Kolik cukru?



host - 213.19 (?)
1.7.2009 23:14
Já když si osladím čaj řepným cukrem, tak marně hledám náznak chuti po řepě :o). Je jasný, že chuť pálence dodává zralé ovoce, ale nemysím, že cca 2 kg cukru na 100 l kvasu změní senzorické vlastnosti pálenky. M.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 31.1 (?), 29.6.2009 20:59

Mám ještě poslední dotaz. Nevíte někdo jak dlouho trvá kvašení třešní v sudu než se dají odvézt do pálenice? A jak poznám, že už je ta vhodná doba? Děkuji za odpovědi

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 30.6.2009 7:20

Nejlépe cukroměrem. Nemáte-li jej, počkejte, až kvas přestane šumět. Lze jej taky ochutnat, měl by mít štiplavou nesladkou chuť. Třešně v létě kvasí poměrně rychle.

                  
host - 213.19 (?), 1.7.2009 15:46
Cukr mění vlastnosti pálenky? Jak? Sacharoza (cukr) není umělé sladidlo je to vykrystalizovaná štáva z řepy cukrovky takže přírodní produkt, vhodné je použít surový nebělený cukr.Cukr v ovoci jsou molekuly fruktózy a glukozy, sacharoza je tvořena také glukozou a fruktozou. Zakon přislazování nedovoluje (dodatečná daň) je jen otázka jestli přisladit a zvýšit výtěžnost, ale je to na každém. Každopádně pokud není v kvasu na začátku cukr jakýkoli na konci nebude alkohol. Nesmí se to s cukrem přehnat nad určitou hranici cukernatosti kvasinky nekvasí.(konzervace cukrem) Nikomu nic nevnucuji - můj názor.M.
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.7.2009 19:40

Nejsem degustátor, ale rozdíl v přidání cukru není jen v množství vypáleného destilátu, ale i kvalitě. Známý sbíral maliny (kam se na to hrabou třešně, že pane Vysloužile) a sám destiloval. Jeden sběr bez cukru, druhý s přidáním cukru 2kg/25l. Postup naprosto stejný, výsledek propastných rozdílů. Jak v množství, tak i v kvalitě. Zatímco z jedné várky bylo trochu výborného destilátu, z druhé větší množství podprůměrné pálenky.
Taky ovšem tuto zkušenost nikomu nevnucuji ;-)
Martin

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 1.7.2009 19:58

Kontrolní otázka soudruzi...
Vypálíte dvě pálenky. Jednu z kvasu ze 100 kg čistých švestek a druhou z kvasu z 75 kg švestek a 25 kg řepy (přírodní produkt). Co myslíte, která bude vonět a chutnat lépe? 

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.7.2009 20:05

Ha, tak to je pěkný oříšek 

                     
host - 213.19 (?), 1.7.2009 23:14
Já když si osladím čaj řepným cukrem, tak marně hledám náznak chuti po řepě :o). Je jasný, že chuť pálence dodává zralé ovoce, ale nemysím, že cca 2 kg cukru na 100 l kvasu změní senzorické vlastnosti pálenky. M.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 2.7.2009 6:44

A čím jí cukr prospěje?
2 kg cukru v 100 literch kvasu se zdá málo. Ale když si uvědomíme, že ze 100 l kvasu vypálíme kolem 10 litrů pálenky, znamená to, že zhruba (ty počty neznám přesně) 20% destilátu nemá původ v ovoci nýbrž v rafinované řepě. A to už jako zanedbatelné nevidím.

                     
host - 213.19 (?), 2.7.2009 21:57
Zvýší se množství alkoholu. A pokud je ovoce zralé, vlastnosti pálenky se nezhorší. Rozdíl vidím asi takový jako když použijeme na kvas 2 odrůdy jednu s větší cukenatostí a druhou s nižší cukernatostí.Cukr se kvašením přemění na alkohol a oxid uhličitý, senzorické vlastnosti dodá druh ovoce. M.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 2.7.2009 23:05

Myslím, že nemáte pravdu. Alkohol vyrobený ze sladkého ovoce není na stejné kvalitativní úrovni,  jako alkohol vyrobený z nesladkého ovoce, doplněného cukrem. Podobně jako víno, vykvašené z hroznů o 23% cukernatosti není stejně dobré, jako víno z hroznů o 14% doslazené na 23% cukrem, třebaže by podle uvedené logiky stejně dobré být mělo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika