Odrůda Burlat - máte zkušenosti?



host - 178.235 (?)
6.2.2012 19:18

S praskáním u Kordie nemám problémy, spíš jako úplně tmavá zčerviví.Ale to už je i na zavařování příliš měkká.Nesmí se s ní otálet a rychle ji sklidit.Zavařování v mikrotroubě jde rychle a teď jde nejvíc na odbyt. AB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 11.66 (?), 3.2.2012 18:04

Kazdy tu pise o vsetkom moznom, iba o Burlate nič. Tak teda Burlat pestujem už vyše 20 rokov na podpniku Colt, vedla rastie velky strom Gemersdorfskej. zrejme sa navzajom dobre opeluju lebo urody byvaju kazdy rok obrovske. Plody ma na skoru čerešnu velke tmavočervenej farby, velmi štavnate a jemnej konzistencie, v ustach sa rozplyvaju takmer ako višne. Chut je velmi dobra, odporucam ju každemu na pestovanie, ako podpnik je lepsia vtačnica, Burlat ma na nej vyrazne väčšie plody.Ak môžete, posadte si strom čo najblizie k domu, ako to mame my u nas, lebo inač vela plodov Burlatu neskonzumujete. Velmi totiž chuti vtakom.

Afer

            
host - 134.38 (?), 6.2.2012 9:38

A ako veľmi Burlat hnije a praská? Čítal som, že moc. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa nakoniec rozhodol pre Kordiu. A ako veľmi je vhodný burlat na zaváranie? Červivie?

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 6.2.2012 11:46

Praskání je výsadou chrupek (což Burlat je), častěji těch pozdních. Burlat preská taky, ale díky rychlému zrání je větší šance, že unikne střídavě deštivému počasí. Na zavaření se, jako všechny chrupky vcelku hodí, ale Kordia je lepší. Červivět by neměl. Nicméně viděl jsem již červivé i přezrálé Kaštánky a Karšovy, takže kdo ví.

               
host - 134.38 (?), 6.2.2012 14:04

Kordia (tiež chrupka) by mala byť práve "relatívne odolná" voči praskaniu.

                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 6.2.2012 19:11

  U červivosti třešní hodně záleží na počtu slunečních dní a denních teplotách asi 2-3 týdny před začátkem zrání nejranějších třešní (Winklerova, Rychlice a pod) a také během jejich zrání. Aby moucha vrtule třešňové začala létat a následně se pářit a klást vajíčka, potřebuje sluneční dny s odpoledními teplotami alespoň 22-23°C. Proto, pro ni v příznivých letech, mohou být červivé i odrůdy zrající v 3.třešňovém týdnu, zejména jsou-li na stromě déle, než je nezbytně nutné.

  Osmiletý vřetenovitý zákrsek Burlatu mi plodí jen průměrně a špačci při sklizni mají proti mně zatím výrazně navrch. Proto letos zamýšlím si pořídit zelenou síťovanou folii a stromek na začátku zrání s ní zakrýt. Zkušenosti s tím nemám, ale plašiče ani cédéčka nepomohly.

                  
host - 178.235 (?), 6.2.2012 19:18

S praskáním u Kordie nemám problémy, spíš jako úplně tmavá zčerviví.Ale to už je i na zavařování příliš měkká.Nesmí se s ní otálet a rychle ji sklidit.Zavařování v mikrotroubě jde rychle a teď jde nejvíc na odbyt. AB

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 151.9 (?), 6.2.2012 21:37

Minulá sezóna bola pre čerešne mimoriadne priaznivá. U Kordie som praskanie plodov nepozoroval. Veľmi dlhé bolo aj obdobie postupného oberania plodov. Larvy vrtule som v prezretých plodoch nenašiel, v tmavej šťave sa ťažko hľadajú. Najlepšie je nasypať plody do pohára a zaliať vrelou vodou. Po čase larvy vyplávajú na hladinu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika