Královna Hortenzie

host - 115.102 (?) 
4.6.2014 11:13

Nádhera. Jako opylovač slouží co ve Vašem případě??

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 39.19 (?), 4.6.2014 21:30

Tak to opravdu nevím. Okolo je pár třešní a snad i nějaká višeň. S opylením nebyl nikdy problém.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.6.2014 11:12

Podle Honzových fotech to vypadá na Královnu Hortenzii dosti přesvědčivě. U mých prvních višní se nedají dělat žádné závěry. Myslím, že na mých fotkách je nějaká ranější višeň. Jiná než Meteor Korai mě nenapadá. Zajímalo by mě, jestli má někdo Érdi a Královnu, aby mohl porovnat jejich dobu zralosti. Když se uvádí přelom června a července tak by to zrání mělo být u obou dvou podobné. Mám tady i Érdi bötermö a ten je ještě zelený.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 39.19 (?), 5.6.2014 21:07

Érdi mám taky na stejném místě s Královnou a ještě o ničem neví - je zelená. Taky myslím, že by to mohl spíš být ten Meteor Korai.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.6.2014 11:05

Je to velká paráda, Honzo. Lahodné višně jsou pro mě velká vzácnost. Rád bych porovnal chuť pravé sladkovišně jako je třeba odrůda SLADKOVIŠEŇ RANÁ s tímto mezidruhovým křížencem třešně a višně jako je tato KRÁLOVNA HORTENZIE (sladkovišeň-skleňovka). Tito kříženci třešní a višní mají žlutou nebarvící šťávu a plody mají barvu pestrou či žlutou. Naopak pravé sladkovišně mají slupku tmavě červenou a červeně barvící šťávu.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 39.19 (?), 22.6.2014 23:14

Petře, s tím porovnáním se sladkovišní ranou ti neporadím - sladkovišeň neznám. K Hortenzii musím letos jen podotknout, že letos to nebylo s chůtí "jaksi ono". Celý měsíc u nás nezapršelo, a to bylo na kvalitě a chuti znát. Plody byly menší spíše "uvařené" než sladké a lahodné.

Hortenzie má opravdu žlutou nebarvící dužinu - nafotil jsem to pro ilustraci.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.6.2014 15:22

Zdravím všechny příznivce višní, zdravím, Honzo.  Vypadá to, že u mě došlo jen k záměně visaček a Královnu Hortenzii nakonec mám (viz.fotky). Musím říct, že oproti Meteoru je prvních pár plodů tedy velmi chutných. Jejich chuť je nasládlá, jen slabě navinulá (kyselá), přímo lahodná. Pecka drží u stopky, což pro přímý konzum nevadí. Tady vidím, kolik lahodných odrůd ještě člověk nepoznal.

Královna Hortenzie
Královna Hortenzie
Královna Hortenzie
Královna Hortenzie
Královna Hortenzie
Královna Hortenzie
Královna Hortenzie
Královna Hortenzie

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.6.2014 11:08

Když jsem popisoval chuť Královny Hortenzie jako nasládlou, jen mírně navinulou, tak to je vlastně nic neříkající. To by mohla být klidně i nějaká třešeň. Třeba Granát je (u mě) také navinulejší. Napadlo mě pouze srovnání se Záhoračkou, jež se někde také přirovnává k chuti sladkovišně. Chuť Královny Hortenzie je ovšem naprosto specifická, harmonická, vyvážená, lahodná. Nedá se to dobře popsat, je to podle mě povedená chuť mezidruhového křížence třešně a višně. Záhoračka je něco úplně jiného. Je to pomologicky višeň-kyselka, není to sladkovišeň.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 24.6.2014 11:26

Problém Královny Hortensie a nakonec všech sladkovišní zní: "Co s nimi?"Pravda, jsou lahodné, ale převážet na větší dálku je nelze, otlačují se už na stromě, natož v košíku, vytrhávají se pecky, šťáva je fádní, nebarvící. Na šťávu, kompot, džem, víno, griotku, na to všechno se moc nehodí, resp. všechno je lepší z kyselek. Taky stojí za zvážení, zda nezvolit raději Favorit, který se Hortensii chutí téměř vyrovná, zato se méně otlačuje, lépe se přepravuje a nevyholuje.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.6.2014 11:42

Určitě. Kyselky jsou pro tyto účely jako stvořené. Ale na druhou stranu sehnat lahodnou kyselku na přímý konzum, jež by "nekroutila hubu", je také docela kumšt. Já jsem prozatím ve stádiu zkoušení. Ale u Královny Hortenzie mě překvapila výborná chuť hned prvních pár plodů brzo po výsadbě, což je docela povzbudivé. A řekl bych, že takto dobré sladkovišně jsou celkem vzácnost, na rozdíl od třešní, kterých je všude dost. Výborné universální kyselky jako byla legendární Köröšská, nejsou k mání. Jestli je dobrou náhradou třeba Érdi, to zatím nemůžu posoudit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz