Podpník Gisele5
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.27 (?) 7.9.2011 8:56, zobrazeno: 15026x
Dobrý deň, môžete mi prosím vlastnej skúsenosti povedať do akých rozmerov dorastie čerešňa (Merchant, Karina, Lapins) na podpníku Gisele5 a mahalebka? Mám v záhrade málo miesta, preto potrebujem vedieť s akým priestorom počítať. Ďakujem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.194 (?), 10.11.2011 17:23
Musíte ji zalejvat a držet bez trávníku v okolí koruny. Je to nejslaběji rostoucí podnož pro červené peckoviny. Vhodná do intenzivní výroby. Do zahrady na extenzivní pěstování se nehodí. Musíte zasadit do kvalitní země, dát oporu a doplňkovou zálivku. Mě letos na záhoně ponechaná osudu s občasným marným vypletím pěťouru udělala asi 7 centimetrové přírůstky.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
áda1 - Bronzový Zahrádkář (62) - 103.254 (?), 12.11.2011 0:21
Už jsem zde dával i fotky a popis pěstování včetně příručky, kde je pěstování popsáno, za mé zhruba desetileté zkušenosti jak s podnoží PHL, tak převážně G5, zhruba současně v plodnosti 10 stromů, uhynula pouze jedna odrůda a to nejen mě. Pro majitele školek je problém podle mě jinde - a to cena podnože- G5 se pohybovala před 5 lety okolo 60 Kč pro maloodběratele - nyní jistě více, slabý růst, a dále neznalost nás zákazníků - slabá malá třešeň mnohdy v kontejneru, často špičák - to je pro většinu lidí problém. Dále ze strany nás zákazníků je třeba přece jen o trochu více znalostí a péče po dobu života stromu . Zalévání, hnojení, postřik proti mon. úžehu spíše podmínkou, travalá opora a tvarování - stromek v prvním roce po vysazení občas namrzne, napadne ho mon.úžeh a my řekneme, že je to špatné, dále výměna plodonosného obrostu, beztravná zóna okolo stromu - moje zkušenost je však i u pěstování v trávě kladná... při dobré agrotechnice atd. Kvalita ovoce je však velmi dobrá, plodnost není střídavá, sklizeň ze země max. hliníkové schůdky, využití i malého prostoru atd.Odrůdy dozrávají postupně, pokud je vhodně zvolíte, ze stromu je 5- 12 Kg- pro mě ve 450m celkem ideální. Proto můj pohled není negativní, ale spíše převažují pozitiva...2-3 rok po vysazení ochutnám první plody , stromy plodí pravidelně, celkem hojně dle popisu odrůd. atd. Za jediné negativum považuji obtížnou dostupnost hotových stromečků, většina školek nemá, ale školkaře chápu, co s tím co je drahé a ještě to málokdo koupí, a někteří z nich ani nezkoušeli pěstování- proto nemají zkušenosti co poradit kupci - prostě na to nemají čas, tak čas od času vezmu káru a auto a jedu tam, kde si vyberu... a zkušenosti se dostavují z praxí J. Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 3.4.2012 20:37
Pěkný večer,
docela by mě zajímala vaše zkušenost ohledně této podnoži, na které je naštěpována odrůda Regina, díky
|
|
|
|
|
|
|
áda1 - Bronzový Zahrádkář (62) - 103.255 (?), 8.4.2012 21:08
Nejsou s ní problémy, ale Regina zatím roste nadprůměrně silně což přičítám tomu, že namrznul terminál a musel jsem ho nahradit jednou z větví a to trvalo o jeden trok déle, takže spodní větve zesíllily. Bylo tam vloni okolo 0.5 kg plodů, růst se trochu liší od ostatních odrůd, řekl bych, že se obtížněji tvaruje - snaha o vzpřímený růst větví, snad i méně diferencuje květní pupeny. V jednom příspěvku je i to že stromky na G5 nadměrně hynou - takovou zkušenost musím vyvrátit - zhruba ze 40 stromků během 10 let dovevezených pro sebe a pro jiné kolegy odešla pouze odrůda Kasandra a to oba dovezené stromky a další na monílii , ostatmí rostou a plodí, řekl bych, že je to skutečně o té péči a troše chemie - Horizon začátek a konec kvetení, dále mšíce, a tvarování, posléze o obnově dřeva a samozřejmě přihnojení a zalévání... Pokud stromky hynou je to většinou buď namrznutím dovezeného špičáku nebo napadením monilií- což je dle mě nejvíce případů... Na toto téma jsem diskutoval s majiteli několika školek ale oni mnohdy mají malé nebo žádné praktické zkušenosti s touto podnoží- znají ji pouze z literatury a školení a bohužel nemají čas se zabývat zkoušením jako my...
S pozdravem J. Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|