Mýlíte se. Tento druh třešně existuje, sám jsem ji viděl a ochutnal její plody. Velikostí, chutí i zabarvením se nijak nelišily od běžných polochrupek, které dozrávají v červnu. Rostla před mnoha lety na dvoře Exnarova zahradnictví v obci Velký Třebešov, v okr. Náchod, nedaleko České Skalice v nadmořské výšce cca 275m. Dozrávala přibližně v první polovině září, v teplejších letech i na samém konci srpna, a poslední plody měla na Václava. Odtud pojmenování Václavka, ale to je nejspíš lidový, ne oficiální název. Jedná se o starou, téměř zapomenutou odrůdu. Pozdní zrání plodů bylo způsobeno právě vlastnostmni oné odrůdy, ne vyšší nadmořskou výškou stanoviště, jak tomu někdy bývá u jiných odrůd. Strom byl majiteli neuváženě pokácen zhruba před 10 lety. I když byl už starý a nejspíše i ve špatném stavu, nic nebránilo odebrání roubů. Bohužel se tak nestalo. Majitelé zahradnictví tak nepochybně přišli z neznalosti o velmi slušný zisk, který by se jim při namnožení roubovanců této odrůdy a jejich prodeji naskytl. Byl to jediný, unikátní strom této odrudy v širokém okolí, další výskyt není znám. Chtěl jsem od majitelů zahradnictví získat rouby, ale než jsem se "rozhoupal", byl strom pryč. Dodnes mě to nesmírně mrzí.