Ovocné stromy neplodí

host - 136.24 (?)
2.9.2011 20:36
V minulosti som pri sadení stromkov dával do jamy šírky min.50 cm na tri miesta čo najďalej od koreňov superfosfát, síran draselný a mletý dolomitický vápenec. Vrchná pôda išla ku koreňom potom kompost, ktorý nebol v kontakte s koreňmi a navrch spodná pôda odložená bokom pri kopaní jamy. Po prišliapnutí pôdy som stromček kvalitne zavlažil. Prvé 2 roky som nehnojil. Po tohtoročných priaznivých skúsenostiach s organominerálnymi granuľami by som sa pri výsadbe stromkov rozhodol radšej pre túto kombináciu prirodzených a priemyselných hnojív + mikroprvkov. Trus domácich zvierat v granuliach oveľa rýchlejšie prispeje k tvorbe humuso-ílovitého komplexu, ktorý je podmienkou úrodnosti pôdy a využiteľnosti všetkých živín a navyše je šetrnejší k spodným vodám. Nevyužité priemyselné hnojivá, ktoré sa nestihnú naviazať na pôdu sú splavované do nižších horizontov a zaťažujú podzemné vody. Dobrá rada sú aj Fosfátové sklá a podobné prípravky s pomalým uvoľňovaním živín, ale s tými zatiaľ skúsenosti nemám. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 132.173 (?), 27.7.2011 12:07, zobrazeno: 11427x

Dobrý den, máme na zahradě vysazeny asi 3-4 roky různé ovocné stromky (třešeň, slíva, švestka, meruňka, broskev). Bohužel zatím jsme se nedočkali ani jediného kvítku, natož plodu. Čím to?

host - 151.38 (?), 27.7.2011 12:28

Ovocný stromek není květina, která kvete z pravidla prvním, nebo druhým rokem.Taky záleží na druhu, odrudě,podnoži, sprašnosti.Třeba meruňky, broskvoně,a některé jiné druhy na zákrslých podnožích kvetou, a plodí už od třetího, čtvrtého roku.Plná plodnost se ale dá čekat později.

rostislavik

host - 132.173 (?), 29.7.2011 10:41

Dobrý den, děkuji za reakci. Obděláváme v pořadí už třetí zahrádku a něco takového se nám ještě nestalo. Všechny stromky jsou zákrsy. Co není samosprašné, tak máme po dvou, ale to neřeší problém nekvetení. Neočekávám po pár letech obalené stromy, ale pár kvítků by se snad objevit mohlo.

host - 190.80 (?), 1.8.2011 0:57
Dobrý deň! Ako je to u Vás s živinami v pôde? Skúšali ste za tie roky aspoň raz hnojiť fosforom či kombinovaným hnojivom? Paľo

host - 218.136 (?), 1.9.2011 9:25

Kedy je dobré hnojiť ovocné stromky, ako často a čím hnojíte?U mna konkretne hrušky, maju 4 roky, Bohemica a Wiliamsova, vlani mali po 3 kusy, ale toho roku nič.Pri sadení sme dali kompost a toho roku 1x Biohumin, inak som nehnojila.Skôr som naklonená hnojiť prírodnými hnojivami, čo a ako často dávate vy? 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 1.9.2011 14:42

Při výsadbě nasypu na dno větší jámy trochu superfosfátu a síranu draselného. Půdu smíchám s kompostem a trochou písku. Po výsadbě pak, pokud stromek dobře roste,  se starám, aby pod stromkem nerostl plevel, ale do významnější plodnosti   prakticky nehnojím.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.9.2011 20:49

Hnojím podobně jako pan Vysloužil. Při výsadbě Dolophos+síran draselný nebo Amofos + síran draselný + trochu hořké soli. Po výsadbě také nehnojím. V plodnosti potom především listová hnojiva s vyšším obsahem Mg nebo Ca a stopovými prvky, do července dodávám i N. Na podzim 1x za dva až tři roky síran draselnýˇ+ hoř. sůl.

Při hnojení ovocných stromků je třeba mít na paměti, že mírný nedostatek některého z makro či mikroprvků nezpůsobí takovou škodu, jako přehnojením příslušnou živinou. U drobných pěstitelů to bývá často přehnojování fosforem.

Pro nezkušené v oblasti hnojení doporučuji před výsadbou použít hnojivo v balení pro malospotřebitele pod obchodním názvem Fosfátová skla. Je k mání v krabičkách po 200 g s vysokým obsahem fosforu, s dostatkem draslíku, hořčíku i vápníku. Obsahuje také všechny stopové prvky, které ovocný stromek potřebuje. Zejména je příznivý relativně vysoký obsah hořčíku a bóru. Je to pomalu působící hnojivo sklovitých sloučenin minerálních látek.

host - 136.24 (?), 2.9.2011 20:36
V minulosti som pri sadení stromkov dával do jamy šírky min.50 cm na tri miesta čo najďalej od koreňov superfosfát, síran draselný a mletý dolomitický vápenec. Vrchná pôda išla ku koreňom potom kompost, ktorý nebol v kontakte s koreňmi a navrch spodná pôda odložená bokom pri kopaní jamy. Po prišliapnutí pôdy som stromček kvalitne zavlažil. Prvé 2 roky som nehnojil. Po tohtoročných priaznivých skúsenostiach s organominerálnymi granuľami by som sa pri výsadbe stromkov rozhodol radšej pre túto kombináciu prirodzených a priemyselných hnojív + mikroprvkov. Trus domácich zvierat v granuliach oveľa rýchlejšie prispeje k tvorbe humuso-ílovitého komplexu, ktorý je podmienkou úrodnosti pôdy a využiteľnosti všetkých živín a navyše je šetrnejší k spodným vodám. Nevyužité priemyselné hnojivá, ktoré sa nestihnú naviazať na pôdu sú splavované do nižších horizontov a zaťažujú podzemné vody. Dobrá rada sú aj Fosfátové sklá a podobné prípravky s pomalým uvoľňovaním živín, ale s tými zatiaľ skúsenosti nemám. Paľo

host - 218.132 (?), 4.9.2011 17:45

Akým spôsobom by ste organominerálne hnojivá použil?Priamo do výsadbovej jamy alebo po povrchu?Alebo roztopiť vo vode a poliať?

host - 149.203 (?), 4.9.2011 23:32
V tomto roku som granule na jar plytko zapracoval do rašeliny pod kríčkami čučoriedok a opäť prikryl netkanou textíliou. Výsledok pri dozrievaní plodov bol ohromujúci. Pri hnojení vysadených stromov odporúčam granule plytko zarýľovať- na jeseň alebo na jar. Pri výsadbe stromkov ich dajte priamo do jamy, ale nie do tesného kontaktu s koreňmi. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz