Poradíte, co s touto třešní?



host - 25.2 (?)
16.7.2012 17:30

A co tedy zkusit s problemem se obratit na nejbližši ovocnou školku, požadat je o vzeti roubu z teto třešinky, naroubovat na Gisellu 5,KrimskII a podobne podnože, a do doby začatku plodnosti novy stromek tvarovat v rustu jednotlivě narustajicich pater v širokem kuželu s vyraznym potlačovanim (nikoli likvidaci středoveho vyhonu).Pan Vysloužil ma pravdu, že i v takto mladem věku stromu je u zahradkařu neekonomicke přesazovani, levnějši je nahrada a vyvarovani se chyb udělanych u tohoto stromku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 25.2 (?), 16.7.2012 17:30

A co tedy zkusit s problemem se obratit na nejbližši ovocnou školku, požadat je o vzeti roubu z teto třešinky, naroubovat na Gisellu 5,KrimskII a podobne podnože, a do doby začatku plodnosti novy stromek tvarovat v rustu jednotlivě narustajicich pater v širokem kuželu s vyraznym potlačovanim (nikoli likvidaci středoveho vyhonu).Pan Vysloužil ma pravdu, že i v takto mladem věku stromu je u zahradkařu neekonomicke přesazovani, levnějši je nahrada a vyvarovani se chyb udělanych u tohoto stromku.

      
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 16.7.2012 10:37

Že by to mohlo být tak jednoduché? Upřímně řečeno, trochu o tom pochybuji... Průměr kmenu je již určitě 15 cm. Ale řešení se mi líbí, tedy až na ty uřezané větve na 20 cm a na uříznutý kmen nad nejspodnějšími větvemi... to mi připadá, že by z toho stromu moc nezbylo.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 16.7.2012 11:43

Určitě to není jednoduché. Přesadit třešeň s kmenem 15 cm v průměru bez těžké techniky (bagr apod.) vidím za iluzorní. 

            
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 16.7.2012 14:32

Ano, děkuji, už se této iluze vzdávám, zvítězí asi roubování na pláňku. Bagr by se asi trochu prodražil :))

               
host - 182.227 (?), 16.7.2012 18:20

Nejjednodušší a nejjistější by bylo určitě koupit nový stromek nebo naroubovat Vaši pláňku.Ale nebál bych se ani přesazení i takto velkého stromu.Podle mě zase tak strašně velký není.Po polovině října vykopat s co největšími kořeny, klidně i bez zeminy, jestli ještě nebudou opadané listy tak jej musíte odlistit a strom bych pokrátil za třetím až čtvrtým rozvětvením a zakrátil boční větve třeba o třetinu až polovinu a ořezal spodní jedno až dvě patra.Jak jej přesně ořezat se z fotek zas zak dobře poznat nedá.Práce tak na dvě až tři hodinky.P

                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.63 (?), 19.7.2012 12:36

Dobrý deň Zdenulo! Tak vidíte, koľko rád sa Vám odrazu zosypalo do klína. Stále tvrdím, že presadiť Vašu kvalitnú čerešňu je možné. A nepotrebujete k tomu báger. Nerobte to však skôr, ako budú ujaté vrúble prenesené na nový podpník. Presádzanie by som uskutočnil na konci zimy, keď rozmrzne pôda. Meter široký vlhký koreňový bal by mal stačiť. Korunu treba zosadiť vopred, aby pri presádzaní do vykopanej jamy no novom mieste neprekážala. Koreňový bal omotať a zafixovať sieťou, lanom... a zavesiť napr. za mechanickú ruku traktora či vozidla na prepravu stavebnín. Vyjde Vás to lacnejšie. O možnom riziku presádzania som písal v súvislosti s glejotokom, ktorý sa u zrezaných veľkých priemerov u kôstkovín môže vyskytnúť. Treba rezné rany kvalitne ošetriť a po presadení strom zalievať.

                  
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 19.7.2012 13:06

Ten strom určitě nemá v průměru 15 cm. Přesadit lze i větš strom a dělá se to následovně. V posledním týdnu října se třešeň zkrátí na výšku a to hodně, stejně je neúměrně vytáhlá. Pak se zakrátí mírněji i boční obrost. Poté se vykope úzká hluboká drážka na obvodě na který si troufněte, tedy manipulovat s ním. Tím se přetne i pokračování kořenů. Ten poloměr může být 0,5 m ale i mírně více. Ke krajům drážky se sníží vrstva hlíny nad kořeny a všechno se nechá tak a čeká se na velké mrazy nebo až do února. Na podzim se udělá na jiném místě taky jáma s plochým dnem pro budocí stanoviště. V době mrazů se zapáčením pomocí dluhého bidla utrhne "zmrzlý" strom i se zeminou a vyvalí se ven a kutálením nebo převezením se vloží do nové jámy a nechá tak do rozmrznutí zeminy (jarní oteplení) a až poté se boky jámy doplní zeminou. Tento způsob jsem nevymyslel ale pouze vyčetl a asi 3x aplikoval v praxi. Takto přesazený strom někdy měl i květy a plody v prvním roce. Takto přesazený srom sice přijde o část kořenů ale zachová si hodně vlásečnic v kořenovém balu a ty jsou nutné pro dobrý start na novém místě.

Poznámka: Přenášet se dá i čtyřmi osobami (dopovanými nějakou štamprlí slivovice) a to tak, že se přes hadru příváže ke kmeni dlouhé bidlo (křížně) bízko země.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.63 (?), 19.7.2012 15:23

Rony, nemám slov! yesPrakticky overené a lacné. A bez použitia pásovej techniky. Po presadení sa strom zobúdza a hoja sa rany. Môže aj zakvitnúť.

                     
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.42 (?), 19.7.2012 20:02

No tak toto se mi zdá opravdu zajímavé řešení smiley Doufám, že to zvládneme i jako laici. Pro nás by ta technika byla problém. Takhle strom snad zvládneme naložit na káru a převézt na 15 km vzdálené nové stanoviště.

Jinak jsem opravdu moc ráda, že se tu tolik lidí naší třešní zabývalo. Doufám, že to zvládneme a jestli jo, určitě se pochlubím fotem. Moc díky!!!laugh

                     
host - 128.99 (?), 10.8.2012 17:24

Poslední způsob přesazení se mi zdá dobrý, ale pokud se hned první rok objeví květní poupata, tak bych je odstranil, aby se strom lépe ujmul (při výsadbě je to zásada). V každém případě každý strom musíte pravidelně řezat, nějakou dobu po přesazení určitě každý rok, jinak z něj nic pořádného nebude. Řezu se bohužel nevyhnete ani vpřípadě nového stromu, je to jako s dětmi, až na to, že strom se nikdy neosamostaní. Nesprávný (nebo žádný) řez podle mne zapříčinil i to, jak je Vaše třešeň vytáhlá; nemohu sice vyloučit vyloučit vliv zastínění, ale myslím, že bylo v souhře s přirozenou tendencí k vrcholovému růstu této odrůdy, což vyřeší jedině PRAVIDELNÝ ŘEZ!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika