Klejotok třešně

Aley - (21) - 87.222 (?)
17.4.2023 23:08

Nejsem na toto expert, řeknu jen ze zkušenosti: Klejotok není dobrá věc, ale na třešních se to prostě děje. Mám jich 7, různé odrůdy, a prostě je to neustálý boj. Zdravé to není, ale na rozdíl od meruněk ty třešně na to obvykle neumřou. Pokud se to objeví blízko konce, ustřihnu to až do zdravého a zbytek větvičky tedy odstraním. Podle katalogu odrůd to některé odrůdy dělají víc než jiné. Čili některé odrůdy tím prostě trpí hodně, s tím se nedá nic dělat.

Na meruňkách, kde mi to víc vadí, jsem zkoušel při větším klejotoku na silnější větvi to pilou ořezat i s kousekm dřeva do zdravého (čili zboku okolo té rány, aniž bych odstranil celou větev) a někdy ten strom reagoval velmi hezky a zahojilo se to krásně, jindy je to zdlouhavý boj. Vy tam ale asi silné větve nemáte, takže toto se vám nehodí. Mimochodem někteří experti doporučují nenechávat nic vyrůstat přímo ze středové větve, protože plodonosný obrost je sice hezký, ale každá větvička navíc znamená riziko klejotoku navíc a každá taková vada na středové větvi se nedá jednoduše řešit odstraněním. Pokud to ale je dál od středu, tak to ustřihnout můžete, ona vám tam rychle naroste další větvička. :-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kellykel - (17) - 231.181 (?), 15.4.2023 11:40, zobrazeno: 1740x

Vážení přátelé, poraďte mi, prosím, co mám dělat s masivním výronem/klejotokem smoly třešně v kontejneru na terase.

host - 248.75 (?), 15.4.2023 18:59

Foto by nebylo?

host - 91.196 (?), 16.4.2023 5:48

...nebo alespoň důkladnější popis? SPCH

kellykel - (17) - 231.181 (?), 17.4.2023 14:55

děkuji za reakci

v minulých dnech bohužel silně pršelo, takže veškerá míza se rozpustila a byla spláchnuta deštěm

na obrázcích označena místa vytékání mízy a celkový pohled na stromek

děkuji předem za další reakce

J

místo vytékání mízy 4
místo vytékání mízy 4
místo vytékání mízy 2
místo vytékání mízy 2
místo vytékání mízy 1
místo vytékání mízy 1
celkový pohled na stromek
celkový pohled na stromek

Aley - (21) - 87.222 (?), 17.4.2023 23:08

Nejsem na toto expert, řeknu jen ze zkušenosti: Klejotok není dobrá věc, ale na třešních se to prostě děje. Mám jich 7, různé odrůdy, a prostě je to neustálý boj. Zdravé to není, ale na rozdíl od meruněk ty třešně na to obvykle neumřou. Pokud se to objeví blízko konce, ustřihnu to až do zdravého a zbytek větvičky tedy odstraním. Podle katalogu odrůd to některé odrůdy dělají víc než jiné. Čili některé odrůdy tím prostě trpí hodně, s tím se nedá nic dělat.

Na meruňkách, kde mi to víc vadí, jsem zkoušel při větším klejotoku na silnější větvi to pilou ořezat i s kousekm dřeva do zdravého (čili zboku okolo té rány, aniž bych odstranil celou větev) a někdy ten strom reagoval velmi hezky a zahojilo se to krásně, jindy je to zdlouhavý boj. Vy tam ale asi silné větve nemáte, takže toto se vám nehodí. Mimochodem někteří experti doporučují nenechávat nic vyrůstat přímo ze středové větve, protože plodonosný obrost je sice hezký, ale každá větvička navíc znamená riziko klejotoku navíc a každá taková vada na středové větvi se nedá jednoduše řešit odstraněním. Pokud to ale je dál od středu, tak to ustřihnout můžete, ona vám tam rychle naroste další větvička. :-)

kellykel - (17) - 231.181 (?), 18.4.2023 12:55

moc díky

zkusím dle vaší rady a ozvu se

J

host - 91.196 (?), 18.4.2023 13:06

Traduje se, že každá větev má svůj kořen. Vy pěstíte v nádobě. Zaléváte, ale půdu nekypříte? Ta slehává. K vyvalení kleje došlo poblíž delšího, asi neaktivního-zasychajícího čípku. Ten působí fyzikálně jako špunt, tlak mízy si našel místo nejmenšího odporu a je to. Snárustem listové plochy se to bude zlepšovat. Znám třešně- rostoucí ve volné půdě, kde bych bez letitého pozorování řekl, že musí brzy zhynout-není tomu tak, fungují mnoho dalších let, SPCH.

kellykel - (17) - 231.194 (?), 24.4.2023 15:35

děkuji vám za reakci

JK

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky >