Řez třešně?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Lenka S. - (1) - 21.122 (?), 9.3.2010 19:40, zobrazeno: 14775x
Jako naprostý začátečník si dovoluji požádat o radu, zda a eventuelně jak ořezat třešni, kterou jsem zasadila loni na jaře. Fotografii přikládám. Díky za každou radu a názor.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 25.4.2010 22:04
Dnes se téměř vše pěstuje s terminálem. Tvar koruny ve vaší zahrádce je věcí vkusu. Pokud by Vás zajímal přirozený habitus jednotlivých odrůd, podívejte se na knihy co vycházely v ovocnické edici v 70. letech. Není mi jasné co chcete u 15. letého stromu vymýšlet. Zásadní výchovný řez se dělá první tři roky po výsadbě. Pokud prosychá, je na daném místě málo světla. Ideální je zapěstovat 3-4 kosterní větve v základně koruny a nad tím řídkou korunu.
Pokud strom trpí klejotokem, moc bych ho řezem netrápil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
miso81 - (14) - 212.36 (?), 26.4.2010 11:19
Dobrý deň, ja mám už z rezu čerešne strach.. v zahrade som mal 3 stromy, z toho len jedna dobre rodila (asi zlé opelenie u ostatných - všetky 3 boli rovnaka odroda, tá co rodila bola na inom mieste záhrady). Chcel som počas zberu ju trochu skratiť - o cca 1,5 m pri celkovej výške cca 6-7 metrov, tak som zrezal z vrcholu par vetví hrubých cca 4 cm. Do týždňa začal silný glejotok z miest z celého kmeňa a do mesiaca celý strom odišiel.. dodnes neviem príčinu.. ci z toho rezu.. tak som dosadil 2 dalšie odrody k preživším slabo rodiacim stromom a dúfam ze budú viac rodiť..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 26.4.2010 12:11
V sadu, o němž jsem mluvil pár řádků výš (patřil asi odsunutým Němcům) se často třešně sklízejí tím způsobem - pilkou a otrhat na zemi.. Pokud se to dělá s rozumem a ohledem, stromu to neublíží, naopak. Odřežete-li větví příliš mnoho, zbytek stromu to neutáhne, a může trpět klejotokem, resp. odumřít. Nicméně si myslím, že riziko klejotoku bude v létě,, kdy teče míň mízy, menší.
Výchovný řez třešní bych asi taky dělal spíš na jaře. V praxi ale od 3. roku třešně neřežu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|