Řez třešně?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?)
26.4.2010 14:25

Mne nevadí, že máte jiný názor a klidně může být po vašem alespoń pokud bude dodaná fotka za rok nebo na konci léta, tak to s radostí "porovnám" o co se to zpešilo nebo ne. To co tu řešíme často je právě to podcenění výběru stromku ve školce a prvního řezu. Pokud se to podaří není co řešit. Já osobně bych nikdy stromek s 2 dobře vyvinutými postrannými větvemi nekoupil, protož jsem si vědom jak je pracné dopěstovat dvě stejně tlusté a výkonné větve dodatečně. I to jde ale se to o nějaký rok oddálí ten správný vývin.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

miso81 - (14) - 212.36 (?), 26.4.2010 13:39

No mohol to byť začiatok júla keď som to rezal.. ako vedel som že kôstkoviny nemajú velmi radi rez a fakt som odrezal len par vetví ktoré rástli navrchu stromu. Možno stromček zašiel na moniliózu (dosť podobne začali vadnúť listy - ako keď ich poškodí plameň) a nemá to nič s tým rezom, možno som aj napriek opatrnosti rezal príliš.. to už asi nezistím. Len proste zrazu začali sa vytvárať dierky v kmeni z ktorých tiekla miazga a postupne v priebehu mesiaca začali vadnúť vetvy jedna po druhej až nakonie celý strom vyschol. 

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 26.4.2010 13:52

Jelikož koruna není dobře založena, máte 2 možnosti. "Zpětný řez", tak aby se zůstalo níže a podařilo se dopěstovat další dvě kostrové větve. Nebo ořezat všechno dole a níže a silně zakrátit tu horní korunku ať se vyprovokuje k růstu postanných výhonů a pak se uvidí. Zde je takový typický příklad, že ten stromek už ze školky byl špatný a na to se mělo hnedka reagovat řezem, protože ze dvou větví korunu neuděláte.

Pokus k nápravě č.1
Pokus k nápravě č.1
Jiný pokus č.2
Jiný pokus č.2

host - 151.38 (?), 26.4.2010 14:02

Rony i když v mnohém s Váma souhlasím, stran Vaších postupů řezu ovocných stromů, a rád si pročítám Vaše rady, tak v tomto případě s Váma nemůžu souhlasit.

Vždyť ta třešeň má krásně vyvinutý postraní obrost, a byla by jen škoda tak hluboko řezat.Výhony bych zakrátil jen minimálně-do rovnováhy, a odstranil jeden z těch dvou terminálů.

rostislavik

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 26.4.2010 14:25

Mne nevadí, že máte jiný názor a klidně může být po vašem alespoń pokud bude dodaná fotka za rok nebo na konci léta, tak to s radostí "porovnám" o co se to zpešilo nebo ne. To co tu řešíme často je právě to podcenění výběru stromku ve školce a prvního řezu. Pokud se to podaří není co řešit. Já osobně bych nikdy stromek s 2 dobře vyvinutými postrannými větvemi nekoupil, protož jsem si vědom jak je pracné dopěstovat dvě stejně tlusté a výkonné větve dodatečně. I to jde ale se to o nějaký rok oddálí ten správný vývin.

host - 151.38 (?), 26.4.2010 14:36

Obě spodní postraní silnější větve mají už větve druhého řádu, tudíš bych přenesl sílu mízy na ně, a zároveň tím oslabil zmíněné silnější větve-záhnův řez.Ještě bych v duchu záhnova řezu skrátil ty vetve nad rozvětvením.Jinak stromek vypadá krásně, až na ty dva terminály.

rostislavik

host - 49.39 (?), 26.4.2010 16:10

Mně se stromek vcelku líbí. Myslím, že i bez jakéhokoli řezu se bude vcelku dobře vyvíjet.

Vyloženě "dva terminály" na fotce nevidím, myslí, že fotky z podhledu trochu zkresluje: "hlavní" terminál - tedy nejvýše postavený vzpřímený výhon - je výrazně silnější, než první následující výhon a tak si myslím,. že se samy "srovnají" a terminál bude stále jen jeden.

Kdybych stromek měl před sebou a měl potřebu řezat, ustřihnu nanejvýš rovné prodloužení pravé větve a ponechal bych tu níže položenou větvičku (1-letý výhon). Jinak bych nejspíše neřezal nic.

Rony, Váš postup je zbytečně drastický a vrací stromek o dva roky zpět-

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty