Jakou odrudu třešně na slivovici?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 85.27 (?), 31.1.2008 13:09
Máte mé uznání, nikoli kritiku. Přiznám se, že třešňové víno se mi nikdy nepodařilo vyrobit chutné - na rozdíl třeba právě od višní.
Myslím, že chuť a šťavnatost nezávisí na barvě dužiny. Zkuste si malý test. Ochtnejte se zavřenýma očima alespoň 4 druhy třešní (ne ty které chronicky znáte) a zkuste odhadnout barvu po chuti. Pravbděpodobně se Vám to nepodaří. Měkké srdcovky existují tmavé i světlé (těch je, pravda, méně), tvrdé chrupky jsou rovněž světlé a tmavé.
Toho fanatika odpeckujícího třešně do kvasu neberte ve zlém, je to hodné obdivu. Výhoda odpeckovaného kvasu tkví v jeho okamžitém ztekucení a rychlém nástupu kvašení, snad i lepší chuti třešňovice.
Poté, co jsem před 20 lety natrhal za 4 dny pobytu na stromech 170 kg třešní a vypálil z nich 13 litrů pálenky, jsem se zařekl, že nikdy více. Kdybych měl ještě každou zbavit pecky...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 1.2.2008 7:13
Je pravda že malé plody špatně přibývají v kádi, ale je to jen jednou za rok. Myslím že třešně jsou na tom ještě dobře - se šípky je ještě víc práce.
Zkusil jste někdy švestkové víno? Zní to šíleně, ale jsou země kde se podává i v nejlepších restauracích. Je to spíš něco jako aperitiv, ale není to špatné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 1.2.2008 9:54
Jednou jsem viděl babičku, ne mojí, jak seděla na zápraží, překrajovala šípky na poloviny a vyškrabovala z nich semínka a chloupky. Proti tomu je nějaké vypeckování třešní balzámem na nervy. Ohledně šípkového vína, ještě chutnější je prý ze sušených šípků?? Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.133 (?), 19.2.2008 2:01
No já mám pocit, že rané srdcovky jsou většinou bez výraznější chuti. jakoby jim chyběl cukr a kyseliny. Tak od třetího třešňového týdne se to zlepšuje
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 21.107 (?), 24.2.2008 20:32
Máte nějaký fígl, jak ty třešně vypeckovat? Na trhu existuje odpeckovač třešní od Tescomy za nějakých 400-500Kč, ale mám takový pocit, že je to tak dobré na odpeckování do koláčů, po 100 kg dávce třešní bych asi musel koupit nový.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.196 (?), 25.2.2008 2:25
Peckovat zásadně jen višně na víno a to v zelené nízké přepravce. Tam totiž nehrozí,že propadnou pecky a je to nejrychlejší mě známý postup. Samozřejmě je potřeba ještě plná mlékárenská bedna pod tu vrchní děrovanou a nebo igelit. Peckovat třešně je na galeje: 2
|
|
 |
|
 |
 |
|
Dušan Zbořil - (10) - 176.2 (?), 25.2.2008 12:25
Proč vypeckovávat třešně, višně, švestky? Když nepodrtíte pecky tak v pálence jsou pouze lehce cítit a to k pálenkám z těchto plodů přece patří ne?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |