, a rostou tak. U slivoní, třešní a meruněk to zatím považuji za klam, zde jsou sice odrůdy vzpřímeně rostoucí, ale ne sloupovitě, jako např. jabloně.  Rád bych takovou odrůdu viděl, ale zatím všechno vyšlo jako triky obchodníků.david

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 85.231 (?), 11.1.2012 11:42

Zdravím. Bohužel má p.David pravdu. Ptal jsem se na toto téma p. Nesrsty ze zkušebny odrud a bylo mi řečeno, že sloupovité a to i geneticky jsou pouze jabloně. U peckovin a hrušně to má za úkol zakrslá podnož s přídavkem letního zaštipování bočního obrostu. Když se nechají tzv. sloupovité stromky rust bez zasahu tak se z nich stanou obyčejné zákrsky. U hrušně se toho zneužívají odrůdy spurtipového růstu a to naše odruda DEKORA. Která normálně stojí 100Kč a jako balerínu jí prodávají za 600Kč. Když se podrobněji podíváte na fotky z katalogu tak zjistíte, že je to fotomontáž. Dnešní tzv. sloupovité stromky se pěstovaly už v roce 1930 jako svislé kordony, ale se starými odrůdami. Pouze jabloňové baleríny jsou opravdové novinky sloupovitého rustu a jediná třešeň sakura FASTIGIATA.

sadař vlada

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025