Jakou třešeň?

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 26.224 (?)
10.7.2012 17:19

Třešeň zákrsek samosprašný - neznám. Ze zákrsku toho asi moc nezavaříte.

Já miluji Karešovu, protože uniká červivosti, zraje koncem května, ale prodávají se obvykle polokmeny. Opylovač je nutný, stačí v okolí. U rodičů jsme měli Karešovu vysokou 10 m, rodila pravidelně 50 - 60 kg.

Narouboval jsem Karešovu na ptáčnici ve výši 70 cm a nechal jsem roub obrazit ze všech 4 pupenů, terminál jsem zastřihl a mám "zakrslou" třešeň, korunka 2 m v průměru, výška zatím 1,7m.  Tak uvidím.

Burlat zkouším, ale 5 letý stromek zatím rodí málo, letos květy a plůdek zmrzly. J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 80.4 (?), 9.7.2012 13:53, zobrazeno: 5808x

Dobrý den, prosím o radu, zakládám zahradu a chtěla bych tam i třešeň. Ideální stav by byl zákrs, samosprašný, třešně vhodné i k zavařování. Dívám se různě, ale z názvů odrůd a popisů nejsem moc "moudrá" :-), poradí mi někdo? Přece jen zkušenost je zkušenost.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 26.224 (?), 10.7.2012 17:19

Třešeň zákrsek samosprašný - neznám. Ze zákrsku toho asi moc nezavaříte.

Já miluji Karešovu, protože uniká červivosti, zraje koncem května, ale prodávají se obvykle polokmeny. Opylovač je nutný, stačí v okolí. U rodičů jsme měli Karešovu vysokou 10 m, rodila pravidelně 50 - 60 kg.

Narouboval jsem Karešovu na ptáčnici ve výši 70 cm a nechal jsem roub obrazit ze všech 4 pupenů, terminál jsem zastřihl a mám "zakrslou" třešeň, korunka 2 m v průměru, výška zatím 1,7m.  Tak uvidím.

Burlat zkouším, ale 5 letý stromek zatím rodí málo, letos květy a plůdek zmrzly. J.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 10.7.2012 21:30

Ten zákrsek možný je, ale je nutné koupit stromek očkovaný na zakrslé podnoži, nejlépe Gisela 5, příp. P-HL-A.  Na těchto podnožích potom jako zákrsek můžete mít rannější srdcovku Karešovu (zraje ve 2.  třešňovém týdnu), či např. pozdnější chrupku Kordiu (zraje na konci 5. třešňového týdne).

Pokud jsou v okolí  vaší zahrady nějaké třešně a višně, opylovací poměry neřešte.

host - 80.4 (?), 11.7.2012 22:38

Děkuji za informaci. Výnosnost příliš velkou nepotřebuji, proto zákrs a také proto, že mám malou zahradu. Jsem "býložravec" a chci zavařit jen to co nestačím "spást" :-))

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz